Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

30/7/17

Βίντεο και καταγγελία για τη βία στους πρόσφυγες της Μόριας

Ξυλοδαρμοί μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας from Umanita Nova on Vimeo.

Κοινό δελτίο τύπου δημοσιεύουν 15 οργανώσεις για τα βίαια επεισόδια που εξελίχτηκαν στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και τους μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν εκεί. Οι οργανώσεις εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία τόσο για την κατάχρηση βίας από την πλευρά των αρχών ασφαλείας και την σκληρή ποινική μεταχείριση, όσο και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.
Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πληροφορίες, τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες για κατάχρηση βίας από την πλευρά των αρχών ασφαλείας στο κέντρο κράτησης στη Μόρια της Λέσβου. Το οπτικό υλικό που απεικονίζει σκηνές βίαιης, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης προσφύγων προκαλεί αποτροπιασμό ενώ οι πληροφορίες για αυθαίρετες συλλήψεις γεννούν έντονη ανησυχία. Επιπλέον, στο video που καταγράφει την επίθεση των ΜΑΤ, η δράση πολιτών που εμφανίζονται να πρωτοστατούν στους ξυλοδαρμούς με ανελέητη βαρβαρότητα, υπό την ανοχή των αστυνομικών, εγείρει πολλά ερωτηματικά και χρήζει άμεσης διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.

28/7/17

Νεότερη ενημέρωση για τους 35 διωκόμενους πρόσφυγες της Μόριας

αναδημοσίευση
Νεότερη ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης των 35 διωκόμενων της Μόριας
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των συλληφθέντων, έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά των μεταναστών σε διάφορες φυλακές της ελλάδας. Υπενθυμίζουμε ότι από τους 35 συλληφθέντες μέχρι το Σάββατο 22/06 από τον ανακριτή είχαν περάσει 30 άτομα. Από τους υπόλοιπους πέντε, οι τέσσερις δεν περάσανε επειδή δεν μπορούσε να βρεθεί διερμηνέας στη γλώσσα τους, και ο πέμπτος ήταν ο βαριά τραυματισμένος σενεγαλέζος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

27/7/17

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΜΚΟ “Save the Children” την Πέμπτη 27/7

Κινητοποίηση την Πέμπτη, 27 Ιουλίου, στο Save the Children: παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΜΚΟ “Save the Children” (Πατησίων 81, εντός στοάς),  στις 4.30 μ.μ.  
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΜΚΟ “Save the Children” (27/7/2017)

Στις 17 Ιουλίου, η ΜΚΟ “Save the Children” γνωστοποίησε στους εργαζομένους της την ειλημμένη απόφασή της να αναστείλει, στο τέλος του μήνα, την πλειοψηφία των προγραμμάτων (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκπαίδευση, δημιουργική απασχόληση για παιδιά και εφήβους, υγειονομική περίθαλψη και διατροφή για εγκύους και βρέφη έως 2 ετών) που υλοποιεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο τερματισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών θα συνοδευτεί από την απόλυση δεκάδων εργαζομένων, με συνοπτικές διαδικασίες: είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι/ες ενημερώθηκαν για την απόλυσή τους λίγες μέρες πριν την εκπνοή των συμβάσεών τους (31/7). Επιπρόσθετα, η διοίκηση της ΜΚΟ, στην προσπάθειά της να ελιχθεί γύρω από τη, σχετική με τις ομαδικές απολύσεις, νομοθεσία πληροφορεί παραπλανητικά εργαζομένους, που θέλει να διατηρήσει για επιπλέον ένα ή δύο μήνες, ότι η «πρώτη σύμβαση δεν πιάνεται» και ότι χρειάζεται η υπογραφή 5ης σύμβασης για την αναγνώριση της σχέσης εργασίας τους ως αορίστου χρόνου.

26/7/17

Ενημέρωση για τα γεγονότα στη Μόρια


Το βίντεο προέρχεται από τη σελίδα f/b του Στρατή Σκουντιανέλλη και το κείμενο από αλληλέγγυους της Λέσβου, που στηρίζουν το ΣΥΠΡΟΜΕ.
Bδομάδα αναταραχών κι εντάσεων αυτή που πέρασε, για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη.
Την προηγούμενη Δευτέρα 17/07, πρόσφυγες φυλακισμένοι στο κολαστήριο της Μόριας για άλλη μια φορά
  εξεγέρθηκαν απαιτώντας μια λύση σε αυτή την απάνθρωπη συνθήκη που έχουν βρεθεί αφού τόσους μήνες μετά την άφιξη και παραμονή τους στην χώρα μας υπάρχει εξοργιστική αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες αίτησης ασύλου. Η διαμαρτυρία τους καταπνίγηκε στο ξύλο και στα χημικά μετά την είσοδο πολυάριθμων δυνάμεων των ΜΑΤ μέσα στην Μόρια, οι οποίες δεν δίστασαν να ρίξουν χημικά σε μωρά παιδιά και σε οικογένειες που βρίσκονταν στο κέντρο κράτησης.
Tην Δευτέρα 24 του Ιούλη τις πρώτες πρωινές ώρες πάνοπλοι αστυνομικοί μπήκαν και πάλι στην Μόρια για να κάνουν προσαγωγές ατόμων που δεν είχανε τα απαραίτητα έγγραφα  και είχαν απορριφθεί οι αιτήσεις του σε β' βαθμό. Έγιναν 53 προσαγωγές εκ των οποίων οι 25 αφορούσαν κρατούμενους αφρικανικής καταγωγής.  Προφανώς κι έπαιξε ρόλο στην εγρήγορση των αστυνομικών αρχών η κατάσταση των προηγούμενων ημερών με τις φωτιές και τον πετροπόλεμο μέσα κι έξω απ' το στρατόπεδο, που κάθε άλλο παρά αυθόρμητη μπορεί να χαρακτηριστεί από πλευράς προσφύγων, όπως φαίνεται κι από βίντεο που έχουν καταγράψει τα γεγονότα. Όμως πρέπει να μη ξεχνάμε πως αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να στηριχτεί η συμφωνία της ντροπής. Απελάσεις και φυλακίσεις.
Τις τελευταίες μέρες οι ροές άρχισαν και πάλι να αυξάνονται και αυτή τη στιγμή γύρω στα 4000 άτομα βρίσκονται στη Μόρια με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, αφού στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ δεν δέχονται επιπλέον άτομα και στο ΠΙΚΠΑ οι δυνατότητες φιλοξενίας είναι περιορισμένες.


Την Τρίτη 27/07 αστυνομική επιχείρηση από τα χαράματα έως και αργά το απόγευμα, έλαβε χώρα τόσο στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας όσο και σε δομές, όπως αυτή του Καρά Τεπέ, ακόμα και σε χώρους όπου διαβιούν πρόσφυγες και μετανάστες, όπως καταλήψεις αλληλέγγυων στην περιοχή του Καρά Τεπέ, του κάτω Κάστρου και του λιμανιού της Μυτιλήνης, μεγάλη δύναμη της αστυνομίας μεταφέρθηκε  από Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου έλεγξε τους πάντες. Συνολικά προσήχθησαν 55 άτομα από τα οποία συνελήφθησαν 27!

25/7/17

Κείμενο για την εξέγερση των προσφύγων στη Μόρια

Στράγγισε η ζωή σου που αιμορραγεί, κάθε ώρα τρόμος, πόνος και κραυγή


Το κείμενο γράφτηκε στις στις 14/7/2017 με αφορμή την εξέγερση μερίδας προσφύγων στο στρατόπεδο της Μόριας, στη Λέσβο, στις 10/7/2017.
3000 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε εγκαταστάσεις χωρητικότητας, το μέγιστο, 2000 ατόμων. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ουρές στον ήλιο για το κακής ποιότητας λιγοστό φαγητό, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, υποτυπώδης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνεχής εκφοβισμός από τις δυνάμεις καταστολής. Όλα αυτά συνθέτουν τη ζοφερή κατάσταση μέσα στην οποία ζουν οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Μόριας στη Λέσβο. Επιπλέον, η απόγνωση και η αβεβαιότητα για το τι τους επιφυλάσσει το  μέλλον κυριαρχεί καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται στην αναμονή της εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους ή περιμένουν την απόφαση για το αν θα απελαθούν ή όχι.
Το στρατόπεδο της Μόριας μπορεί να ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά την τελευταία εξέγερση των προσφύγων που βρίσκονται εκεί όμως ποτέ δεν έπαψε να είναι μια αποθήκη ανεπιθύμητων ψυχών για την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση. Αφορμή της εξέγερσης στάθηκε η επίδοση σε πρόσφυγα απορριπτικής απόφασης της αίτησης ασύλου και η σύλληψη του για να μεταφερθεί στη φυλακή που υπάρχει μέσα στο στρατόπεδο. Η εξέγερση ήταν το αποτέλεσμα της μαζικής, χωρίς διάκριση, απόρριψης των αιτήσεων ασύλου αλλά και της συστηματικής κράτησης των αιτούντων άσυλο.

24/7/17

Απολύσεις σε ΜΚΟ-κινητοποιήσεις

Δεκάδες απολύσεις εργαζομένων έχουν ξεκινήσει σε ΜΚΟ με αιτιολογία τη λήξη προγραμμάτων και χρηματοδότησης. 
Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις προγραμματίζει να απαντήσει το Σωματείο Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) και καλεί σήμερα Δευτέρα σε συνέλευση.
Διαβάστε περισσότερα στο ιστολόγιο του σωματείου εδώ

23/7/17

Ο χρόνος πάγωσε για τους εγκλωβισμένους στη Λέσβο

Πρόσφυγες, ντόπιοι και ακτιβιστές κάλεσαν χτες τους Ευρωπαίους ηγέτες να βάλουν ένα τέλος στην απελπισία τους σε μια δράση διαμαρτυρίας, η οποία διοργανώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία και την Αλληλεγγύη Λέσβου. Η δράση πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Κρατήγου, θέλοντας να αναδείξει το πνεύμα φιλοξενίας του νησιού προς τους πρόσφυγες. Βίντεο με πραγματικές εικόνες από τις αφίξεις του 2015 μπορείτε να δείτε στο emprosnet.gr
Η δράση «#ActionLesvos» παρουσίασε μια γιγαντιαία σημαία της Ε.Ε. σαν δίχτυα ψαράδων στα οποία παγιδεύτηκε μια ομάδα 60 ατόμων (ο μέσος αριθμός προσφύγων ανά βάρκα), προσφύγων, ντόπιων και ακτιβιστών από οκτώ χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων και προσφύγων ακτιβιστών). Η δράση καταδεικνύει την κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Η δράση ήρθε μετά από μια εβδομάδα διαμαρτυριών στο Κέντρο της Μόριας και 10 μέρες πριν τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης της Ε.Ε. για ΜΚΟ που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Συνεντεύξεις: Ανθή Παζιάνου, Νίκος Μανάβης

«Ούτε επιλογή, ούτε ελπίδα»
«Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία έχει παγιδεύσει ανθρώπους στο νησί της Λέσβου από το 2016. Οι πρόσφυγες δεν είναι εγκληματίες.

20/7/17

Δοκιμάζονται οι πρόσφυγες στη Μόρια

Μάνες με μωρά που εγκλωβίστηκαν στα δακρυγόνα βγαίνουν τρέχοντας από το Κέντρο
Σε απόγνωση χτες το μεσημέρι (στις 18/7) έβγαιναν μάνες με τα μωρά τους από το κέντρο της Μόριας, πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν μαζί με εργαζόμενους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα δακρυγόνα που έπεσαν μέσα στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής. Η κάμερα του «Ε» συνέλαβε γονείς να προσπαθούν να συνεφέρουν βρέφη που είχαν εγκλωβιστεί και να τρέχουν μακριά, ενώ λίγο αργότερα, στις 2 το μεσημέρι, νέες φωτιές ξεπηδούσαν γύρω από το κέντρο, με όλη την αστυνομική δύναμη και την πυροσβεστική να επιχειρούν έως αργά (το βίντεο του Ιγν. Τσικνή για το «Ε» κυκλοφόρησε στα περισσότερα ειδησεογραφικά δίκτυα-δείτε το στο www.emprosnet.gr).
Έως αργά χτες το απόγευμα, Αστυνομία και Πυροσβεστική δεν προχωρούσαν σε επίσημη ενημέρωση, αναμένοντας να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Σύμφωνα όμως με πηγές της αστυνομίας, επρόκειτο να γίνουν συλλήψεις δεκάδων μεταναστών. Μάλιστα, η αστυνομία περί τις 3.30 το μεσημέρι κάλεσε ακόμα δύο διμοιρίες ΜΑΤ για να μπουν στο Κέντρο. «Αν δεν ήταν τα πετζετέλ να ρίξουν νερό από πάνω, θα είχε καεί όλη η περιοχή», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» κάτοικος της Μόριας, ενώ στις 5 το απόγευμα η πυροσβεστική μάς ενημέρωνε ότι νέα φωτιά ξέσπασε.
Τι συνέβη εν τέλει;

Μέχρι να υπάρξει επίσημα ενημέρωση, παραθέτουμε από αυτόπτες μάρτυρες τα γεγονότα.
Στις 11 το πρωί χτες οι αφρικανικές κοινότητες ξεκίνησαν διαμαρτυρία ειρηνική μπροστά από τα γραφεία της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Γαλλόφωνοι, Αγγλόφωνοι και Σύροι διαμαρτυρήθηκαν γι’ άλλη μια φορά για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στη Λέσβο. Οι υπηρεσίες -για καλό και για κακό- εκκενώθηκαν. Μισή ώρα αργότερα περίπου η ένταση άρχισε να ανεβαίνει με μερίδα προσφύγων και μεταναστών να βάζει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

19/7/17

Εξέγερση προσφύγων στη Μόρια και αστυνομική καταστολή

αναδημοσίευση

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στη Μόρια σήμερα Τρίτη το μεσημέρι.
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν σπεύσει στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, την ίδια ώρα που κατά δεκάδες βγαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες, γυναίκες και μωρά για να σωθούν.
Εγκλωβισμένοι για αρκετή ώρα ήταν και εργαζόμενοι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που είδαν να εκτυλίσσεται μπροστά τους πετροπόλεμος. Την ώρα της εξέγερσης η αστυνομία προχώρησε στη ρίψη δακρυγόνων.
Οι διαμαρτυρίες πληθαίνουν, το Κέντρο ξεχειλίζει από κόσμο και ζωές κινδυνεύουν καθημερινά.
Τηλεγράφημα από ΑΠΕ
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις μέσα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια, ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και Αφρικανούς κυρίως μετανάστες. Ο καταυλισμός έχει εκκενωθεί ιδιαίτερα από τις οικογένειες που έχουν καταφύγει σε ελαιώνες κοντά στο χωριό Μόρια, ενώ μέσα στο Κέντρο γίνονται πραγματικές μάχες με πρωταγωνιστές Αφρικανούς μετανάστες που διαμαρτύρονται για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους και την μη εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει. Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου στις 2 το μεσημέρι σήμερα, Αφρικανοί μετανάστες προχώρησαν για μια ακόμα φορά σε διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέταση αιτημάτων ασύλου αφού οι ειδικοί υπάλληλοι αποχώρησαν όπως παγίως πράττουν επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας. Εναντίον αυτού του γεγονότος άρχισαν να διαμαρτύρονται κυρίως Αφγανοί οι οποίοι και θέλουν να εξετάζονται αιτήματα ασύλου και να μην παρακωλύεται από τους Αφρικανούς η όλη διαδικασία. Τότε και ξεκίνησε η εξέγερση των Αφρικανών η οποία πήρε γρήγορα διαστάσεις.

18/7/17

Αντιφασιστική εκδήλωση από την Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού και την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Διονύσου τη Δευτέρα 24/7

Στις  φυλακές του Ωρωπού σε ένα μνημείο του "πρόσφατου χθες" το οποίο έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη του λαού μας, ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων στη νεότερη ελληνική ιστορία ως ένας τόπος εξορίας και βασανισμού χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, με στόχο την «εθνική αναμόρφωση» τους, δηλαδή τη βίαιη αποκήρυξη των ιδεών τους και την απάρνηση της αγωνιστικής τους ιστορίας,  η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού και η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Διονύσου διοργανώνουν ΕΚΔΗΛΩΣΗ   με ΘέμαΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ!

14/7/17

Οι γιατροί χωρίς σύνορα καταγγέλουν τις συνθήκες στη Μόρια Λέσβου

Δραματική περιγράφει την κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια η νέα έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Δραματική επιδείνωση των συνθηκών για αιτούντες άσυλο στη Λέσβο», όπου αναφέρονται σοβαρές ανεπάρκειες και κενά στο σύστημα αξιολόγησης της ευαλωτότητας των αιτούντων άσυλο. Επίσης, τονίζεται πως, εξαιτίας αλλαγών στις διαδικασίες, πληθυσμοί που χρήζουν βοηθείας κινδυνεύουν να επιστρέφονται στην Τουρκία.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τις ιατρικές συνεδρίες που πραγματοποίησαν οι ομάδες της οργάνωσης από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Ιουνίου του 2017 προκύπτει ότι:
Από τους 154 ασθενείς ψυχικής υγείας που αξιολόγησαν οι ομάδες των «ΓχΣ», το 80% πληρούσε τα κριτήρια σοβαρότητας ώστε να παραπεμφθεί για περίθαλψη στην οργάνωση, ωστόσο μόνο το 14% αυτών των ανθρώπων είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως ευάλωτες περιπτώσεις.
Τα δύο τρίτα των ασθενών ψυχικής υγείας ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα βίας πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα και το ένα πέμπτο δήλωσαν ότι έχει υποστεί βασανιστήρια.
Ομοίως, μόνο 28% από τους 54 ασθενείς-θύματα βασανιστηρίων που περιέθαλψαν οι ομάδες της οργάνωσης είχαν επίσημα αναγνωριστεί ως ευάλωτα άτομα και από τους 22 που παραπέμφθηκαν στην Αθήνα μόνο οι 6 έφτασαν και ήταν σε θέση να εισαχθούν στην εξειδικευμένη κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για θεραπεία και αποκατάσταση.
Σε παρόμοιες διαπιστώσεις κατέληξε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιλώντας για «κρίση που συντελείται εις βάρος των ψυχικά ασθενών» στα ελληνικά νησιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο.

13/7/17

Σκάφος με πρόσφυγες οδηγήθηκε από το Λιμενικό στα Χανιά



Στις 29 Ιουνίου πλεούμενο με περίπου 130 πρόσφυγες που ταξίδευε για Ιταλία εντοπίστηκε στη θάλασα βόρεια των Χανίων και ρυμουλκήθηκε από το λιμενικό στα Χανιά. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και τρεις διακινητές-Ουκρανοί οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι πρόσφυγες ήταν από Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντέζ και Κούρδοι.
Κρατήθηκαν στην Παλιά Ηλεκτρική στα Χανιά (στο ίδιο μέρος που είχαν βάλει άλλους πρόσφυγες τον Φλεβάρη). Να σημειώσω εδώ ότι ήταν μέρες καύσωνα και το κτίριο δεν έχει κλιματισμό, ντουζ κλπ., ενώ σε όσους δεν έδωσαν χαρτιά δε μπορούσαν να προαυλιστούν.
Ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας. Όσοι πήραν χαρτιά (οι περισσότερες γυναίκες και παιδιά) θεωρητικά ήταν ελεύθεροι αλλά με καμία μέριμνα ως προς τις βασικές τους ανάγκες.

12/7/17

Μειώνεται ο αριθμός προσφύγων στη Χίο

Στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων μηνών φαίνεται ότι βρίσκεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, αφού – σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία – ο συνολικός αριθμός τους ελάχιστα υπερβαίνει τους 1700.
Στον καταυλισμό της Σούδας βρίσκονται περίπου 700 άτομα, ενώ στους 850 είναι ο αριθμός όσων διαμένουν στην ΒΙΑΛ. Επίσης, περίπου 170 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, με προγράμματα της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.
Τις τελευταίες ημέρες, μετά την εκκένωση της παραλίας της Σούδας από τις σκηνές και τα πρόχειρα καταλύματα, η Μονομετοχική του δήμου Χίου εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών προς την ΒΙΑΛ, όπου φαίνεται ότι δημιουργούνται θέσεις, αφενός λόγω των μηδενικών ροών και αφετέρου της σταδιακής μετακίνησης προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

11/7/17

Απεργία πείνας προσφύγων στη Λέσβο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

αναδημοσίευση

H απεργία πείνας του Αράς Αμπάι και η «μόστρα» της πλατείας

Ο 31χρονος Αράς Αμπάι στέκεται όρθιος 14 ημέρες μετά την απεργία πείνας που ξεκίνησε στις  28 του Ιούνη. Στέκεται όρθιος στην πλατεία Σαπφούς και  ζητά την άμεση απελευθέρωση του αδερφού του Αμίρ και τριών άλλων απεργών πείνας που βρίσκονται φυλακισμένοι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μόριας, όπου κρατούνται όσοι έχουν απορριπτικές αποφάσεις δευτέρου βαθμού.  Ο Αράς έχει μάθει να στέκεται όρθιος και να πολεμάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ίδιο έκανε και στην πατρίδα του το Ιράν όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε βιαίως γιατί υπερασπιζόταν τις ζωές φτωχών εργατών όπως ο πατέρας του που δολοφονήθηκε όταν ήταν μικρός. Η ιστορία του Αράς κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από τον «Indepentent», το Facebook , το Twitter , τα τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ που παρακολουθούν την υπόθεση. Την ίδια στιγμή μια καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών που απευθύνεται στον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό έχει ξεκινήσει στο Change.org.  «Ήρθα στην Ελλάδα για να αποφύγω την φυλάκισή μου στο Ιράν. Και τώρα συνειδητοποιώ ότι στην Ευρώπη τα πράγματα είναι χειρότερα», είναι ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας όπου ο Αράς αφηγείται την προσωπική του Οδύσσεια. «Είμαι συνηθισμένος να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματά μου. Έχω βασανιστεί από την αστυνομία σε φυλακές από την Τεχεράνη ως την Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, όσα βιώνουμε εδώ, στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έχει συγκλονίσει», μας λέει ο Αράς.  Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, εργαζόμενοι σε δομές, Έλληνες και ξένοι ακτιβιστές στέκονται στο πλευρό του Αράς και περιμένουν την έκβαση της υπόθεσης.

5/7/17

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πάτρας για το ντου της αστυνομίας στην ΑΒΕΞ



Και η αντιπροσφυγική πολιτική συνεχίζεται..

Την Τρίτη 4/7 νωρίς το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο χώρο της ΑΒΕΞ όπου εδώ και χρόνια διαμένουν πρόσφυγες. Ένας απλός "έλεγχος" απο ό,τι μας είπαν, ωστόσο έγιναν προσαγωγές σε 170 περίπου πρόσφυγες εκ των οποίων οι περισσότεροι είχαν χαρτιά και δικαιούνταν άσυλο, ενώ εκείνοι που δεν είχαν βρίσκονται κρατούμενοι σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Αχαΐας. 

Οι πρόσφυγες διαμένουν υπο τις χειρότερες συνθήκες ζωής, αδυνατώντας ακόμη να καλύψουν και τις βασικές τους ανάγκες στα εγκαταλελειμένα εργοστάσια της ΑΒΕΞ, εκτεθιμένοι σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες και κινδύνους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ελπίδα να μπορέσουν να διαφύγουν απο το λιμάνι της Πάτρας σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, να βρουν δουλειά να ζήσουν σαν κανονικοί άνθρωποι, αφού εδώ δεν έχουν καμία πιθανότητα να ενταχθούν φυσιολογικά στον κοινωνικό ιστό και δεν υπάρχει φυσικά, όπως και αλλού, καμία πρόνοια απο την κυβέρνηση για την ένταξη αυτών των ανθρώπων στη κοινωνία.

4/7/17

Νέα απεργία πείνας προσφύγων στη Λέσβο

Στην ύστατη διαμαρτυρία της απεργίας πείνας κατέφυγαν ακόμα τέσσερις (συν ένας) πρόσφυγες, κρατούμενοι στο προαναχωρησιακό κέντρο της Μόριας, διεκδικώντας την παραμονή τους στην Ευρώπη και το δικαίωμα να παραμείνουν ζωντανοί.

Πρόκειται για τον 25χρονο Ιρανό Αμίρ Αμπάι, που παραμένει κρατούμενος παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο ίδιος κατά της απέλασής του από τη Λέσβο στην Τουρκία και διέταξε τότε να ανασταλεί προσωρινά η απέλαση.

Οι ελληνικές αρχές, όμως, επιμένουν στην κράτησή του, οδηγώντας τον σε απεργία πείνας εδώ και πέντε ημέρες, αλλά και τον 31χρονο αδελφό του, Αράς, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, που απεργεί σε ένδειξη συμπαράστασης.
Ο 25χρονος Αμίρ θυμίζουμε ότι είχε γλιτώσει την απέλαση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή όταν δικηγόροι και αλληλέγγυοι είχαν καταφέρει να τον βγάλουν από το πλοίο της επιστροφής στην Τουρκία.

3/7/17

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους πρόσφυγες για την επίσκεψη στους πρόσφυγες του πρώην ΚΕΓΕ



Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες πραγματοποίησε επίσκεψη στο  στρατόπεδο  των  προσφύγων  (πρώην ΚΕΓΕ Σερρών) για  την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Πιο συγκεκριμένα, εκ μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού και των γονέων του 1ου Βρεφονηπιακού Παιδικού Σταθμού Σερρών προσφέρθηκαν βρεφικά και νηπιακά ρούχα καθώς και παιχνίδια. Επιπλέον, παραδόθηκαν ρούχα που συνέλεξε η Επιτροπή Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και όσα είδη ρουχισμού  και υπόδησης συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες.
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην παράδοση και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συνέβαλαν στη διανομή καθώς και όλη την τοπική κοινωνία για την μεγάλη ανταπόκριση της.

2/7/17

Εισηγήσεις στην ημερίδα με θέμα "Η ψυχική υγεία των προσφύγων"


Παρακάτω δημοσιεύουμε 5 από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΠΡΟΜΕ με θέμα : "Η Ψυχική Υγεία των Προσφύγων στη μέγγενη της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και της Ευρώπης Φρούριο".
Πρόκειται για τις εισηγήσεις με τη σειρά που παρουσιάστηκαν :

1. της Δέσποινας Κωστοπούλου, ψυχολόγου, με θέμα "Η εμπειρία του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής ΠΕΔΥ με τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειες προσφύγων", 

2. της  Καλλιόπης Οικονόμου, ειδικής παιδαγωγού, με θέμα " Προβληματισμοί για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση»

3. της Χρύσας Γιαννοπούλου, διδάκτορα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Παν/μιο Μακεδονίας, με θέμα «Προσεγγίσεις του “άλλου” και διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

4. της Δήμητρας Ξενάκη,  ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας από το Κοινωνικό Φαρμακείο-Ιατρείο Ν. Φιλαδέλφειας, με θέμα «Σκέψεις, εμπειρίες, προβληματισμοί στη διαδρομή μας με πρόσφυγες και μετανάστες»

5. του Θόδωρου Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρου, με θέμα "Η ανάγκη για μια διαπολιτισμική προσέγγιση στην ψυχική οδύνη του πρόσφυγα"

1/7/17

Από την παρουσία του ΣΥΠΡΟΜΕ στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων συμμετείχεστο Αντιρατσιστικό  Φεστιβάλ που έγινε στο πάρκο Στρατού στις 30/6 &1-2/ με :
-  την εισηγητική παρέμβαση της Ντίνας Ρέππα, πρόεδρου του Συλλόγου Π.Ε. "Αριστοτέλης", ως εκπρόσωπου του ΣΥΠΡΟΜΕ, στη συζήτηση με θέμα  " Η «Νέα» Ελλάδα: απαρτχάιντ στα νησιά, στρατόπεδα κράτησης, εκβιασμοί και απελάσεις" και 
- με ταμπλό και τραπεζάκι με τα υλικά  του ΣΥΠΡΟΜΕ, ανάμεσά τους και η μπροσούρα για το δικαίωμα των προσφύγων στην εκπαίδευση που μόλις κυκλοφόρησε.