Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

24/3/21

Η κυβέρνηση προγραμματίζει κλείσιμο του καμπ του Σκαραμαγκά - στον αέρα οι πρόσφυγες και οι εργαζόμενοι

Κλείνει ο Σκαραμαγκάς τέλη Μάη. Ένας χώρος πλήρως ακατάλληλος για διαμονή ανθρώπων, με άθλιες συνθήκες χωρίς αποχετευτικό σύστημα, δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πάνω σε ντόκο, που ήδη έχει πνιγεί ένα κοριτσάκι. Ένας χώρος γκετοποιημένος, που με την κάλυψη της κυβέρνησης και την ανοχή της αστυνομίας ανθίζουν οι επιτήδειοι και τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες. Η αιτία, όμως, του κλεισίματος δεν είναι για να βρουν καλύτερες συνθήκες διαμονής οι πρόσφυγες. Η κυβέρνηση μέσω και του υπουργού αντιμεταναστευτικής πολιτικής, Μηταράκη, έχει αναγγείλει ότι θέλει να περιορίσει τους χώρους που διαμένουν πρόσφυγες και σχεδιάζει τον εγκλεισμό τους με τη μεγέθυνση στρατοπέδων μακριά από κατοικημένες περιοχές, στα πρότυπα της Μαλακάσας, της Ριτσώνας, του Κλειδιού. 

Στο Σκαραμαγκά το πλάνο συνδυάζεται με τα "επενδυτικά" σχέδια ξεπουλήματος δημόσιων χώρων. Ο χώρος έχει περάσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο ΕΤΑΔ από την προηγούμενη κυβέρνηση και η τωρινή έχει ανακοινώσει ότι θέλει να πουλήσει το χώρο. Έχει προχωρήσει σε 2 άγονους διαγωνισμούς και θέλει να επιταχύνει την πώληση και το άδειασμα της δομής από πρόσφυγες.

Στο χώρο διαβιούν στοιβαγμένοι 3.500 πρόσφυγες σε κοντέινερ. Είναι πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες με άσυλο, ευάλωτοι, ενώ υπάρχουν και ασυνόδευτα ανήλικα. Το τελευταίο διάστημα έχουν μεταφερθεί και πρόσφυγες που ήρθαν από τα νησιά, έχουν πάρει άσυλο και έμεναν άστεγοι στην πλ. Βικτωρίας. Σε αρκετούς από αυτούς δεν έχει παραχωρηθεί κοντέινερ και μένουν όλοι μαζί σε ένα κτίριο. 

Το Υπουργείο δεν έχει δεσμευτεί και προγραμματίσει τι θα απογίνουν οι πρόσφυγες. Ακούγεται ότι άλλοι θα μεταφερθούν στην Μαλακάσα που θα επεκταθεί, ενώ άλλοι ότι μπορούν να προσπαθήσουν να ενταχτούν στα προγράμματα Εστία που είναι για τους αιτούντες άσυλο ή στο πρόγραμμα Ήλιος που είναι για όσους έχουν πάρει άσυλο, αλλά δεν καλύπτει παρά μηδαμινό ποσοστό προσφύγων, λόγω χαμηλών κονδυλίων και αυστηρών απαγορευτικών προϋποθέσεων.

Παράλληλα και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο χώρο μέσω προγραμμάτων και ΜΚΟ και εξυπηρετούν τη σίτιση, τη διοικητική υποστήριξη, τις διερμηνείες, την πληροφόρηση για πρόσβαση σε υπηρεσίες και τη νομική στήριξη των προσφύγων, συν τη διοικητική υποστήριξη και την τεχνική συντήρηση των εγκαταστάσεων, μένουν ξεκρέμαστοι. Ο φόβος της απόλυσης επικρέμεται, ενώ οι σχέσεις εργασίας, που είναι με προσωρινές συμβάσεις, δίνουν τη δυνατότητα στην εργοδοσία να μη ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

Η κυβερνητική πολιτική της γκετοποίησης και της  έλλειψης προστασίας των προσφύγων δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στους πρόσφυγες, αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτό τον τομέα. 

Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. απαιτεί : Να λειτουργήσουν προγράμματα για την αξιοπρεπή στέγαση όλων των προσφύγων μέσα στις γειτονιές μας με ευθύνη της πολιτείας.  

Να μπει τέρμα στη συνεχή ανασφάλεια των προσφύγων που η κυβέρνηση και η Ε.Ε. τους αντιμετωπίζουν ως απόβλητα της κοινωνίας μας.