Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

23/9/20

Αθλιότητα και επικίνδυνες συνθήκες διαμονής στο νέο στρατόπεδο στο Καρά Τεπέ της Λέσβου

αναδημοσίευση φωτογραφιών από Aegean Board Report

O νέος χώρος στο Καρά Τεπέ που επιλέχτηκε για να εγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από το καμένο στρατόπεδο της Μόριας είναι επίσης άθλιος, ακατάλληλος και επικίνδυνος. Οι πρόσφυγες ζουν σε σκηνές η μια δίπλα στην άλλη πάνω στο χώμα, υπερσυνωστισμένοι, χωρίς κοινόχρηστους χώρους, χωρίς προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες δίπλα στη θάλασσα, χωρίς επαρκείς και σωστούς χώρους υγιεινής με λίγες χημικές τουαλέτες. Μέρος του χώρου ήταν παλιότερα πεδίο βολής με θραύσματα ακόμα να βρίσκονται σκόρπια στο έδαφος. Ενώ, άλλο μέρος του χώρου νοικιάστηκε όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi  έναντι 2,9 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για μονιμοποίηση της αθλιότητας, παράλληλα με την επιμονή της για την κατασκευή κλειστών στρατοπέδων για τους πρόσφυγες τα νησιά του Β. Αιγαίου σύμφωνα με τις δηλώσεις Μηταράκη.  Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι το ποσό που δίνεται για το ενοίκιο της έκτασης για 5 χρόνια υπερβαίνει το ποσό της τιμής αγοράς με βάση τις αξίες στην περιοχή, φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση και η Ε.Ε. φροντίζουν για να βγαίνει πλούτος για τους ημέτερους από την εκμετάλλευση του προσφυγικού.

Για να εξαναγκάσουν τους πρόσφυγες να μπουν στο χώρο, μιας και περίπου 2.000 ακόμα είναι σε βουνά και χωράφια, οι κυβερνητικοί ανακοίνωσαν ότι μόνο όσοι  έχουν μπει στο στρατόπεδο θα έχουν πρόσβαση στο άσυλο, στο φαγητό, στο ισχνό επίδομα και στην περίθαλψη.
Στο χώρο δεν επιτρέπεται να μπαίνουν αλληλέγγυοι, ούτε να παραδίδουν είδη ανάγκης σε γνωστούς τους πρόσφυγες.