Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

13/12/20

Ζοφερό το μέλλον για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα με τις εξαγγελίες Μηταράκη, παρά την κατάργηση της κράτησης σε αστυνομικά τμήματα

Καταργήθηκε η «Προστατευτική φύλαξη», όπως χαρακτηρίζεται η κράτηση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε αστυνομικά τμήματα και κρατητήρια, που επιβαλλόταν με νομοθετική διάταξη που ίσχυε επί 20 χρόνια. Στα κρατητήρια επί μήνες έμεναν φυλακισμένα εκατοντάδες προσφυγόπουλα. Χαρακτηριστικά το Μάρτιο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης 331 παιδιά κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα. Σε τροπολογία του νομοσχέδιου που ψηφίστηκε στις 9/12 για τη σωφρονιστική νομοθεσία καταργήθηκε αυτή η διάταξη, αλλά η απάνθρωπη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων παραμένει.
Για τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα για να έχουν όλα την ιδιαίτερη φροντίδα που χρειάζονται για τη διαβίωσή τους, την εκπαίδευση τους, την ανάπτυξή τους, την υποστήριξη της ένταξης τους στην κοινωνία.
Η πλειοψηφία των ασυνόδευτων παιδιών μένουν σε στρατόπεδα (με τα στοιχεία τους μόνο στα στρατόπεδα προσφύγων δίπλα στα σύνορα, τα λεγόμενα ΚΥΤ, το Μάρτιο του 2020 κρατούνταν 1.752 παιδιά)

Ενώ για τα 524 παιδιά που έφυγαν με κρατικές διαδικασίες στο εξωτερικό δεν έχει υπάρξει δημοσιοποίηση των στοιχείων για τους φορείς υποδοχής τους στις χώρες προορισμού τους.
Πολλά παιδιά είναι άστεγα και αγνώστου διαμονής και είναι τραγικό ότι για εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά έχουν χαθεί τα ίχνη τους, όταν είναι γνωστό ότι πέφτουν θύματα  στα  κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων για το θέμα αυτό.
Αλλά και το μέλλον για τα άλλα ασυνόδευτα ανήλικα διαγράφεται ζοφερό. Ο Υπουργός Ρατσιστικής-Αντιμεταναστευτικής Πολιτικής, Μηταράκης στην ομιλία του στη Βουλή στις 9/12/2020 κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου εξήγγειλε ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα από δω και στο εξής θα κρατούνται σε ειδικές ζώνες μέσα στις νέες κλειστές και απομονωμένες δομές-φυλακές προσφύγων που κατασκευάζονται σε Σάμο, Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο.  
Είναι έγκλημα τον 21ο αιώνα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να μην αγκαλιάζονται και να προστατεύονται από την κοινωνία.
Απαιτούμε : Εδώ και τώρα προστασία όλων των ανήλικων προσφυγόπουλων με μέριμνα της πολιτείας σε κατάλληλους χώρους φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες και υποστήριξη μέσα στις γειτονιές μας