Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/7/16

Καταγγελία για τις εκκενώσεις χώρων στέγασης προσφύγων- Κάλεσμα σε συγκέντρωση



 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ





Ο Συντονισμός  για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων καταγγέλλει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την εκκένωσης χώρων στέγασης προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, χώρων που είχαν ανοίξει και οργανωθεί από διάφορες συλλογικότητες. Η πράξη αυτή αποτελεί ακραία εκδήλωση αυταρχισμού από την πλευρά της Κυβέρνησης και συνοδεύτηκε από την προσαγωγή δεκάδων οικογενειών προσφύγων και αλληλέγγυων στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Και σαν να μην έφτανε αυτό κατεδάφισε, επιπλέον, έναν από τους χώρους που εκκένωσε, το οίκημα του Ορφανοτροφείου, ενώ βρισκόταν εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους πρόσφυγες. Δεν αποτελεί κανένα άλλοθι για την Κυβέρνηση το γεγονός ότι το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει την αντίθεσή του στην αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης ενώ από την άλλη δίνονται και εκτελούνται τέτοιες εντολές. Σε όλη αυτήν την επιχείρηση, η Κυβέρνηση αλληλοσυμπληρώνεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, που συστηματικά διαστρεβλώνουν την αλήθεια, συκοφαντούν αλληλέγγυους και πρόσφυγες και προπαγανδίζουν την κυβερνητική πολιτική για να προετοιμάσουν το κλίμα για βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση, αδιαφορώντας επί μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων, αντιμετωπίζοντας τους ως παράνομους, και απομονώνοντας τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα, κάτω από απαράδεκτες για ανθρώπους συνθήκες διαβίωσης, προχωράει σε απόλυτα αντιδημοκρατικές ενέργειες. Μαζί με την εκκένωση των χώρων που είχαν ανοίξει αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες, εκκένωσε και το λιμάνι του Πειραιά από πρόσφυγες και τους μετέφερε σε άλλους εξίσου ακατάλληλους προς στέγαση χώρους, όπως το Ατλάντικ στα Τρίκαλα. Σχεδιάζει, εξάλλου, να εκκενώσει και το Ελληνικό, παρότι οι χώροι που ετοιμάζει για την μετεγκατάσταση των προσφύγων είναι επίσης αποθήκες και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, χώροι τους οποίους ακόμα και το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί ακατάλληλους για την υγιή διαβίωση ανθρώπων.


Συμπληρώνει την πολιτική της με την επίθεση και διάλυση των δομών  στέγασης και αυτοοργάνωσης των προσφύγων συλλαμβάνοντας αλληλέγγυους, που όλο αυτό το διάστημα αναπλήρωναν την τραγική απουσία του κράτους στην υποχρέωση του να καλύψει και τις ελάχιστες ανάγκες επιβίωσης των προσφύγων. Αναθέτει σε ανεξέλεγκτες ΜΚΟ τη “φροντίδα” των προσφύγων, με μοναδικό κίνητρο την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που οι υπεύθυνοι της προσφυγιάς “προσφέρουν” με περισσή υποκρισία στα θύματα των πολέμων τους. Αρνούνται στο λαό να τη δυνατότητα να αντιτάξει την αλληλεγγύη του, απέναντι στην απανθρωπιά τους, καθώς ολοκληρώνεται η οργάνωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης των πολλαπλά τσακισμένων, κατά τη διάρκεια της Οδύσσειας τους, προσφύγων, όπου εξαναγκάζονται να ζουν συχνά και ολόκληρες οικογένειες κάτω από άθλιες συνθήκες σίτισης και διαβίωσης, μακριά από τις πόλεις και χωρίς δυνατότητα σε περίθαλψη, εκπαίδευση, εργασία, κλπ.

Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων  καλεί όλους τους πρόσφυγες, τους αλληλέγγυους, τους αγωνιστές να κατέβουν την Πέμπτη 28/7, 6:00 μμ στα Προπύλαια,

·         για να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στην ανάλγητη κυβερνητική πολιτική για τους πρόσφυγες,

·         για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης,

·         για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων,

·         για τη δυνατότητα πρόσβασης των προσφύγων στην εκπαίδευση και στην περίθαλψη,

·         για τη λήψη ασύλου και όλων των δικαιωμάτων στην εργασία.



Κάτω τα χέρια από τις συλλογικότητες και τις δομές τους που βοηθάνε ανιδιοτελώς και με αυταπάρνηση τους πρόσφυγες. Να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι ΜΚΟ από τους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων και η πολιτεία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης τους.

27/7/2016