Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

3/7/16

Προβλήματα ανάμεσα σε Κούρδους Γεζίντι και άλλους πρόσφυγες στον Κατσικά και άλλους καταυλισμούς


Από τα Ιωάννινα
Στον Κατσικά υπάρχει "γειτονιά" των κούρδων προσφύγων Γεζίντι και στις 2/6 το πρωί βρήκανε απειλητικά συνθήματα και αποφασίσανε να φύγουνε, γιατί τις τελευταίες μέρες δέχονται διάφορες επιθέσεις από άλλους πρόσφυγες. Αρχικά ζητήσανε να γυρίσουνε Αθήνα. Τελικά μεταφέρθηκαν προσωρινά  σε εγκαταστάσεις της 5ης ΕΜΑΚ, λίγο έξω από τα Γιάννενα το απόγευμα. 
Η Ύπατη Αρμοστεία νοίκιασε ιδιωτικό χώρο κοντά στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, στον δήμο Ζίτσας και εγκατάστησε 238 άτομα εκεί.
Ο δήμος Ζίτσας αντέδρασε με μια απαράδεκτη ανακοίνωση και στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στις 4/7 έδωσαν το λόγο ακόμα και στον περιφερειακό σύμβουλο της ΧΑ, ενώ ακούστηκαν διαφόρων τόνων απειλές. Γύρω από τη Φανερωμένη (εκεί μετέφεραν τους πρόφυγες) θα δημιουργηθεί ένα πεδίο αντιπαράθεσης, με τη ΧΑ να παίζει για πρώτη φορά ρόλο ανοιχτά και δημόσια, σε όλο το νομό Ιωαννίνων...

Από το Λιμάνι και το Σκαραμαγκά
Στις 23/6 το βράδυ σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των προσφύγων του στρατοπέδου του Σκαραμαγκά, ανάλογων αυτών που είχαν συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά, αυτή τη φορά μεταξύ Σύριων και Γεζίντι. Δεν φαίνονταν να υπάρχει προφανής αιτία.  Αποτέλεσμα αυτών ήταν 8 άνθρωποι να νοσηλευτούν, σημειώθηκαν επιθέσεις σε κοντέηνερ με σπασμένα τζάμια κλπ, ενώ φωτογραφίες που είδαμε έδειχναν όχι ασήμαντους τραυματισμούς.
Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε ορισμένους, καθώς φοβόντουσαν ακόμα και για τη ζωή των παιδιών τους στην απειλή επανάληψης των επεισοδίων.