Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

2/6/17

Ανακοίνωση για τη βίαιη απομάκρυνση των προσφύγων από το ΕλληνικόΜΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Με αποκλεισμό των 3 εισόδων του χώρου  του πρώην αεροδρόμιου του Ελληνικού από  10 κλούβες των ΜΑΤ, πλήθος από δυνάμεις καταστολής ΥΜΕΤ (μπλε) και ΜΑΤ (πράσινοι), απαγόρευση της προσέγγισης των δημοσιογράφων, απομάκρυνση κάθε αλληλέγγυου και πολλές ακόμα κλούβες κα περιπολικά, προχώρησε την Παρασκευή 2/6/2017 η επιχείρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εκκένωση του χώρου από τους πρόσφυγες.

Οι πράσινοι εισέβαλαν στο χώρο των αφίξεων από τις 7 το πρωί, συνέλαβαν τον πρόσφυγα Μασούντ Γκ., πρωτοπόρο στους αγώνες για τα δικαιώματα των προσφύγων στο Ελληνικό, τον οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα, τρομοκρατώντας τους πρόσφυγες που κοιμόταν στις σκηνές τους επέβαλλαν να μαζέψουν τα πράγματά τους και να μπουν σε πούλμαν. Ενώ, από το αστυνομικό τμήμα μάθαμε ότι στη συνέχεια τον οδήγησαν στην Πέτρου Ράλλη.

Καμιά οπτική επαφή δεν υπήρχε με τους χώρους του μπέιζ μπωλ και του χόκεϋ, που και κει βρίσκονται δεκάδες πρόσφυγες. Ωστόσο με παρόμοιο τρόπο, αντιληφτήκαμε ότι εξανάγκαζαν τους πρόσφυγες να φύγουν και από αυτούς τους χώρους. Η ανακοίνωσή μας στις 26/5 για το κυβερνητικό σχέδιο έδινε στοιχεία για την κατάσταση, αλλά το σημερινό κλίμα αστυνομοκρατίας και εξαναγκασμού ξεπέρασε τις προβλέψεις μας.  


Η επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι η  μετακίνηση γίνεται «εθελοντικά», αλλά οι οικογένειες θα πάνε στο στρατόπεδο στη Θήβα, ενώ οι άνδρες που είναι μόνοι θα πάνε στην Πέτρου Ράλλη για εξακρίβωση (κέντρο απελάσεων). Αρνήθηκε να επιτρέψει να μπουν στο χώρο 2 παρατηρητές για να δουν τι επικρατεί στο χώρο και πως γίνεται η μετακίνηση.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμα και νεογέννητο. Από χθες έκοψαν το ηλεκτρικό και το φαγητό και μοίρασαν κάποιες κονσέρβες του στρατού. Πληροφορίες έφταναν στους πρόσφυγες για μετακίνησή τους σε στρατόπεδα έξω από την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, φοβίζοντας τους.

Χθες το βράδυ,  ο Καραγιαννάκης Μάριος, εκ μέρους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαβεβαίωνε τους πρόσφυγες ότι η μετακίνηση θα γίνει χωρίς αστυνομία. Ενώ, ο δήμαρχος Ελληνικού που επισκέφτηκε το χώρο, μίλησε για αποθήκη ψυχών, ενώ δεν έχει κάνει το παραμικρό για να μείνουν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες, αντίθετα αφήνει το χώρο στην εγκατάλειψη, για να προχωρήσουν γρήγορα τα σχέδια Λάτση και αράβων για το καζίνο και τη «Ριβιέρα» των πλουσίων.

ΜΑΤ στο χώρο έχουν κατακλύσε το χώρο των αφίξεων
Οι πρόσφυγες, ταλαιπωρημένοι από όλες τις δοκιμασίες του πολέμου, την επικίνδυνη διαδρομή τους μέχρι την Ελλάδα, την πολύμηνη παραμονή τους σε σκηνές στο Ελληνικό, για μια ακόμα φορά γίνονται θύματα μιας  απάνθρωπης μεταχείρισης. Είτε φτάσουν στο στρατόπεδο, κρανίου τόπος, της Θήβας, είτε σε άλλα στρατόπεδα, κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το όνειρο και το δικαίωμα για να μείνουν σε σπίτια σε ανθρώπινες συνθήκες, να αντιστέκονται στην απομόνωση, την γκετοποίηση, την αθλιότητα.

Για αυτό παλέψαμε και για αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με τους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας και να απαιτούμε:

- Άσυλο, προστασία, ελεύθερη μετακίνηση.

- Στέγαση σε σπίτια μέσα στις πόλεις.

- Ίσα δικαιώματα στη μόρφωση, την περίθαλψη, τη δουλειά.

Όχι στις αντιλαϊκές-αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβερνήσεων, Ε.Ε., ΔΝΤ, ΝΑΤΟ των πολέμων, της φτώχιας, της εξαθλίωσης, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.2/6/2017

Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων