Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

9/1/19

Απεργία πείνας από μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε πλοίο στη Μεσόγειο

Απεργίας πείνας ξεκίνησαν κάποιοι από τους μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο από τις 22 Δεκεμβρίου στο πλοίο Sea Watch 3, καθώς Ιταλία και Μάλτα αρνούνται να τους αφήσουν να επιβιβαστούν στα λιμάνια τους. Παρά τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ξεκαθαρίζει ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να τους δεχθεί και έκανε υποδείξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για δήθεν μαθήματα ανθρωπιάς.

Όπως μεταδίδει το France24, κάποιοι από τους 49 μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο από τις 22 Δεκεμβρίου στο πλοίο Sea Watch 3 ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για το ότι οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Μάλτας τους αρνούνται την επιβίβαση στα λιμάνια τους. Εγκλωβισμένοι βρίσκονται μετανάστες και στο πλοίο Sea Eye., στους οποίους επίσης η Ιταλία και η Μάλτα αρνούνται την επιβίβαση.
Ο Ματέο Σαλβίνι ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να δεχθεί τους μετανάστες και κατηγόρησε την ΕΕ για υποκρισία. Η στάση της ΕΕ, η οποία σιωπά, προκαλεί μόνον ντροπή. Προφανώς, τα μαθήματα ανθρωπιάς αφορούν μόνον την Ιταλία. Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και ψεύδη. 49 άνθρωποι βρίσκονται σε μαλτέζικα ύδατα πάνω σε γερμανικό και δανέζικο καράβι. Δεν καταλαβαίνω πως αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα της Ιταλίας».
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Νοεμβρίου η κάτω Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που κάνει πολύ πιο αυστηρή την πολιτική της χώρας ως προς τη μετανάστευση. Αντικαθιστά ιδίως τις άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, διετούς διάρκειας, που το τρέχον διάστημα παραχωρούνται σε περίπου 25% των αιτούντων άσυλο, με διάφορες άλλες, βραχύτερες άδειες παραμονής, όπως η «η ειδική προστασία», διάρκειας ενός έτους, ή η άδεια παραμονής εξαιτίας «φυσικής καταστροφής στη χώρα καταγωγής», διάρκειας έξι μηνών, μεταξύ άλλων.
Προβλέπει επίσης κατεπείγουσες διαδικασίες απέλασης κάθε αιτούντα άσυλο που χαρακτηρίζεται «επικίνδυνος» από τις αρχές. Παράλληλα, αναδιοργανώνει το σύστημα υποδοχής των αιτούντων άσυλο (146.000 στα τέλη του Οκτωβρίου), οι οποίοι πλέον θα μεταφερθούν σε μεγάλα κέντρα, για λόγους εξοικονόμησης πόρων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την γενικευμένη χρήση όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ, αλλά και των εκκενώσεων κατειλημμένων κτιρίων.