Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

6/8/16

Παιδιά-πρόσφυγες, ασυνόδευτα ανήλικα ακόμα και μικρών ηλικιών στα στρατόπεδα προσφύγων

1 στους 2 πρόσφυγες είναι παιδί (κάτω των 17 ετών) και 690 είναι τα ασυνόδευτα παιδιά κατά κύριο λόγο από Αφγανιστάν, Συρία και Ιράκ, που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα και έχουν προκαταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υφυπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για τους πρόσφυγες.
Σοκάρει ότι το 25% είναι και κάτω από 14 ετών και πολλά από αυτά είναι κορίτσια. Σοβαρές οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που ακόμα δεν έχει δημιουργήσει δομές για τη φιλοξενία και τη στήριξη όλων των ασυνόδευτων ανήλικων.
Αναλυτικά το 48% των προσφύγων που έχει καταγραφεί στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών και το 10% των προσφύγων είναι ηλικίας μόλις 2 με 4 ετών
Ως τις 5 Ιουλίου είχαν προκαταγραφεί 20.100 άνθρωποι στους καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, εκ των οποίων 690 είναι ασυνόδευτα παιδιά.
10% των προσφύγων είναι ηλικίας μόλις 2 με 4 ετών
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε ό, τι αφορά στους ενήλικες, 30% αυτών είναι άνδρες και 22% γυναίκες. Στα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα παιδιά, το 14% είναι ηλικίας από 5 έως 9 ετών. Σημαντικός είναι ο αριθμός των παιδιών μόλις 2-4 ετών (10%) καθώς και εκείνων μεταξύ 10 και 14 ετών (11%).

Η πλειονότητα των ασυνόδευτων παιδιών προέρχονται από το Αφγανιστάν (51%), ενώ ακολουθούν εθνικότητες από τις άλλες χώρες όπου μαίνεται ο πόλεμος, δηλαδή τη Συρία (33%) και Ιράκ (13%). Από τα 690 παιδιά που κατεγράφησαν ως ασυνόδευτα, 75% είναι ηλικίας 15 με 17 ετών, 19% από 10 έως 14 ετών, ενώ υπάρχουν και παιδιά μόλις 5-9 ετών που βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς συνοδό.
Η προ-καταγραφή ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου από την Υπηρεσία Ασύλου.
Μέσω αυτής χορηγήθηκε η κάρτα αιτούντος άσυλο που επιτρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.
Όσοι δεν κατάφεραν να προ-καταγραφούν ακόμα και επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, μπορούν να το κάνουν, κανονίζοντας το ραντεβού για την καταγραφή, κατά προτίμηση, μέσω Skype. Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων το επιθυμούσαν έχει πλέον προ-καταγραφεί, η πρόσβαση στο σύστημα του Skype θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.
Δείτε περισσότερα για ασυνόδευτα ανήλικα στην Ευρώπη εδώ