Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

13/5/21

Ανακοίνωση για τους θανάτους και την υγεία των προσφύγων

Χάνονται ζωές και κινδυνεύουν πρόσφυγες από τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς στο σύστημα υγείας

Όλο και πιο συχνά, πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς φροντίδας για τη σωματική και ψυχική υγεία τους, που μαζί με τις άθλιες συνθήκες διαμονής, αποτελούν τις αιτίες αυξημένων θανάτων στα στρατόπεδα προσφύγων.

Τελευταίο θύμα, ένας 51χρονος Ιρανός πρόσφυγας. Έχασε τη ζωή του από καρδιακό επεισόδιο το βράδυ στις 9/5, στη δομή της ΒΙΑΛ στη Χίο όπου διέμενε από το 2018, ενώ ήταν γνωστό ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο. Πάλι στο ίδιο στρατόπεδο στις 3/5, είχε πεθάνει ένας 28χρονος Σομαλός που το σώμα του βρέθηκε καλυμμένο από τρωκτικά, με προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ. Ενώ την ίδια μέρα, Δευτέρα του Πάσχα, μια 35χρονη προσφύγισσα από το Κογκό, η Mimi Mujingila,πέθανε στο καμπ της Μαλακάσας, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία. Πόναγε πολλές μέρες και αρχικά της δινόταν μόνο παυσίπονα, ενώ και μετά το χειρουργείο της, χωρίς να αναρρώσει και να αισθάνεται καλά, ξαναμεταφέρθηκε στο στρατόπεδο χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες, ούτε να βρει σπίτι στην Αθήνα, ώσπου τελικά χειροτέρεψε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου πέθανε.

Αυτοί οι 3 θάνατοι την τελευταία βδομάδα ακολούθησαν τους πρόσφατους θανάτους του 24χρονου Ιμπραήμ Εργκούν, Κούρδου πρόσφυγα, που αυτοκτόνησε στο στρατόπεδο της Κορίνθου μετά από 16 μήνες κράτησης και την ανακοίνωση για παράτασή της άλλους 18 μήνες, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες 2 απόπειρες. Και του 44χρονου Macky Diabete από τη Γουϊνέα, στο κέντρο κράτησης της Κω, που ούρλιαζε 3 μέρες και πέθανε σφαδάζοντας από τους πόνους αποφρακτικού ειλεού, αφού οι υπεύθυνοι αρνούνταν να πάει σε νοσοκομείο.

Οι πρόσφυγες δεν έχουν ίδια δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία και ίδιες δυνατότητες για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας με τους ντόπιους. Αντιμετωπίζουν ένα απάνθρωπο ρατσιστικό αποκλεισμό.

Οι περισσότεροι δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ. Όλοι, δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμών, όπως έγινε με τις ηλιακές ομάδες των ντόπιων.  Μόνο πρόσφατα, σε ορισμένα στρατόπεδα καταρτίστηκαν λίστες για τους άνω των 18 ετών για όσους θέλουν να εμβολιαστούν, χωρίς όμως να τους ενημερώσουν πότε, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και με ποιο εμβόλιο.

Δεν έχουν τακτική και πλήρη κάλυψη για επίσκεψη σε γιατρό μέσα στα στρατόπεδα, μόνο σε ορισμένα για λίγες ώρες τη μέρας μπορεί να υπάρχει γιατρός, αλλά χωρίς επαρκή μέσα και εξοπλισμό για εξετάσεις.

Δεν έχουν ελευθερία κίνησης και δυνατότητα για μετάβαση από τα στρατόπεδα σε μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Όταν καταφέρουν να φτάσουν σε αυτές τις μονάδες δεν έχουν διευκόλυνση από μεταφραστές, για να μπορούν να επικοινωνούν και να πληροφορούν για το πρόβλημά τους. Μόνο μια ΜΚΟ παρέχει αυτή την υπηρεσία και τα 2 νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας. Αλλιώς ο πρόσφυγας πρέπει να πληρώσει για να βρει μεταφραστή.

Τα προσφυγόπουλα  αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες στην προμήθεια των self-test, σε σχέση με τους άλλους μαθητές, λόγω μη συμπερίληψής τους στις λίστες εξαιτίας της έλλειψης ΑΜΚΑ. Η δυνατότητα να βγάλουν προσωρινό ΑΜΚΑ υπονομεύεται από την έλλειψη πληροφόρησης και μεταφραστών για να συμβάλλουν. Ένα ακόμα εμπόδιο για τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από τα σχολεία, μαζί με τα χίλια άλλα προβλήματα μεταφοράς, έλλειψης θέσεων στα σχολεία κλπ.

Στα στρατόπεδα, η αδιαφορία των κυβερνητικών υπεύθυνων είναι εγκληματική. 19χρονο αγόρι προσφυγόπουλο από το στρατόπεδο στη Ριτσώνα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ειλεό την Πέμπτη 6/5, αφού πόναγε για ώρες και σώθηκε στο παρά πέντε.

Όταν διαγνωστεί πρόβλημα δεν καλύπτονται για τα φάρμακα ή όποια άλλη αγωγή χρειαστεί. Σε χρόνια πάσχοντες όπως πρόσφυγες με διαβήτη, δεν τους χορηγούνται δωρεάν ούτε ινσουλίνη, ούτε τεστ. Αναγκάζονται να πληρώνουν στο ακέραιο όποια φάρμακα ή αγωγή χρειάζονται.

Ενώ, πολλά παράπονα υπάρχουν για γραφειοκρατικά εμπόδια, διακρίσεις και απαξιωτική αντιμετώπιση σε βάρος των προσφύγων στις υπηρεσίες υγείας.

Αυτή η πολιτική είναι απάνθρωπη και δολοφονική. Κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Αποτελεί το θεσμικό ρατσισμό των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που συμπληρώνεται με το κλείσιμο συνόρων ειδικά για τους πρόσφυγες, τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις και τον περιορισμό του δικαιώματος ασύλου. Καμιά ανοχή και συναίνεση, παρά μόνο καταδίκη και ανατροπή της.

Απαιτούμε : Να δοθεί ΑΜΚΑ σε όλους τους πρόσφυγες. Να δημιουργηθούν οι δυνατότητες για πρόσβαση σε πλήρη και επαρκή περίθαλψη και νοσηλεία για όλους. Ίση αντιμετώπιση των προσφύγων από το σύστημα υγείας. Δωρεάν φαρμακευτική αγωγή και τεστ.  Χορήγηση self-test σε όλα τα προσφυγόπουλα.

Ελευθερίες, δικαιώματα, προστασία όλων των προσφύγων, διαμονή σε αξιοπρεπείς συνθήκες μέσα στις γειτονιές μας για όλους.

Εδώ και τώρα ενίσχυση του πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας για πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών για όλους όσους βρίσκονται στη χώρα μας.

12/5/2021

 

ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. –Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

https://syprome.blogspot.com