Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

27/1/17

Και νέοι νεκροί πρόσφυγες


Οι επικίνδυνες διαδρομές, οι συνθήκες διαμονής, η έλλειψη στήριξης, προστασίας, δικαιωμάτων και ελευθεριών προσθέτουν νέα θύματα στους νεκρούς πρόσφυγες στη χώρα μας τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς.  Ενώ η απελπισία φέρνει και πολλές απόπειρες αυτοκτονίας.

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί ήδη δύο θάνατοι προσφύγων στον Έβρο. Ο πρώτος άνδρας περίπου 20 χρονών βρέθηκε στις 3/1, αφγανικής καταγωγής και ο δεύτερος πάλι άνδρας 30 περίπου ετών βρέθηκε στις 16/1. Η σορός του ανιχνεύτηκε μέσω θερμικής κάμερας, σκεπασμένος από ένα μέτρο χιόνι και κοντά του βρέθηκε ένας  ακόμα άνθρωπος με υποθερμία που σώθηκε και νοσηλεύεται.
Το πέρασμα από τα παγωμένα νερά του ποταμού Έβρου, η πολύωρη παραμονή στην ύπαιθρο και ειδικότερα σε δύσβατες περιοχές, σε συνδυασμό με τη σωματική εξάντληση, φυσική απόρροια των διαδρομών χιλιομέτρων που πραγματοποιούν, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ως κατάληξη το θάνατο των προσφύγων. 
Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί δεδομένου ότι το χιόνι εξακολουθεί να καλύπτει τις περιοχές-περάσματα πλησίον του ποταμού και είναι δύσκολος ο εντοπισμός τυχόν θυμάτων της κακοκαιρίας.

Ενώ, οι εγκλωβισμένοι-υποχρεωτικά φυλακισμένοι στα στρατόπεδα των νησιών σε απαράδεκτες συνθήκες μετρούν νέα θύματα.



Μετά τον θάνατο πρόσφυγα στη Μόρια στις 24/1, δείτε εδώ, και άλλος πρόσφυγας βρέθηκε νεκρός στις 28/1 σε σκηνή που μέσα υπήρχε μαγκάλι, προφανώς για να ζεσταθεί. Μάλιστα ήταν στην ίδια σκηνή που είχε πεθάνει και ο άλλος πρόσφυγας στις 24/1 σε συνθήκες παγωνιάς.


Ενώ στη Σάμο την Τετάρτη 25/1 είχαμε ένα νεκρό και τέσσερεις απόπειρες αυτοκτονίας. Πέθανε πρόσφυγας κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ 41 ετών. Επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης το ιατρείο του Κέντρου με ενοχλήσεις και πόνο στο στήθος, του έγινε καρδιογράφημα και παραπέμφθηκε αμέσως στο νοσοκομείο του νησιού, όπου πέθανε μετά από λίγο από ανακοπή. Στο στρατόπεδο είχαν μείνει η σύζυγός του και τα τρία του παιδιά, που άκουσαν το νέο του θανάτου.Είχε βρει  πριν από μερικές ημέρες ένα άδειο κοντέινερ και εγκαταστάθηκε σ' αυτό με την οικογένειά του και ενημέρωσε τους υπεύθυνους του κέντρου, οι οποίοι απλώς κατέγραψαν τη μεταφορά στο κοντέινερ. Από το Υπουργείο δηλώνουν ότι ο  πρόσφυγας έφτασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στις 7 Δεκεμβρίου και πέρασε από τη διαδικασία βασικών ιατρικών εξετάσεων και καταγραφής του ιατρικού ιστορικού του, χωρίς να δηλώσει ασθένεια. Ενώ, στο ιατρείο του στρατοπέδου που πήγε το πρωί της Τετάρτης, για τη στηθαγχική κρίση δήλωσε ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση και ότι έχει να πάρει φάρμακα περισσότερο από μήνα. Τον παρέπεμψαν στο νοσοκομείο Άγιος Παντελεήμονας, όπου, σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, λιποθύμησε ενώ περίμενε να εξεταστεί. Έσπευσαν οι γιατροί αλλά ήταν αργά.

Στις απόπειρες αυτοκτονίας.  Ένας πρόσφυγας ανέβηκε σε δέντρο και απείλησε ότι θα κρεμαστεί, άλλος επισκέφτηκε το ιατρείο χαρακωμένος στο σώμα του, άλλος είχε καταπιεί ξυραφάκι και άλλος ένας είχε καταπιεί χάπια. Εκθέσεις ιατρικών οργανώσεων και οργανώσεων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει την τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση των προσφύγων στις προσφυγικές δομές σε όλη τη χώρα, την πλημμελή ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική φροντίδα, όπως και τις σοβαρές ελλείψεις και πλημμέλειες κατά τη διαδικασία εντοπισμού ευάλωτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με αναπηρία και με προβλήματα ψυχικής υγείας.
 Οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά έχουν και έλλειψη ιατρικής φροντίδας με χαρακτηριστικό ότι σε διπλανό κοντέινερ από αυτό έμενε ο πρόσφυγας που έχασε τη ζωή του στη Σάμο μένει άλλο ζευγάρι Κούρδων από το Ιράκ με τα παιδιά τους, που διαθέτουν παραπεμπτικό για καρδιολογικές εξετάσεις εδώ και περίπου δύο εβδομάδες και το οποίο δεν έχει εκτελεστεί.


Δείτε περισσότερα εδώ και  εδώ