Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

28/1/17

Αντίθετοι οι εργαζόμενοι για την εισβολή των ΜΚΟ στους δημόσιους φορείς πρόνοιας στην Ήπειρο

αναδημοσίευση
Ανακοίνωση των εργαζομένων στις δομές  Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθόδευση της Διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (Κ.Κ.Π.Π.Η.) που δρομολογεί την παραχώρηση – ενοικίαση(!) του μισού ενιαίου, και μάλιστα πρόσφατα ανακαινισμένου μετά τους σεισμούς, κτιρίου του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων (παλαιό Ορφανοτροφείο στο Λόφο Βελισαρίου) στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Terre des hommes» («Η Γη των ανθρώπων») για να υλοποιήσει πρόγραμμα φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα εξάμηνης διάρκειας έως τον Αύγουστο του 2017 καταβάλλοντας, μάλιστα, ως αντίτιμο το ποσό των 3.000 ευρώ, μηνιαίως (!).

Η νέα επιδίωξη της Διοίκησης του Κ.Κ.Π.Π.Η. για συνύπαρξη δράσεων μιας ΜΚΟ με τη λειτουργία δημόσιας προνοιακής υπηρεσίας και μάλιστα χρησιμοποιώντας την υποδομή και τη χρόνια εμπειρία της , αποτελεί κατά την εκτίμηση μας ξεκάθαρη αμφισβήτηση και ποιοτικά αναβαθμισμένο χτύπημα του Δημόσιου χαρακτήρα των Προνοιακών Δομών που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τους προς όφελος της ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων στον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας.

Σημειώνουμε πως αυτή η επιδιωκόμενη συνύπαρξη αποτελεί απ΄όσο γνωρίζουμε πανελλήνια πρωτιά(!)Τη στιγμή που οι Προνοιακές Μονάδες της Ηπείρου βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της τραγικής έλλειψης προσωπικού και της υποχρηματοδότησή τους, τη στιγμή που συνεχίζουν να λειτουργούν με αλλότρια καθήκοντα και αποκλειστικά χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων τους , η Διοίκηση του Κ.Κ.Π.Π.Η. όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τα παραπάνω χρόνια προβλήματα των Δομών του αλλά τις ωθεί ένα βήμα πιο κοντά στη διάλυσή τους . 

Στοχεύοντας στην αλλοίωση του Δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους με όχημα το άρπαγμα και κομμάτιασμα –στην κυριολεξία – των δημόσιων προνοιακών αρμοδιοτήτων και έργων που δίνονται «εργολαβικά» ως αντικείμενα ενασχόλησης των ΜΚΟ προκειμένου αυτές να γεμίζουν τα σεντούκια τους με πακτωλό χρηματοδοτήσεων και να επιδεικνύουν παράλληλα ένα προσωπείο αποτελεσματικής στα έργα ανθρωπιστικής ευαισθησίας απέναντι στις εγκαταλελειμμένες από το κράτος και γιαυτό εξαθλιωμένες, «αναποτελεσματικές» Δημόσιες Προνοιακές Δομές.

Οι εργαζόμενοι στην Δημόσια Κοινωνική Πρόνοια από την πρώτη στιγμή καλωσορίσαμε στις Μονάδες μας τους, ξεριζωμένους από τις πατρογονικές τους εστίες, πρόσφυγες με τα παιδιά τους που κατέφυγαν στη χώρα μας, ως τα μεγαλύτερα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που επαναχαράζουν τα σύνορα στη γειτονιά μας.

Απαιτήσαμε να αναλάβει, εξ΄ ολοκλήρου, το κράτος την υποχρέωση για τη φιλοξενία και τη φροντίδα τους με γενναία χρηματοδότηση όλων των δομών Πρόνοιας και Υγείας, με μαζικές, μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προνοιακού και υγειονομικού προσωπικού που απαιτείται για να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης τόσο του αυξανόμενου προσφυγικού πληθυσμού όσο και του λαού της χώρας μας.


Δηλώσαμε πως είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και υποχρέωση του Ελληνικού κράτους να βρουν τη στοργή, τη θαλπωρή αλλά και τις απαραίτητες υπηρεσίες για την ομαλή πορεία του βίου τους και την πολυπόθητη επανένωση με τις οικογένειές τους. 



Υπηρεσίες και φροντίδες που οι δομές μας παρείχαν σε ανάλογες περιστάσεις μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος και στο πρόσφατο παρελθόν και τις επιτέλεσαν με επιτυχία.

Με βάση την εμπειρία μας τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, που διαφορετικά μπορεί να πέσουν θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας οργάνων. 


Καλέσαμε όλους τους συναδέλφους στις Μονάδες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (Κ.Κ.Π.Π.Η), με αφορμή και την πρώτη εγκατάσταση προσφύγων σε Μονάδα μας (Κόνιτσα), να εκδηλώσουν και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των προσφύγων προσφέροντας είδη πρώτης ανάγκης σε καμπάνια που οργανώσαμε. 


Και τέλος διατρανώσαμε την αντίθεσή μας με την όποια παρουσία και εμπλοκή ΜΚΟ στις Προνοιακές μας Μονάδες με πρόσχημα την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, αρκετές από τις οποίες, εκτός από το οικονομικό τους όφελος, παίζουν και έναν ύποπτο και επικίνδυνο ρόλο, παρεμβαίνοντας στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. 


Σήμερα, πλέον, γνωρίζουμε πως η επιχειρούμενη αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι στα δικαιώματά μας αλλά και μέρος της χρόνιας ασκούμενης πολιτικής που έχει σαφή στόχο:
Να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη για την Κοινωνική Πρόνοια. 


Γιαυτό, παρόλο που η Κοινωνική Πρόνοια για όλο το λαό της χώρας μας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της Πολιτείας, έχουν ήδη κλείσει ή συγχωνευτεί (ή γίνεται προσπάθεια να κλείσουν ή να συγχωνευτούν και άλλες) δεκάδες Δημόσιες δομές Πρόνοιας σε όλη την χώρα. 


Σε αυτό το πλαίσιο και οι εργαζόμενοι στις δομές Πρόνοιας επιδιώκεται να είναι ακόμη πιο φτηνοί, χωρίς δικαιώματα, ειδικότητες, με μειώσεις μισθών, απολύσεις και διαθεσιμότητες μέσω της αξιολόγησης, της εντατικοποίησης και άλλων πρακτικών όπως και η εν λόγω επιχειρούμενη συνύπαρξη ΜΚΟ και Δημοσίου.

Αυτό είναι το μέλλον για όλες τις οικογένειες (Ελλήνων ή προσφύγων και μεταναστών) και τα παιδιά τους που έχουν ανάγκη από δομές Πρόνοιας, αν δεν παλέψουμε απέναντι σε αυτή την πολιτική. Αντί για υψηλής ποιότητας παρεχόμενη φροντίδα, στις Προνοιακές Μονάδες να γίνεται απλά διαχείριση της ακραίας φτώχειας με εξαθλιωμένο προσωπικό. 


Το μέλλον της Πρόνοιας όμως από την άλλη δεν μπορεί να είναι οι ΜΚΟ, η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός, ανεξάρτητα από τις προθέσεις. Άλλωστε όπως λέει και μια παλιά Γαλλική παροιμία: «Ο δρόμος για την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

Η Κοινωνική Πρόνοια για όσους τη χρειάζονται, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες δοκιμασίας τόσο του λαού μας όσο και των προσφύγων και μεταναστών που ζούνε στη χώρα μας, πρέπει να έχει ξεκάθαρο Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα παρέχοντας προσεγμένες υπηρεσίες ποιότητας.


Γιαυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Δομές Πρόνοιας στην περιοχή μας αλλά και τις οικογένειες των ατόμων που φιλοξενούνται σε αυτές τις δομές να μην ανεχτούν, να μη συμβιβαστούν με την υπάρχουσα δραματική, για τις δομές μας, κατάσταση αλλά να διεκδικήσουν με βάση τις ανάγκες που σήμερα μπορεί να καλύψει η επιστήμη και η τεχνολογία. 


Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναμονή, αλλά οργάνωση και συντονισμός των εργαζομένων από κάθε δομή ώστε να μην περάσει η επιδιωκόμενη περαιτέρω υποβάθμιση του Δημόσιου Προνοιακού έργου των Μονάδων μας. Να αποτρέψουμε τη συνύπαρξη μας με οποιαδήποτε ΜΚΟ στις Προνοιακές δομές υπερασπίζοντας το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα τους. 


Η φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στις Δημόσιες Μονάδες μας με αύξηση των προϋπολογισμών τους, με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και με τη βοήθεια της πολύτιμης εμπειρία τόσων χρόνων των προνοιακών υπαλλήλων.

Ενωμένοι οι εργαζόμενοι και με αποφασιστικότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ασκούμενη πολιτική που είναι υποταγμένη στα κέρδη των επιχειρηματιών και σε αυτό το πλαίσιο ποδοπατά τον τόσο ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας.


Σε αυτό τον αγώνα μας καλούμε σε συμπαράσταση όλους τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία και τους συλλόγους ,την τοπική αυτοδιοίκηση όλους τους συναδέλφους από το χώρο της Υγείας αλλά και τους εργαζόμενους από τους άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υποφέρουν από την ίδια πολιτική για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων μας για Δημόσιες και Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.


Απαιτούμε :
Από τη Διοίκηση να σταματήσει κάθε ενέργεια που αποσκοπεί να φέρει σε συνύπαρξη ΜΚΟ και Δημόσια Προνοιακή Μονάδα όπως στην περίπτωση του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων.


Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της εμπλοκής των ΜΚΟ σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς .


Υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων εξ΄ολοκλήρου από Δημόσιους φορείς.


Γενναία χρηματοδότηση όλων των Δημόσιων Προνοιακών Μονάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξής τους.


Μαζικές προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Κανένα κλείσιμο τμήματος ή Προνοιακής Δομής. 


Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

epirusgate.blogspot.gr