Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

12/1/17

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης της Πάτρας με τους πρόσφυγες στο Ρίο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τον αποκλεισμό μας απο την ΜΚΟ Praxis στο Ρίο:



Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΚΟ



Όταν ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί τις εικόνες σκηνών, μέσα στις οποίες διαμένουν πρόσφυγες, θαμμένες στο χιόνι κοινή αγωνία είναι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες η οποία λειτουργεί τους τελευταίες μήνες στην πόλη της Πάτρας μεταξύ άλλων χώρων στους οποίους διαμένουν πρόσφυγες επισκέφθηκε για άλλη μια φορά το ξενοδοχείο Ρίο Beach προκείμενου να ενημερωθούμε για τα προβλήματα των προσφύγων -με αφορμή και ανησυχητικά δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο-, τη διανομή ρουχισμού και αντιπυρετικών φαρμάκων. Η υπεύθυνη ΜΚΟ Praxis σύμφωνα με τις οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα μια εχθρική στάση απέναντι μας, απαγορεύοντας μας την είσοδο στο χώρο του ξενοδοχείου και την επαφή μας με τους πρόσφυγες. Το επιχείρημα της απαγόρευσης της “εισβολής” μας στο χώρο, σύμφωνα με τα λόγια των υπευθύνων της Praxis είναι αποκαλυπτικό της αντιμετώπισης την οποία δεχθήκαμε.

 Ένα θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε : ότι δεν είμαστε απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά στην συνολική λογική και πρακτική των ΜΚΟ. Η αντιπαράθεση με τη ΜΚΟ Praxis  μας φέρνει σε δυσάρεστη θέση, διότι έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο μας, δηλαδή την προσφορά της έμπρακτης αλληλεγγύης μας σε ήρεμο κλίμα. Οι απειλές για κλήση της αστυνομίας αποτελεί προσπάθεια ποινικοποίησης της έμπρακτης αλληλεγγύης του κόσμου της Πάτρας και διαφύλαξη της προσοδοφόρας αποκλειστικής αντιμετώπισης του προσφυγικού από τις γνωστές ΜΚΟ με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τους άλλους οργανισμούς οι οποίοι ευθύνονται για τον πόλεμο και το χάος στη Μέση Ανατολή.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι πως μόνο σε μια περίπτωση απουσίας των υπευθύνων της Praxis από το χώρο του ξενοδοχείου, οι πρόσφυγες κατάφεραν να μας εκφράσουν τις πραγματικές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν με την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το κακό φαγητό, τις συνθήκες αποκλεισμού από την υπόλοιπη κοινωνία της Πάτρας. Η προσπάθεια της ΜΚΟ Praxis να δημιουργήσει ένα χώρο γκέτο μας βρίσκει αντίθετους, καθώς σε κάθε επίσκεψη μας σε χώρο διαμονής προσφύγων οι ίδιοι μας έχουν εκφράσει με ένταση της ανάγκης του για επικοινωνία ενάντια στις συνθήκες απομόνωσης τους σε ένα τόπο που τους αντιμετωπίζει ως ξένους.


Ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Πρόσφυγες και Μετανάστες θέλουμε τους πρόσφυγες μέσα στις πόλεις μας, θέλουμε πόλεις, σχολεία, γειτονιές ανοιχτά για τους πρόσφυγες.

Κόντρα σε όσους μας αποκαλούν “εισβολείς” είμαστε μια ανοιχτή αμεσοδημοκρατική πρωτοβουλία χωρίς χρηματοδοτήσεις και συνδιαλλαγή με τους υπεύθυνους των προβλημάτων -κυβερνήσεις, ΜΚΟ.

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τη δράση μας και συζητάμε ανοιχτά για τα επόμενα βήματα μας στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας την Τρίτη 6μμ, 17 Ιανουαρίου 2017.



Πρωτοβουλία Αλλεγγύης στους Πρόσφυγες Πάτρας, 12/1/2017