Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/1/17

Η ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων   ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου
 ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

Η εκπαίδευση είναι βασικό και απαράγραπτο ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο εξάλλου κατοχυρώνεται από την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις Διεθνείς Συνθήκες, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο από το ελληνικό κράτος (Ν.2101/1992) και ορίζει πως τα παιδιά-πρόσφυγες πρέπει να χαίρουν της κατάλληλης προστασίας και ανθρωπιστικής βοηθείας, που θα τους επιτρέψουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους (άρθρο 22). Το δικαίωμα αυτό προστατεύεται και από το Ελληνικό Σύνταγμα.
Με βάση τα παραπάνω:
·       Τα παιδιά-πρόσφυγες πρέπει να ενταχθούν ισότιμα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και με συνθήκες συνεκπαίδευσης μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά που ζουν στη χώρα.

·       Να δημιουργηθούν τάξεις υποδοχής και τμημάτων ένταξης στα σχολεία στα οποία θα εγγραφούν τα προσφυγόπουλα.
·       Να γίνει πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών που προκύπτουν.
·       Να παρέχεται δωρεάν μεταφορά των προσφυγόπουλων προς και από το σχολείο.
·       Να υπάρχει πλήρης υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη όλων των μαθητών/μαθητριών.
·       Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εκπαιδευτικούς που δέχονται πιέσεις και απειλές επειδή πράττουν το αυτονόητο, δηλαδή υπερασπίζονται το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, κάτι που είναι υποχρέωση όλων.
Η Πολιτεία μας οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοπρεπή  διαβίωση όλων των προσφύγων εντός του αστικού και κοινωνικού ιστού με όλα τα δικαιώματα των κατοίκων της χώρας και να διασφαλίσει τους καλύτερους όρους για την εκπαίδευση των παιδιών τους, όπως και όλων των άλλων παιδιών, και για τους αιτούντες άσυλο μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους για μετεγκατάστασή τους στις χώρες τελικού προορισμού.
26/1/2017
 Για το Δ.Σ