Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

14/5/21

Βίντεο και φωτογραφίες από κινητοποίηση προσφύγων στη Ριτσώνα ενάντια στη βομβιστική επίθεση σε σχολείο κοριτσιών στην Καμπούλ

Πρόσφυγες-ισσες από το Αφγανιστάν που μένουν στο στρατόπεδο της Ριτσώνας την Τρίτη 11/5 και την Τετάρτη εκδήλωσαν την αποδοκιμασία και την οργή τους για τη μαζική δολοφονία στο Αφγανιστάν από βομβιστική επίθεση με 3 μεγάλες εκρήξεις που είχε 68 θύματα και πολλούς τραυματίες. Η επίθεση έγινε κοντά σε σχολείο θηλέων που βρισκόταν σε σιιτική μουσουλμανική συνοικία Νταστ-ε-Μπαρσί των Χαζάρων στην Καμπούλ. Τα περισσότερα θύματα της σκοταδιστικής φανατικών θρησκόληπτων είναι μικρά κορίτσια, ηλικίας από 11 έως 15 ετών.

Οι πρόσφυγες της Ριτσώνας συγκεντρώθηκαν στην πύλη του Κέντρου Υποδοχής και τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων, ζητώντας να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα τους και να έρθει ειρήνη.

Την ίδια μέρα θα ξεκινούσαν κανονικά τα μαθήματα για μαθητές και μαθήτριες του στρατοπέδου σε  σχολείο στο δήμο Χαλκίδας. Αλλά δεν υπήρχαν λεωφορεία να μεταφέρουν και τους 130 και πλέον μαθητές γυμνασίων και ΕΠΑΛ. Έτσι κάποιοι υπεύθυνοι της δομής οργάνωσαν και συγκέντρωσαν χρήματα από δωρεές ιδιωτών για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να πάνε με λεωφορεία στα σχολεία τους. Το πρόβλημα μεταφοράς για τους μαθητές του δημοτικού δεν έχει λυθεί. 

Τις φωτογραφίες και τα βίντεο μας έστειλαν πρόσφυγες από τη Ριτσώνα. 

 

αν δεν μπορείτε να δείτε το βίντεο πατήστε εδώ

13/5/21

Ανακοίνωση για τους θανάτους και την υγεία των προσφύγων

Χάνονται ζωές και κινδυνεύουν πρόσφυγες από τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς στο σύστημα υγείας

Όλο και πιο συχνά, πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς φροντίδας για τη σωματική και ψυχική υγεία τους, που μαζί με τις άθλιες συνθήκες διαμονής, αποτελούν τις αιτίες αυξημένων θανάτων στα στρατόπεδα προσφύγων.

Τελευταίο θύμα, ένας 51χρονος Ιρανός πρόσφυγας. Έχασε τη ζωή του από καρδιακό επεισόδιο το βράδυ στις 9/5, στη δομή της ΒΙΑΛ στη Χίο όπου διέμενε από το 2018, ενώ ήταν γνωστό ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο. Πάλι στο ίδιο στρατόπεδο στις 3/5, είχε πεθάνει ένας 28χρονος Σομαλός που το σώμα του βρέθηκε καλυμμένο από τρωκτικά, με προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ. Ενώ την ίδια μέρα, Δευτέρα του Πάσχα, μια 35χρονη προσφύγισσα από το Κογκό, η Mimi Mujingila,πέθανε στο καμπ της Μαλακάσας, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία. Πόναγε πολλές μέρες και αρχικά της δινόταν μόνο παυσίπονα, ενώ και μετά το χειρουργείο της, χωρίς να αναρρώσει και να αισθάνεται καλά, ξαναμεταφέρθηκε στο στρατόπεδο χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες, ούτε να βρει σπίτι στην Αθήνα, ώσπου τελικά χειροτέρεψε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου πέθανε.

Αυτοί οι 3 θάνατοι την τελευταία βδομάδα ακολούθησαν τους πρόσφατους θανάτους του 24χρονου Ιμπραήμ Εργκούν, Κούρδου πρόσφυγα, που αυτοκτόνησε στο στρατόπεδο της Κορίνθου μετά από 16 μήνες κράτησης και την ανακοίνωση για παράτασή της άλλους 18 μήνες, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες 2 απόπειρες. Και του 44χρονου Macky Diabete από τη Γουϊνέα, στο κέντρο κράτησης της Κω, που ούρλιαζε 3 μέρες και πέθανε σφαδάζοντας από τους πόνους αποφρακτικού ειλεού, αφού οι υπεύθυνοι αρνούνταν να πάει σε νοσοκομείο.

Οι πρόσφυγες δεν έχουν ίδια δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία και ίδιες δυνατότητες για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας με τους ντόπιους. Αντιμετωπίζουν ένα απάνθρωπο ρατσιστικό αποκλεισμό.

7/5/21

Ξεκίνησε η κατασκευή του τείχους απομόνωσης στο στρατόπεδο της Ριτσώνας

Σε τι αποβλέπει η κατασκευή μιας πανύψηλης μάντρας  γύρω από το στρατόπεδο προσφύγων στη Ριτσώνα ; Προφανώς δεν είναι για την προστασία των προσφύγων από επιθέσεις ρατσιστών, ούτε από κλέφτες του έξω κόσμου, ούτε από τρωκτικά και πλημμύρες. Είναι σχέδιο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. η κατασκευή φυλακών για τους πρόσφυγες. Θέλουν τους πρόσφυγες απομονωμένους, έγκλειστους, γκετοποιημένους, φοβισμένους και υποταγμένους. Τι και αν μέσα σε αυτές είναι άνθρωποι ; Τι και αν δεν τους βαρύνει κάποιο ποινικό αδίκημα και δεν εκτίουν ποινή ; Για τους κρατούντες είναι έγκλημα να είσαι θύμα πολέμου, διακρίσεων, διώξεων ή βασανιστηρίων. Είναι κολάσιμο να αναζητάς να ζήσεις με ασφάλεια μια καλύτερη ζωή. 

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα σύγχρονα γκέτο που κατασκευάζονται και καταδικάζουν τους πρόσφυγες στην απομόνωση, στερώντας τους την ελευθερία και δημιουργώντας τους αισθήματα αδιέξοδου και απελπισίας. Όχι στα τείχη της ντροπής. Μόνη λύση ο κοινός αγώνας για την ελευθερία και τα δικαιώματα των προσφύγων.

4/5/21

Αντιφασιστική κινητοποίηση στην Καλαμάτα απέτρεψε προπηλακισμό ενάντια σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες

182 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν χθες 3-5  το απόγευμα αργά στο λιμάνι της καλαμάτας πάνω σε σκάφος που ρυμουλκήθηκε συνοδεία Λιμενικού. Από την καταγραφή τους και τον έλεγχο 13 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ενώ διανυκτέρευσαν στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας. Τους παρασχέθηκε τροφή και νερό, από την Π.Ε. Μεσσηνίας και το Δήμο και το πρωϊ αναχώρησαν για την Κυλλήνη (σε επίσημη δομή διαμονής μεταναστών). 

Από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι βρέθηκαν για συμπαράσταση μέλη της Αντιφασιστικής κίνησης Καλαμάτας και ταξικοί συνδικαλιστές, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Κάτσαρης, που μας έστειλε την ενημέρωση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακροδεξιοί προσέγγισαν το χώρο προκειμένου να προπηλακίσουν τους πρόσφυγες και να δημιουργήσουν εμπόδια στην αποβίβαση τους. Δημιουργήθηκε λεκτικό επεισόδιο με τα πρώτα μέλη της αντιφασιστικής κίνησης που είχαν φτάσει στο λιμάνι και ακολούθησε μαζική προσέλευση συνδικαλιστών, μελών της αντιφασιστικής κίνησης και πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς που απέτρεψε την επίθεση και οδήγησε στην αποχώρηση των ακροδεξιών που δεν ξαναεμφανίστηκαν στο χώρο. Είναι δεδομένο ότι χωρίς την παρουσία αντιφασιστών-στριών, θα υπήρχαν παρατράγουδα ανάλογα με τα γεγονότα της Σπάρτης πριν μερικούς μήνες.





3/5/21

Τείχος απομόνωσης κατασκευάζεται στο στρατόπεδο προσφύγων στη Ριτσώνα


Το Υπουργείο αντιπροσφυγικής πολιτικής διαθέτει χρήματα όχι για να βελτιώσει τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων στη Ριτσώνα, αλλά για να αντικαταστήσει τα συρματοπλέγματα με ένα τείχος ύψους πάνω από 2 μέτρα γύρω από το χώρο διαμονής. Ήδη στο χώρο έχουν μεταφερθεί τα υλικά και άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Έτσι, ούτε οι πρόσφυγες θα μπορούν να βλέπουν τι συμβαίνει έξω, ούτε οι έξω τι συμβαίνει μέσα στο στρατόπεδο. Ο εγκλεισμός των προσφύγων να είναι έρχεται όλο και πιο κοντά σε συνθήκες φυλακής. 

Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. καταγγέλλει το συγκεκριμένο έργο της κυβέρνησης και απαιτεί να σταματήσει. Να μπει τέρμα στην αντιπροσφυγική πολιτική κυβερνήσεων-Ε.Ε.. Ελευθερίες, δικαιώματα, προστασία, ένταξη των προσφύγων. Όχι στον εγκλεισμό, τη γκετοποίηση, την απομόνωση. Στέγαση των προσφύγων σε κατοικίες μέσα στις γειτονιές μας.