Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

14/6/20

Βίντεο-μια προσωπική και ενδεικτική κατάσταση για τα προβλήματα διαμονής των προσφύγων

Δείτε το βίντεο 7μελής οικογένεια Γιαζίντι αναζητά άμεσα στέγη στην Κερατέα Αττικής
Το βίντεο είναι μια ερασιτεχνική απεικόνιση της καθημερινότητας και του άμεσου προβλήματος στέγασης μιας μονογονεικής, 7μελούς οικογένειας προσφύγων της φυλής Γιαζίντι από το Ιράκ, μίας μητέρα με 6 παιδιά ηλικιών απο 3 εως 13 ετών. Η μητέρα πλέον διαμένει σε μισθωμένο σπίτι στην Κερατέα από τον Άυγουστο του '19 όταν και πάρθηκε απόφαση που της παραχωρεί διεθνές άσυλο. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας. Η διάρκεια του προγράμματος ήταν εξάμηνη με πληρωμή πάγιων λογαριασμών, ενοικίου και παροχή μηνιαίου ποσού (550 ευρώ) για κάλυψη βασικών αναγκών. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει εκμάθηση ελληνικών για τον ενήλικα με σκοπό την εύρεση εργασίας και την κοινωνική ένταξη, ώστε μετά τη λήξη του προγράμματος να μπορέσει να βιοποριστεί. Σήμερα, τον Ιούνιο του 2020 το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ έχει ήδη λήξει ενώ ακόμα εκκρεμεί λόγω γραφειοκρατικών κολλημάτων η παροχή μόνιμης άδειας παραμονής στη μητέρα. Έτσι η οικογένεια οδηγείται από μέρα σε μέρα στην αστεγία χωρίς να έχουν εκπονηθεί τα απαραίτητα μέτρα ένταξης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και χωρίς καμία καθοδήγηση. Η μόνη στήριξη της οικογένειας σε συναισθηματικό και υλικό επίπεδο προσφέρθηκε και προσφέρεται αποκλειστικά από κατοίκους της Κερατέας, οι οποίοι κάνουν καθημερινά έκκληση για εύρεση κατοικίας εντός της πόλης, ώστε ν' αποφευχθεί η μεταφορά τους σε hotspot, ενδεχόμενο που θα οδηγούσε στην καταδίωξη τους λόγω φυλής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της οικογένειας, για προσφορά τροφίμων, επίπλων ή οικοσκευών και οποιαδήποτε πληροφορία για διαθέσιμη στέγη ή βοήθεια μπορείτε να στείλετε στο email: sofronis1981d@gmail.com .