Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

22/6/20

Κινητοποιήσεις σε Πάτρα, Σέρρες και Σάμο τη μέρα κοινής δράσης για τα δικαιώματα των προσφύγων και ενάντια στις εξώσεις.

Το Σάββατο 20 Ιούνη έγιναν κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων και ενάντια στις εξώσεις των προσφύγων εκτός από την Αθήνα και στην Πάτρα, τη Σάμο, τις Σέρρες και άλλες περιοχές.
Παρακάτω φωτογραφίες και ανταποκρίσεις από τις κινητοποιήσεις σε Πάτρα, Σέρρες και Σάμο 
Σέρρες
Σήμερα, Σάββατο 20 Ιουνίου 2020, ντόπιοι και πρόσφυγες μαζί ενώσαμε τις φωνές μας για:

✊🏽Να ζήσουμε μαζί ειρηνικά μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας.
✊🏽Να υψώσουμε τείχος αντίστασης και αλληλεγγύης για να μην περάσουν τα σχέδια των εξώσεων.
✊🏽Διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των προσφύγων μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Όχι στη γκετοποίηση.

Δείτε παρακάτω περισσότερα

 

✊🏽Να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένες/ους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο. Διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα πάντα μέσα σε κατοικημένες περιοχές για μεταβατικό περιορισμένο χρόνο μέχρι την εγκατάσταση όλων σε διαμερίσματα και κατοικίες. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.
✊🏽Άσυλο για όλα τα θύματα των πολέμων και των διώξεων. Όχι στις καθυστερήσεις και τον πλαστό αποχαρακτηρισμό χωρών από εμπόλεμες.
✊🏽Ελευθερίες και πρόσβαση στην υγεία (χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους), στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα.
✊🏽Απεγκλωβισμός από τα νησιά, όχι σε κλειστά ή «ανοικτά» στρατόπεδα-φυλακές, όχι στη γκετοποίηση.
✊🏽Όχι σε απελάσεις, επαναπροωθήσεις, απωθήσεις.
✊🏽Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο. Ανεμπόδιστη είσοδος στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες στους πρόσφυγες και δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου.
✊🏽Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.

️ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ - ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ – ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ












Πάτρα

Θα νικήσει η ζωή. Πορεία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες μετανάστες τώρα στη Πάτρα







Σάμος


20/6/2020: Μέρα κοινής δράσης για τους πρόσφυγες. Η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου βρέθηκε στο Βαθύ, όπου μοιράσαμε σε κεντρικά σημεία της πόλης το παρακάτω κείμενο, διεκδικώντας να ανασάνουμε όλοι μαζί!
#worldrefugeeday
Εσύ θα μπορούσες να ανασάνεις κυνηγημένος, εξαθλιωμένος, φυλακισμένος;
Το τελευταίο διάστημα ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίζεται από το κίνημα “I can’t breathe”, με αφορμή την φρικτή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τις διακρίσεις και την αστυνομική αυθαιρεσία εναντίον των μαύρων στις ΗΠΑ. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι άθλιες συνθήκες διαχωρισμού των μαύρων και άλλων μειονοτήτων στις ΗΠΑ και η βία εναντίον τους αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, αναδεικνύοντας ένα μεγάλο ζήτημα που μας αγγίζει διεθνώς: την θέση των ανθρώπων που η κάθε κοινωνία θέτει στο περιθώριο, στερώντας τους ακόμα και τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.
Στην Ελλάδα, οι δικοί μας «μαύροι» είναι σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες. Eιδικά όσοι βρίσκονται στη Σάμο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ζουν υπερ-συνωστισμένοι στις γνωστές σε όλους-ες μας άθλιες συνθήκες. Βιώνουν τις ζούγκλες των στρατοπέδων-κολαστηρίων που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές εποχές της ιστορίας και την ίδια την άρνηση της ανθρώπινης υπόστασης.
Με το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η ανθρωπότητα προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές της, την βία και αθλιότητα που έζησε τα προηγούμενα χρόνια και να δημιουργήσει συνθήκες ειρηνικής διαβίωσης και προστασίας των εκατομμυρίων θυμάτων της θηριωδίας. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν και η Συνθήκη της Γενεύης του 1953 για τους Πρόσφυγες.
Όμως, η σημερινή κατάσταση φανερώνει ότι δύο γενιές ήταν αρκετές για να ξεχάσουμε τι προκαλεί ο διχασμός, οι διακρίσεις, η αποστέρηση δικαιωμάτων και ο πόλεμος.
Έτσι, παρακολουθούμε σήμερα την ακραία ρατσιστική και ανθρωποκτόνα μεταναστευτική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της E.E., ενάντια στα θύματα των σύγχρονων πολεμικών, οικονομικών, πολιτικών κ.ά. επεμβάσεων. Η πολιτική αυτή φτάνει μέχρι τον απόλυτο εγκλωβισμό τους σε στρατόπεδα-φυλακές (πλέον και με αφορμή την επιδημία κορονοϊού), την επικίνδυνη και παράνομη αποτροπή όσων αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη (μέσω της Ελλάδας), τις παράνομες απελάσεις και μια προσπάθεια «να τους κάνουμε τον βίο - αβίωτο».
Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
Είναι κλεισμένοι-ες σε πραγματικά και συμβολικά συρματοπλέγματα που πυκνώνουν κάθε μέρα και σύνορα που επεκτείνονται και διαχωρίζουν κάθε πτυχή της ζωής τους από μια όσο γίνεται «κανονική» ζωή με δικαιώματα.
Φτάσαμε όμως να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε στον τόπο μας κι εμείς που αντιλαμβανόμαστε ότι για τα πραγματικά προβλήματα που προκαλεί αυτή η απάνθρωπη πολιτική, οι τελευταίοι που φταίνε είναι τα κατεξοχήν θύματά της. Κι όμως, αυτά είναι που βιώνουν τις ακραίες αντιδράσεις μέρους της κοινωνίας και του συνόλου των αρχών, τοπικών και κεντρικών που βολεύονται με το να κατηγορούν τους πιο αδύναμους για όλα τα δεινά, μένοντας οι ίδιες στο απυρόβλητο.
Ο τόπος μας, χτισμένος και από πρόσφυγες και (εσωτερικούς ή μη) μετανάστες, δεν μπορεί να είναι συνώνυμο του μίσους, του ρατσισμού και των στρατοπέδων στο Βαθύ ή οπουδήποτε αλλού.
Δεν μπορεί να είναι τόπος εγκλεισμού και μαρτυρίου που διαλύει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια και διεκδικούν τη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Θα αγωνιστούμε μαζί, για να παραμείνει το νησί μας συνώνυμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Όλοι-ες μαζί θα αναπνεύσουμε!