Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

28/8/20

Νέα ναυάγια σε σκάφη με πρόσφυγες

Σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες άρχισε να βυθίζεται στην περιοχή της Χάλκης το απόγευμα της Τρίτης 25/8 και έστειλε μήνυμα στον αριθμό 112. Η επιχείριση διάσωσης από το λιμενικό και παραπλέοντα πλοία εξελίχτηκε κυρίως τη νύχτα. Περισυνελέγησαν 96 πρόσφυγες (77 οδηγήθηκαν σε ελληνικό έδαφος και 19 σε τουρκικό έδαφος) σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων υπάρχουν και αγνοούμενοι πρόσφυγες. Ανάμεσα στους πρόσφυγες ήταν πολλά παιδιά, όπως τουλάχιστον ένα παιδί περιλαμβάνεται και στους αγνοούμενους. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν ήταν από τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία.

2 μέρες μετά την Πέμπτη 27/8 και άλλοι 55 πρόσφυγες βρέθηκαν σε κίνδυνο όταν το ιστιοφόρο σκάφος που επέβαιναν έπιασε φωτιά στο μηχανοστάσιο, όταν βρισκόταν στα 20 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου και έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφώρ και έμεινε ακυβέρνητο. Έγινε επιχείρηση διάσωσης τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης και την Παρασκευή το σκάφος ρυμουλκήθηκε  στον λιμένα Ακαντιάς της Ρόδου.
Ο κατάλογος των πνιγμένων και αγνοούμενων προσφύγων μεγαλώνει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.