Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

9/8/20

Σέρρες "Όταν τ’ αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους"

αναδημοσίευση από Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών

 "Όταν τ’ αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους.Εκείνους που δεν έχουνε πού να πλαγιάσουν.
Όταν ελεύθερα μιλάς, να σκέφτεσαι τους άλλους. Εκείνους που δεν τους αφήνουν να μιλήσουν."
(Μαχμούντ Νταρουΐς, Να σκέφτεσαι τους άλλους-απόσπασμα)

Πλούσιος σε ειδήσεις ο φετινός Αύγουστος (διέψευσε τον Ουμπέρτο Εκο!) τα κρούσματα της κορόνας19 καλπάζουν όπως και η ανεργία και η φτώχεια κι ο σκοταδισμός  μα και τα αντιλαϊκά νομοσχέδια κι οι υπαγορευμένες έξωθεν και άνωθεν συμφωνίες! 
Κι οι πρόσφυγες παραμένουν στην πλατεία Βικτωρίας. Της πλατείας χωρίς παγκάκια – άκουσον άκουσον,  ξήλωσαν τα παγκάκια για να τους αναγκάσουν να φύγουν! Διότι ως γνωστόν τα μάτια των “αρίστων” πληγώνονται βάναυσα όταν βλέπουν ανθρώπους πετάμενους στον δρόμο γι αυτό και πρέπει να προστατευθούν!

Πρόσφυγες – άνθρωποι δηλαδή, που πετάχτηκαν στον δρόμο χωρίς στέγη, χωρίς χρήματα, χωρίς δουλειά!
Πάνω από 11000 πρόσφυγες θα βρεθούν στον δρόμο – θα υπάρξουν πλατείες της Βικτωρίας σε όλη την χώρα.
Οι Σέρρες δεν εξαιρούνται του κυβερνητικού σχεδιασμού – άλλωστε  πλατεία έχουμε ικανή να “φιλοξενήσει” τους πρόσφυγες από την δομή του σταθμού(περίπου 600 τον αριθμό κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένους).
Θα δούμε εικόνες σαν κι αυτές της πλατείας Βικτωρίας  αν το σερραίικο φιλότιμο βρεθεί εν υπνώσει και δεν κοκκινίσουμε από ντροπή! Και τότε  η πλατεία Ελευθερίας της πόλης θα γίνει πλατεία της ντροπής! 

Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος – μα καλά είναι δυνατόν να μένουν στην δομή ες αεί οι πρόσφυγες?  Όχι βέβαια! Ούτε οι ίδιοι το θέλουν. Αυτό που έπρεπε να πράξει η ελληνική πολιτεία είναι το προφανές – να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια για την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία που σε απλά ελληνικά σημαίνει εκμάθηση της γλώσσας μας πρώτα απ όλα. Και το αυτονόητο επίσης – να μην πεταχτούν στον δρόμο ούτε και να πεινάσουν μέχρι να βρουν δουλειά. Το πολυδιαφημιζόμενο από την κυβέρνηση πρόγραμμα HLIOS δεν τους εξασφαλίζει στο ελάχιστο, διότι για να βρουν σπίτι χρειάζονται χρήματα προκαταβολές για νοίκια κλπ κι αυτοί δεν έχουν αφού τους έχουν κόψει ακόμα και το πενιχρό επίδομα που λάμβαναν!

Η κ. Διοικήτρια της δομής των Σερρών, ο δήμαρχος των Σερραίων, ο αντιπεριφερειάρχης δεν μπορούν και δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια στο τελευταίο(?)  επεισόδιο του προσφυγικού δράματος. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να καλύπτονται πίσω από την κουρτίνα του “αναρμόδιου”.

Οι εξώσεις που έρχονται τον Σεπτέμβρη είναι μια βόμβα / βόμβα κάθε είδους! Πάνω απ όλα κοινωνική που ερεθίζει κι εξαγριώνει 

-τις λάμιες που βγήκαν από το ποτάμι, κυκλοφορούν ανάμεσά μας και μολύνουν μυαλά και καρδιές με το φασιστικό δηλητήριο. Τις λάμιες που τις αγαπούν και τις φροντίζουν και τις ταΐζουν εκείνοι που την χώρα ξεπουλούν και τις τσέπες τους παραγεμίζουν! (το Σκούταρι είναι μισό τσιγάρο δρόμος από την πλατεία – δεν ξεχνάμε τι έγινε εκεί!)

-τους “νοικοκυραίους” υποκριτές με τους μεγάλους σταυρούς – θαυμαστές των “παλληκαριών” που πολεμούσαν τον ξυπόλυτο, λιανό, άοπλο, κυνηγημένο πεινασμένο άνθρωπο που τον βάφτισαν εχθρό! Τους “νοικοκυραίους” που εκστομίζουν την τεράστια ανοησία “αν θες να τους βοηθήσεις παρ’ τους σπίτι σου” λες και τους είπε κανείς να τους πάρουν στο δικό τους σπίτι!

Μια βόμβα που δοκιμάζει την ανθρωπιά μας – ένα ρούχο, ένα μπουκάλι γάλα και νερό – δεν είναι δα λίγο αυτό μέρες που ζούμε!

Θα δοκιμάσει, όμως, την λαϊκή αλληλεγγύη μας – την αλληλεγγύη του σερραϊκού λαού ή τμήματός του που δεν είναι μόνο φιλεύσπλαχνο και φιλάνθρωπο, που δεν βοηθά για να σώσει την ψυχή του, “η σωτηρία της ψυχής είναι μεγάλο πράγμα”… κατά πως λέει το άσμα της πρώην υπουργού, προσφάτως πρωθυπουργικής διασκεδάστριας και πάντα αηδού.

Θα δοκιμαστεί η αλληλεγγύη όλων  εκείνων (και δεν είναι λίγοι) που νοιώθουν τους πρόσφυγες αδέρφια τους – αδέρφια που κατάφεραν να σωθούν  από τους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από την εκμετάλλευση και την φτώχεια, απ’ το Αιγαίο – Αχέροντα και κινδυνεύουν σήμερα από αυτούς που προκαλούν ή  ανέχονται την ανθρώπινη δυστυχία!

Θα μετρηθεί η ανθρωπιά με την απανθρωπιά και την παλιανθρωπιά!

Αναδημοσιεύουμε από το προφίλ της Δήμητρας Σαμαρά στο facebook

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=921323748371610&set=a.142936052877054&type=3&theater