Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

27/9/20

Διαμαρτυρίες προσφύγων στη Μαλακάσα για τις συνθήκες μετά το θάνατο πρόσφυγα από κορονοϊό

αναδημοσίευση από ΕφΣυν

Ένταση επικρατεί το μεσημέρι της Κυριακής στην παλιά δομή στέγασης προσφύγων στη Μαλακάσα, όπου έγινε γνωστός ο θάνατος φιλοξενούμενου πρόσφυγα, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και καιρό σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Μέλη της οικογένειάς του και ομάδα προσφύγων έκλεισαν τον παράδρομο της Εθνικής Οδού έξω από τη δομή, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατό του και για την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας των φιλοξενούμενων.
Στην υπερσυνωστισμένη δομή έχει επιβληθεί εδώ και καιρό τάχα υγειονομικός αποκλεισμός, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζονται στοιχειώδεις συνθήκες που θα επέτρεπαν την τήρηση αποστάσεων. Το αντίθετο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από τον Αύγουστο, η δομή, χωρητικότητας 1.589 θέσεων, λειτουργεί με υπερπληρότητα 132,4%. Στους εγγεγραμμένους 1.068 πρόσφυγες έχουν προστεθεί τους τελευταίους μήνες άλλοι 1.036 μη εγγεγραμμένοι, κυρίως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που οδηγήθηκαν σε έξωση από τα νησιά και κατέληξαν άστεγοι και άφραγκοι στην πλατεία Βικτωρίας, από όπου μεταφέρθηκαν από την αστυνομία σε δομές της Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, οι 100 διαμένουν σε κοινόχρηστους χώρους και περισσότεροι από 600 ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.