Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

28/1/16

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ



Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων



ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Κοινή συνέντευξη τύπου του Συντονισμού για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων και εκπροσώπων Εργατικών Σωματείων και του Μπλοκ Ειρήνης της Τουρκίας, δόθηκε το Σάββατο 23/1/2016 στο Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης μετά την πορεία στην πόλη και πριν την εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης.
Θέμα της συνέντευξης τύπου η αλληλεγγύη, ο αγώνας και οι θέσεις του εργατικού νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος των δύο χωρών απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες.
Από πλευράς των τούρκων συναγωνιστών μίλησαν :
·        Η Καβάκ Φαντιμέ, μέλος του Δ.Σ. της συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων της Τουρκίας KESK, και πρόεδρος των νοσοκομειακών υπαλλήλων, SES 2ου τομέα Kωνσταντινούπολης
·        Ο Τσολάκ Γιασάρ Μιράκ, ποιητής, βραβευμένος με το βραβείο Ιπεκσί, εκ μέρους του Μπλοκ της Ειρήνης της Τουρκίας.
Από πλευράς του Συντονισμού για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων άνοιξε τη συνέντευξη τύπου η
·        Ντίνα Ρέππα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αριστοτέλης
και μίλησαν ακόμα οι:
·        Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
·        Παναγιώτης Αλειφαντής μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας,
·        Μακρυγιάννης Στέφανος, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νομού Ροδόπης
·        Πηρουνάκης Νίκος, μέλος της Λέσχης Αμπάριζα Γλυφάδας

·        Χαραλαμπόπουλος Νίκος, μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης
·        Παναγούλη Μαρία, μέλος της Εργατικής Λέσχης Ν. Ιωνίας, Υδραγωγείο
·        Μουρούτας Γιάννης, μέλος του σύλλογος Εκπ/κών ΠΕ Λιοσίων-Ζεφύρι-Φυλής
·        Αντωνόπουλος Παύλος , μέλος της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας

Χαιρέτισαν επίσης, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η Γαννιάρη Πόπη, από το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα ο Κουτσουμπός Θεόδωρος και από την ΟΚΔΕ Σπάρτακος ο Φελέκης Γιάννης.
Επίσης, στη συνάντηση/συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, ομοσπονδιών, όπως οι Αγαπητός Θανάσης, από την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Θεσσαλονίκης, Βαϊνάς Παντελής, σύλλογος εκπ/κών ΠΕ Αιγάλεω και μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ, Τσαγκαράτου Αιμιλία, σύλλογος εκπ/κών ΠΕ Παρθενώνας, ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Αδαμόπουλος Νίκος, σωματείο εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας και ΕΕ ΑΔΕΔΥ, Καλομοίρης Γρηγόρης ΕΕ ΑΔΕΔΥ, Ιωαννίδου Γιώτα, ΔΣ ΟΛΜΕ, Κική Γιαννάτου, ΔΣ ΟΛΜΕ, Έλσα Βαρελίδου από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Βογιατζίδης Δημήτρης από την Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στη συνέντευξη τύπου, η Καβάκ Φαντιμέ, μέλος του ΔΣ της συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων της Τουρκίας KESK, και πρόεδρος των νοσοκομειακών υπαλλήλων, SES 2ου τομέα Kωνσταντινούπολης τοποθετήθηκε εκ μέρους των εργατικών σωματείων καταδικάζοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και τόνισε ότι οι πολιτικές των κλειστών συνόρων στις χώρες της ΕΕ και της Τουρκίας οδηγούν σε μια ζωή παράνομη για εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών. Τα εργατικά σωματεία στην Τουρκία παρακολουθούν στενά το ζήτημα του προσφυγικού και απαιτούν ασφαλή διέλευση προσφύγων και μεταναστών μέσω χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την αναγνώριση όλων των νομικών και πολιτικών τους δικαιωμάτων, όπως και να σταματήσουν οι απελάσεις μεταναστών.
Ο Τσολάκ Γιασάρ Μιράκ, ποιητής, εκ μέρους του Μπλοκ της Ειρήνης της Τουρκίας σημείωσε ότι η μόνη απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού είναι η κοινή δράση των λαών Ελλάδας-Τουρκίας που αποδεικνύει την αδελφοσύνη των γειτονικών λαών στα πλαίσια της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ο λαός της Τουρκίας έχει αγκαλιάσει και προστατεύσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και πολλοί από αυτούς θέλουν να μείνουν στην Τουρκία και να χτίσουν τη ζωή τους.
Ο Π. Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους τούρκους συντρόφους και σημείωσε ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά με τους τούρκους εργάτες και τους κούρδους μαχητές της ελευθερίας παρά με τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους καπιταλιστές. Οι πόλεμοι έχουν χωρίσει τους λαούς, αλλά έχουμε κάθε δυνατότητα να κάνουμε τη περιοχή του Έβρου και του Αιγαίου περιοχές αλληλεγγύης, ειρήνης και αδελφότητας των λαών Ελλάδας και Τουρκίας ενάντια στις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν δολοφονικές πολιτικές.
Ο Π. Αλειφαντής από το φοιτητικό σύλλογο Ιατρικής Αθήνας σημείωσε ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μονοσήμαντο, αλλά συμπυκνώνει όλες τις παγκόσμιες πολιτικές αντιθέσεις και φέρνει τη φρικαλαία πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει στη Μ. Ανατολή και μέσα στην Ευρώπη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έδειξαν από την αρχή αυξημένα αντανακλαστικά στο θέμα των προσφύγων, συμμετέχοντας σε δομές αλληλεγγύης και πρωτοβουλιακά μέλη του φοιτητικού συλλόγου Ιατρικής επισκέφτηκαν τη δομή αλληλεγγύης του Πλατάνου στη Μυτιλήνη, όπου δεν χωρά η αλα καρτ φιλανθρωπία των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Με πρόταγμα τη μάχιμη αλληλεγγύη ο Πλάτανος συγκρουόταν καθημέρινα με τη Φρόντεξ, που προσπαθούσε να καταστείλει την όποια βοήθεια προς τους πρόσφυγες και τόνισε ότι η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται.
Ο Σ. Μακρυγιάννης από το Δ.Σ. Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νομού Ροδόπης τόνισε ότι ο αγώνας αυτός συνδέεται με τους αγώνες για όλα τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες και απαιτούμε ίσα δικαιώματα για όλους τους πρόσφυγες. Κάθε μαθητής που πνίγεται στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, είναι αυριανός μαθητής μας.
Ο Ν. Πηρουνάκης, μέλος της Λέσχης Αμπάριζα Γλυφάδας τόνισε ότι σωματεία και συλλογικότητες της περιοχής ανέδειξαν το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών διαμονής των προσφύγων στο κλειστό γήπεδο χόκεϋ στο Ελληνικό, όπως και τους διαχωρισμούς σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ο μόνος δρόμος για την εργατική τάξη και τα πλατιά λαικά στρώματα είναι ο ανυποχώρητος, μαχητικός αγώνας που θα χει στο πυρήνα του τις ανάγκες και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, ώστε να ζήσουμε με ειρήνη και αξιοπρέπεια σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Π. Αντωνόπουλος ως μέλος της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας είπε ότι ως καθηγητές δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι μαθητές μας ξεριζώνονται από τα σπίτια τους κατά χιλιάδες, σταματάνε τις σπουδές τους και πολλοί από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους. Απαιτούμε να πέσει ο φράτης του Εβρου για ασφαλή διέλευση προσφύγων και μεταναστών, κάτι όμως που δεν λύνει τα προβλήματα που δημιουργούν οι πόλεμοι και σημείωσε ότι πρέπει να βαθύνουμε τη πάλη μας για ανατροπή όλων των βάρβαρων πολιτικών. Ακόμα, ανακοίνωσε τη συμμετοχή αποστολής στην ΝΑ Τουρκία σε συνεργασία με τα ευρωπαικά συνδικάτα εκπαίδευσης για να αναδείξουμε τη επέμβαση του τούρκικου στρατού σε εκείνη τη περιοχή, όπου καθημερινά πεθαίνει κόσμος και θα κάνουμε ο,τι μπορούμε να το σταματήσουμε.

Ο Ν. Χαραλαμπόπουλος ως μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης τόνισε ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο του κόσμου που δεν φοβάται και τείνει να χειραφετηθεί και χειραφετείται απέναντι στη καπιταλιστική βαρβαρότητα με ένα διεθνιστικό και αντιπολεμικό κίνημα.
Ο Γ. Μουρούτας, μέλος του σύλλογος ΕΚΠ/κών ΠΕ Λιοσίων-Ζεφύρι-Φυλής σημείωσε ότι ως δάσκαλοι βάζουμε τα θεμέλια και διδάσκουμε τρόπους ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή σε μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Μ. Παναγούλη Μαρία, μέλος της Εργατικής Λέσχης Ν. Ιωνίας τόνισε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να γινει κτήμα όλων των εργαζόμενων και της κοινωνίας και είναι πολιτικό ζήτημα γιατί όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι, τόσο θα αυξάνονται οι προσφυγικές ροές. Ως Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως και παροχή στέγης σε κάποιους πρόσφυγες.

Τη συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν τοπικά ΜΜΕ, το ιστολόγιο πληροφόρησης http://www.pandiera.gr/ και το κανάλι HAYAT TV http://hayattv.net/ozel-haber-multecilerle-uluslararasi-dayanisma/ και αφιέρωσαν πλούσιο ρεπορτάζ.

Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε και η συνέχεια των κινητοποιήσεων την Κυριακή με α. μετάβαση στην Ορεστιάδα και στην περιοχή του φράκτη στις Καστανιές και β. με συμμετοχή στη συνάντηση-κοινή συνέντευξη τύπου με Τούρκικα Εργατικά Σωματεία και το Μπλοκ Ειρήνης στην πόλη Κεσσάνη της Τουρκίας. 


Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων
http://syprome.blogspot.gr/