Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

27/2/16

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ 4 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ



ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Καλούμε σε ανοικτή σύσκεψη αγωνιστές/ στριες, συλλογικότητες, σωματεία, μετωπικά σχήματα, συνδικαλιστικές παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, κινήματα αλληλεγγύης, την Τρίτη 1 Μάρτη στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και της αντιπολεμικής δράσης.
Η συγκλονιστική εικόνα της προσφυγιάς, το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που διωγμένοι από τους πολέμους προσπαθούν να επιβιώσουν και να ζήσουν, δεν αποτελεί για την περιοχή μας μια εικόνα στα δελτία ειδήσεων πια.
Εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται και στα Τρίκαλα αυτές τις μέρες. Στο Μουργκάνι πριν μέρες, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας τώρα, άνθρωποι διωγμένοι από τις πατρίδες τους, δεκάδες παιδιά και βρέφη, αποτελούν την πιο ζωντανή απόδειξη της φρίκης του πολέμου.
Οι πρόσφυγες είναι αδέρφια μας. Κομμάτι των εργαζομένων και νεολαίας όλων των χωρών του κόσμου, κομμάτι της ιστορίας όλων των λαών της γης, σάρκα από τις σάρκες μας. Οι πρόσφυγες είμαστε εμείς οι ίδιοι!
Η αλληλεγγύη μας, η έμπρακτη συμπαράσταση και στήριξη των προσφύγων στην περιοχή μας, αποτελεί καθήκον κι υποχρέωση όλων μας, και στο πεδίο αυτό αποδεικνύεται καθημερινά η ανθρωπιά μας.

Καλούμε όλες και όλους να σταθούμε ασπίδα προστασίας, να υψώσουμε τείχος αλληλεγγύης, να μιλήσουμε ανοιχτά για τα δικαιώματα που έχουν οι πρόσφυγες, και τα οποία καταπατούνται “ωμά” από την Ε.Ε. Και τις κυβερνήσεις και να τα διεκδικήσουμε μαζί τους.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών κάνουν ακόμα πιο σαφές ότι η αλληλεγγύη και η πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων είναι στενά δεμένη με την πάλη ενάντια στον πόλεμο, , τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και τις πολιτικές της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης. Αναδεικνύουν τις επικίνδυνες διαστάσεις της εμπλοκής του ΝΑΤΟ για επέκταση των πολεμικών ανταγωνισμών στο Αιγαίο και για τη ζωή και την ασφάλεια των προσφύγων που αναζητούν διέξοδο από την κόλαση του πολέμου.
Γίνεται επιτακτική η ανάγκη το επόμενο κρίσιμο διάστημα να προχωρήσει η κοινή δράση κόντρα σε σχεδιασμούς που αναπαράγουν την ιδιοκτησιακή λογική και τον κατακερματισμό.
Σε αντιπαράθεση με τα ξενοφοβικά και σε σύγκρουση με τα κρυπτορατιστικά και φασιστικά κηρύγματα και κινητοποιήσεις που δεν θέλουν πρόσφυγες στις γειτονιές, να δυναμώσει η ταξική, αγωνιστική, διεκδικητική αλληλεγγύη, προβάλλοντας και διεκδικώντας σε κάθε περιοχή την ανάγκη να βρεθούν και να παραχωρηθούν κατάλληλοι ανοικτοί χώροι διαμονής.
Να γίνει κατανοητό από πλατιά τμήματα του λαού ότι η προσφυγιά δεν είναι παρανομία. Ο εγκλεισμός προσφύγων αποτελεί κίνδυνο για τις δημοκρατικές ελευθερίες όλων μας.
Το ταξικό εργατικό κίνημα που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του, κόντρα στα μέτρα της κυβέρνησης, να σηκώσει ψηλά τη σημαία της αντιπολεμικής πάλη και της διεθνιστική-ταξική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
Να ταχθεί ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις, την εξόντωση των λαών από τα αντιδραστικά καθεστώτα και τον ISIS, τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιαδήποτε τρόπο και μέσο. Ενάντια στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης. Να απαιτήσει
Να σταματήσει η ανάμιξη του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό, να αποχωρήσει από το Αιγαίο.
Ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από τις συνοριακές διόδους σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex, του ΝΑΤΟ και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής.
• Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
• Όχι στον εγκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, όχι σε μέτρα διαλογής. Όχι στη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού.
• Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες. Όχι στην παρεμπόδιση της επαφής αλληλέγγυων με τους πρόσφυγες.
• Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
• Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
• Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και δημόσια μέσα για τη μετακίνηση των προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης, απελάσεις και καταστολή και στρατικοποίηση των προσφύγων.

Καλούμε σε ανοικτή σύσκεψη αγωνιστές/ στριες, συλλογικότητες, σωματεία, μετωπικά σχήματα, συνδικαλιστικές παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, κινήματα αλληλεγγύης, την Τρίτη 1 Μάρτη στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, για την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και της αντιπολεμικής δράσης.
 26/2/2016

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Μετά από σχεδόν 1.5 μέρας παραμονής στην ύπαιθρο, στο Μουργκάνι (10 km έξω από την Καλαμπάκα), οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα Τρίκαλα, στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας(μιας συνοικίας της πόλης). Χθες βράδυ διανυκτέρευσαν 450 άτομα περίπου.

Ο Δήμος Τρικκαίων, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. αποφάσισε να ανοίξει το κλειστό γυμναστήριο. Στην Καλαμπάκα αντίθετα, η δημοτική αρχή δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον.
Αυτή τη στιγμή στο κλειστό γυμναστήριο έχουν κινητοποιηθεί ο δήμος με τις κοινωνικές του δομές και το προσωπικό τους και πολλοί αλληλέγγυοι εθελοντές. Όλες οι συλλογικότητες αλληλεγγύης και οι πολιτικοί χώροι είναι εκεί.
Έρχεται κόσμος και δίνει είδη πρώτης ανάγκης. Υπάρχει οργανωμένο ιατρείο και φαρμακεί.
Το κλειστό γυμναστήριο είναι πάνω στον περιφερειακό δρόμο κι εκτός αστικού χώρου.
Υπάρχει παρουσία αστυνομίας.που διώχνουν λεωφορεία με πρόσφυγες (προς Πτολεμαίδα μας είπαν το απόγευμα), όταν πάρουν σήμα πως έρχεται ο αντίστοιχος αριθμός λεωφορείων από Νέο Μοναστήρι ( χωριό 30' από την Καρδίτσα).
Το μεσημέρι εκδηλώθηκε καθιστική διαμαρτυρία των προσφύγων κι άρνηση να φάνε από κάποιους, λέγοντας πως επιθυμούν να φύγουν. Κάποιοι έδειχναν έτοιμοι να ξεκινήσουν με τα πόδια.
Όταν έφτασε σήμα να φύγουν 2 λεωφορεία (συνολικά ήταν 6), κάποιοι πρόσφυγες στάθηκαν μπροστά στα λεωφορεία που έφευγαν, εμποδίζοντας τα και ζητώντας να φύγουν όλα τα λεωφορεία.
Τελικά πείστηκαν και τα άφησαν.
Με αφορμή το περιστατικό αυτό, ο Δήμαρχος σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, δήλωσε πως θέλει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.

Η Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού από την πρώτη στιγμή είμαστε εκεί. Ειδικά στο Μουργκάνι, πριν έρθουν στα Τρίκαλα οι πρόσφυγες, σε πιο δύσκολες συνθήκες, καλέσαμε σε συγκέντρωση,και φτιάξαμε αποθήκη για τα είδη, οργανώσαμε βάρδιες και διανομή φαγητού.
Σήμερα,η Λέσχη, έχει έκτακτη συνέλευση για το θέμα αυτό.Είμαστε σε επαφή και με την Πρωτοβουλία αλληλεγγύης της Καρδίτσας στους πρόσφυγες , ώστε να ενημερωνόμαστε για τις ροές των λεωφορείων και για συνεργασία σε διάφορα που προκύπτουν.
25/2/2016



ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Δεκάδες αλληλέγγυες κι αλληλέγγυοι, συγκεντρωθήκαμε σήμερα το μεσημέρι στο Μουργκάνι, στο σημείο όπου έχουν σταματήσει εκατοντάδες πρόσφυγες, εδώ και 2 μέρες.
Γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια ροή λεωφορείων γεμάτα από πρόσφυγες, τα οποία σταματούν σε διαδοχικά σημεία (Νέο Μοναστήρι, Μουργκάνι, Διαβατά), συνεπώς 300-500 πρόσφυγες βρίσκονται στο Μουργκάνι αυτά τα 24ωρα (όχι συνεχώς οι ίδιοι).
Από την πλευρά των αλληλέγγυων, των συλλογικοτήτων και των ομάδων πολιτών που βρίσκονται εκεί, έγιναν τα εξής:
1)Οργανώθηκε αποθήκη των αλληλέγγυων, στην οποία συλλέγονται και τακτοποιούνται τα είδη που προσφέρονται.
2)Θα λειτουργήσουν τρεις βάρδιες την ημέρα με αλληλέγγυες/ους (9π.μ.- 1μ.μ., 1μ.μ.- 5μ.μ., 5 μ.μ.- 9 μ.μ.).
3) Από μια πρώτη καταγραφή, υπάρχουν ανάγκες σε:
- μωρομάντηλα
- μπιμπερό
- παπούτσια για παιδιά κι ενήλικες
- μπουφάν για παιδιά κι ενήλικες
- πιτζάμες
- pampers για νεογέννητα
- γάλα (πριν από τον 6o μήνα)
- σαπουνάκια υγρά
- χαρτομάντηλα, χαρτιά υγείας
- σερβιέτες
- οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια
- φάρμακα: Fucicort, Aerolin, Betadine
- παιχνίδια
- κρουασάν, γλυκά
- χυμοί
Παρακαλούμε όσες και όσους θέλουν και μπορούν, να στελεχώσουν τις βάρδιες των αλληλέγγυων. Επίσης, τα είδη που προσφέρονται από τον κόσμο που προσέρχεται στο σημείο, να δίνονται στους υπεύθυνους της κάθε βάρδιας, ώστε να τοποθετούνται στην αποθήκη που έχει φτιαχθεί.
Παρά την προκλητική απουσία κι αδιαφορία των αρχών του τόπου, τα κινήματα και οι συλλογικότητες αλληλεγγύης, ο οργανωμένος λαός, μπορούν να δώσουν και να κερδίσουν τη μάχη της ταξικής αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας.
24.2.2016

 
ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αύριο, Τετάρτη 24.2. στις 3μ.μ. στο Μουργκάνι.

Μαζευόμαστε στις 2μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και ξεκινούμε με αυτοκίνητα προς Μουργκάνι.


Ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και κυβέρνησης, συλλογικότητες και αγωνιστές απ' όλη τη Θεσσαλία καλούμε σε μαζική κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο Μουργκάνι από την αστυνομία.

Ανοιχτά σύνορα για όλες και όλους! Ελεύθερη κι απρόσκοπτη διέλευση από τις συνιοριακές διόδους! Ελεύθερη διαμονή και μετακίνηση για τους πρόσφυγες! Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες!

 23/2/2016