Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

15/2/16

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ




Ενημέρωση από τη Συνέλευση του Συντονισμού
Στη συνέλευση του Συντονισμού Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, της Τρίτης 16 Φλέβαρη συμμετείχαν συναγωνιστές από τα παρακάτω σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες:
ΣΕΠΕ Αιγάλεω, ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης», ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Λιοσίων-Ζεφυρίου Φυλής, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας» - ΕΙΝΑΠ, Σωματείο εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ΦΣ Χημείας «ο Λεύκιππος», ΦΣ Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, ΦΣ Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη, ΚΕΕΡΦΑ, Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, Δίκτυο Σπάρτακος, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνος, Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης και πολλοί ακόμα συναγωνιστές καθώς και εθελόντρια της δομής Χωριό Όλοι μαζί.
Η συζήτηση στη συνέλευση κινήθηκε πάνω στις εξελίξεις που αφορούν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Η παρουσία νατοϊκού πολεμικού στόλου στο Αιγαίο, η δημιουργία των χώρων ταυτοποίσης και μετεγκετάστασης των προσφύγων (με αυτό της Χίου να έχει αρχίσει τη λειτουργία του) και η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, όπως αναδείχτηκε από όλες τις τοποθετήσεις, αποτελεί μείζον ζήτημα. Είναι ποιοτική αναβάθμιση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, υποδηλώνει σοβαρότατες εξελίξεις που εμπλέκουν τους λαούς στους ΝΑΤΟϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη. Βάζει σε νέες βάσεις το ζήτημα των προσφύγων Αναδεικνύεται ότι η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι άρρηκτα δεμένη με την αντίθεση μας στον  πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό που γεννά την προσφυγιά. Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης με την αποδοχή του ρόλου του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή στους πολιτικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι τεράστιες. Σε αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η αξία του διεθνιστικού καλέσματος φιλίας και αλληλεγγύης των λαών της Διακήρυξης της Κεσσάνης ανάμεσα στα εργατικά συνδικάτα και τις συλλογικότητες σε Ελλάδα και Τουρκία, ώστε να ανοίξει μια πραγματική συζήτηση στους χώρους δουλειάς, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις γειτονιές. Ακόμα η συζήτηση στάθηκε στο ζήτημα της στρατικοποίησης του προσφυγικού ζητήματος με την ανάμειξη του στρατού στην δημιουργία και λειτουργία των δομών, στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων, όπου ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται ο κατασταλτικός ρόλος που έρχονται να παίξουν απέναντι στους πρόσφυγες αλλά και στο κίνημα αλληλεγγύης όπως φάνηκε από τις εμπειρίες που μεταφέρθηκαν τόσο από τη Χίο όσο και από τη Λέσβο με την κατεύθυνση σφραγίσματος της δυνατότητας πρόσβασης και επικοινωνίας των κινηματικών δομών αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες. Συνολικά η συζήτηση ανέδειξε την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών από πλευράς του Συντονισμού μας ανάδειξης του προσφυγικού ως ζητήματος που αφορά άμεσα τους εργαζόμενους, σωματεία και όλη την κοινωνία, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τις πολιτικές ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Συντονισμός αποφάσισε να προτείνει ενωτικό κάλεσμα για διοργάνωση ενός μεγάλου αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού συλλαλητηρίου αλληλεγγύης στους πρόσφυγες,  καταδίκης των πολιτικών Ε.Ε. και κυβέρνησης απέναντι τους (απώθηση, εγκλεισμός, απελάσεις, στρατόπεδα, ανάμιξη στρατού κλπ) και ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ  στις αρχές Μάρτη (προτεινόμενες ημερομηνίες 29/2 και 2/3).
Ακόμα κοινό τόπο αποτέλεσε η ανάγκη οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν με αυτό τον προσανατολισμό στις 19 Μάρτη και το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο που σχέδιο του έχει σταλεί και της συζήτησης που έγινε στη συνέλευση και που γίνεται στις συλλογικότητες που τον συναποτελούν. Αποφασίστηκε να εκδοθεί για πανελλαδική χρήση η αφίσα της καμπάνιας για τη διακήρυξη της Κεσσάνης.

Ακόμα έγινε ένας διαμοιρασμός των οργανωτικών ζητημάτων που αφορούν την εκδήλωση του συντονισμού με θέμα «Πόλεμος-προσφυγιά-εκμετάλλευση» στο Σύλλογο Αρχαιολόγων.

Βιντεοπροβολή: προτζέκτορα και λάπτοπ αναλάμβάνει να φέρει η εργ. Λέσχη Νέας Σμύρνης, υλικό (βίντεο+φωτογραφίες) η εργ. Λέσχη Νέας Ιωνίας  και προετοιμασία βίντεο να ετοιμάσει ο ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων.

Προμήθειες φαγητό-ποτό
Σούβλακια: ψήσιμο και γενική επίβλεψη αναλαμβάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι
Ποτά: αναλαμβάνει η εργ. Λέσχη Νέας Ιωνίας
Μπαρ: η λειτουργία του θα είναι στη συλλογική ευθύνη και διαθεσιμότητα όλων μας

Η ενημέρωση αυτή από την συνέλευση γίνεται έτσι ώστε να υπάρχει εικόνα της λειτουργίας από όλους τους συναγωνιστές που συμμετέχουν στο Συντονισμό.

Δημήτρης Κ από Λαϊκή Συνέλευση Κολωνός-Σεπόλια-Ακ. Πλάτωνα
Μάκης Μ από από Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Ντίνα Ρέππα από ΣΕΠΕ Αριστοτέλης