Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

13/3/16

Ενημέρωση από τη γραμματεία του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό



Συνεδρίασε η γραμματεία του Συντονισμού τη Δευτέρα 7/3/2016
 Έγινε πολιτική εκτίμηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Το οριστικό κλείσιμο των συνόρων, που πλέον δεν είναι μονομερής ενέργεια από πλευράς συγκεκριμένων κρατών-μελών, αλλά έχει πάρει τη σφραγίδα της ΕΕ με βάση τη τελευταία σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα, η συμμετοχή του ΝΑΤΟ για την αποτροπή εισόδου των προσφύγων και την επαναπρόωθησή τους, η λειτουργία κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο εγκλωβισμός των προσφύγων σε αυτά, η διαφαινόμενη παραμονή των προσφύγων για μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα, η όξυνση των κατασταλτικών μέτρων για την επαναπροώθηση των προσφύγων, η άθλια κατάσταση στους χώρους που ζουν πρόσφυγες, η εμπλοκή του στρατού, η προσπάθεια του κράτους και της κυβέρνησης να ελέγχει αυτή πλήρως και αποκλειστικά την αλληλεγγύη ανθρώπων και συλλογικοτήτων, η εμπλοκή των ΜΚΟ κ.λπ. ήταν ο καμβάς πάνω στον οποίο εξελίχθηκε η συζήτηση.
Με βάση αυτά συζητήθηκε ότι
το πολιτικό πλαίσιο της παρέμβασης χρειάζεται επικαιροποίηση και αναβάθμιση στα εξής πεδία που προτείνονται και στις συλλογικότητες:
Ανάπτυξη της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια σε ΝΑΤΟ-ΕΕ-κυβέρνηση-κατασταλτικούς μηχανισμούς, φράχτες, Frontex, στρατόπεδα κ.λπ.) και πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων/μεταναστών που συμπυκνώνονται στο ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ σε παιδεία-υγεία-εργασία-σίτιση-στέγαση κ.λπ., Χαρτιά για όλους, Άσυλο, ελεύθερη κι ασφαλή διέλευση από τα σύνορα. Σε αυτά τα πλαίσια, ειδικά το ζήτημα της στέγης χρειάζεται να αναδειχθεί ξεχωριστά με βάση και την κατάσταση της έλλειψης μέριμνας για τους άστεγους και την αθλιότητα στους χώρους διαμονής των προσφύγων της Ειδομένης, του Ελληνικού και των Διαβατών και αλλού. Για πρόσφυγες το κίνημα προβάλλει το αίτημα για "Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή των προσφύγων". Ιδιαίτερα τονίστηκε από τοποθετήσεις συναγωνιστών ότι χρειάζεται να αναδειχθεί το αίτημα των Ανοιχτών Συνόρων για τους πρόσφυγες/μετανάστες, ειδικά τώρα που η ΕΕ συνολικά και οριστικά κλείνει όλα τα σύνορα.

Εκτιμήθηκε η μεγάλη και σημαντική αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι άνθρωποι και η παραπέρα ανάπτυξή της και πολιτικοποίησή της ώστε να μπλοκάρει κεντρικές πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις, να κατακτά στόχους διεκδικητικούς και να επιδρά συνολικά στην πολιτική αντιπαράθεση υπέρ του κινήματος ανατροπής της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα. Ο Συντονισμός θα εμπλακεί πιο ενεργά στον τομέα της αλληλεγγύης, αναλαμβάνοντας ο ίδιος να στηρίξει και να καλύψει συγκεκριμένους τομείς, με βάση τις δυνατότητές του.

Η συζήτηση συμπυκνώνεται στις παρακάτω προτάσεις:

·                     Θα λειτουργήσει Γραφείο Τύπου του Συντονισμού που:
- άμεσα θα εκδώσει ανακοίνωση του Συντονισμού για αποφάσεις Συνόδου Κορυφής
–θα επικεντρώσει μέσω των ανακοινώσεων του και των ΔΤ σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα που χρειάζεται να αναδειχθούν την επόμενη περίοδο, π.χ. ο ρόλος των ΜΚΟ, η λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, οι προσλήψεις «ωφελούμενων» με ΕΣΠΑ στα στρατόπεδα, ο ρόλος του στρατού, οι καταγγελίες που χάνονται λόγω της πληθώρας των πληροφοριών κ.λπ. Γενικά, το Γραφείο Τύπου να επιδιώξει να ανοίξει εκείνα τα ζητήματα που θεωρεί κομβικά και χάνονται από την επίσημη δημοσιογραφία.

·                     Αναβάθμιση του μπλογκ του Συντονισμού με συνεχείς ενημερώσεις κ.λπ. Καλούνται οι Συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα να τροφοδοτούν με υλικό και πληροφορίες

·                     Έκδοση ειδικού φυλλαδίου από το Συντονισμό προς του αλληλέγγυους, επιδιώκοντας να συμβάλλει με τις πολιτικές του θέσεις στη δράση και στην ενίσχυση της πολιτικής συμμετοχής των χιλιάδων ανθρώπων, που σήμερα δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και στην αναβάθμισή τους από ατομικές προσπάθειες σε συλλογική δράση. Θα φτιαχτούν πανό σε όλες τις γλώσσες.

·                     Έκδοση κεντρικής πολιτικής αφίσας για την περίοδο που θα τονίζει την αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική πάλη και ταυτόχρονα τη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο την πολιτική μας παρέμβαση σε όλα τα μέτωπα του προσφυγικού ζητήματος.

·                     Προγραμματισμός για συγκέντρωση και διαδήλωση στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και αλληλεγγύης στα τέλη Μάρτη, αρχές Απρίλη που θα θέτει όλα τα ζητήματα που βάζουμε ως Συντονισμός και τις διεκδικήσεις μας. Προετοιμασίες για τη διαδήλωση στις 19/3

·                     Προώθηση της διακήρυξης της Κεσσάνης με εκδηλώσεις και την αφίσα σε όλη την Ελλάδα.

·                     Ιδιαίτερη κι αναπτυγμένη συζήτηση έγινε για τη λειτουργία μόνιμου στεκιού σε χώρους όπου βρίσκονται πρόσφυγες.

Για το σκοπό αυτό στήθηκε τέντα του Συντονισμού στο λιμάνι, στην πύλη Ε1 όπου ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις. Καλέστηκαν οι συλλογικότητες να δηλώσουν εβδομαδιαίες διαθεσιμότητες και να στηρίξουν τη λειτουργία του στεκιού και τις αλληλέγγυες δράσεις.

Το Στέκι του Συντονισμού θα καλύψει δύο κεντρικούς άξονες:

1.                   Πολιτική ενημέρωση προσφύγων και αλληλέγγυων
Περιλαμβάνει όλα όσα αναφέραμε και παραπάνω (αφίσες-πανό-πολιτικά κείμενα).
 και
2.                   Δράσεις αλληλεγγύης που έχουν ανάγκη οι πρόσφυγες
Εδώ συζητήθηκαν οι εξής σκέψεις:

α. Διακίνηση των ειδών που συγκεντρώνουν οι συλλογικότητες και η παραγωγή μερίδων φαγητού. Ενοικίαση κοντέινερ για την αποθήκευση των ειδών πρώτης ανάγκης και λειτουργία με βάση την εμπειρία των κοινωνικών παντοπωλείων.
β. ιατροφαρμακευτική βοήθεια Συζητήθηκαν οι δυνατότητες απλής ιατρικής εξέτασης, παροχής απλών φαρμάκων, και επικοινωνία μας με συναγωνιστές από νοσοκομεία για παροχή ιατρικής βοήθειας σε πιο σοβαρά περιστατικά.
γ. παροχή χρήσιμων πληροφοριών στους πρόσφυγες ειδικά νομικών συμβουλών με ομάδα νομικής υποστήριξης
δ. Δράσεις με τα παιδιά των προσφύγων, τη συνεισφορά μας στις δράσεις των εκπαιδευτικών σωματείων του Πειραιά με τα παιδιά, συγκέντρωση των αιτημάτων και των αναγκών που συνεχώς προκείπτουν.
Τα παραπάνω και όποιες άλλες ιδέες έρθουν από τις συλλογικότητες του Συντονισμού θα συγκεκριμενοποιηθούν άμεσα

Ήδη έχουν κυκλοφορήσει επίκαιρες ανακοινώσεις του Συντονισμού προς τους πρόσφυγες για το καλωσόρισμα, τις πολιτικές εξελίξεις και τα δικαιώματά τους και οι οποίες είναι πλέον σε ουρντού, αραβικά και αγγλικά.


Οι συμμετέχοντες στη γραμματεία στις 7/3/2016