Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

28/3/16

Γιάννενα: Άνθρωποι πάνω στα χαλίκια

Κύμα αλληλεγγύης ενάντια στην υποκρισία και την ξενοφοβία

Σε κάκιστες συνθήκες, με ελάχιστες βασικές υποδομές και, κυριολεκτικά, εγκατεστημένοι πάνω σε χοντρό χαλίκι, βρέθηκαν στο παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά στα Γιάννενα περίπου 800 πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από τον Πειραιά. Άλλοι 300 περίπου μεταφέρθηκαν στο παλιό στρατόπεδο της Φιλιππιάδας, δίπλα στην Άρτα και περίπου τόσοι μοιράστηκαν σε δομές των Δολιανών και της Κόνιτσας, όπου οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες.
Η  αίσθηση ότι πέραν της γενικής φιλανθρωπίας, η κυβέρνηση και οι αρχές θέλουν να «κρύψουν» τους πρόσφυγες κάτω από το χαλί, είναι έντονη. Σχεδόν αποκλειστικά, τη φροντίδα των προσφύγων έχουν αναλάβει με συγκινητικό και καθολικό τρόπο οι αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, με φορείς όπως η ΕΛΜΕ, αλλά και πρωτοβουλίες να έχουν αναλάβει δράση, με αποσπασματική συμμετοχή φορέων και αιρετών. Υπάρχουν και αυτοδιοικητικοί οι οποίοι κυριολεκτικά ξημεροβραδιάζονται στους καταυλισμούς, υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, θρέφουν τις ρατσίζουσες και ξενοφοβικές εκδηλώσεις που ευτυχώς, παραμένουν περιορισμένες, τόσο υπό την κινητοποίηση αλληλεγγύης, όσο και από την πίεση που ασκούν οι συγκεντρώσεις και πορείες συμπαράστασης στην πόλη των Ιωαννίνων. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες, κάτοικοι των Δολιανών έκλεισαν το δρόμο προς το χωριό για να μην περάσουν πέντε λεωφορεία με πρόσφυγες, προς τη μαθητική εστία όπου ήδη φιλοξενούνται άνθρωποι, σχεδόν αποκλειστικά οικογένειες, πολυμελείς οι περισσότερες, σε μια από τις πιο θλιβερές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας. Η λύση δόθηκε με την κινητοποίηση αλληλέγγυων και ενός κομματιού των αρχών. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ένα κομμάτι των κατοίκων συμπαραστέκεται και βοηθά σημαντικά
τους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στη μαθητική εστία. Στην Κατσικά, ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΡΑΣΥ Σωτήρης Μαλάμος προσήχθη από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον καταυλισμό του Κατσικά. Ακόμα, σε επεισόδια που σημειώθηκαν την Δευτέρα 21/3 το βράδυ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κατσικά, προσήχθησαν 18 συνολικά άτομα.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι βαρύτατες, ενώ η στάση των αρχών, συνολικά, είναι προβληματική. Στην περιοχή των Ιωαννίνων παραμένουν κενά αρκετά κτίρια που με κατάλληλες εργασίες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν με αξιοπρεπείς όρους ανθρώπους, τα οποία για άγνωστους λόγους δεν έχουν προταθεί καν ως λύσεις. Αντίθετα, ήδη επιβαρυμένες δομές τροφοδοτούνται με περισσότερο κόσμο. Δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο. Η υποκρισία περισσεύει και από τις δύο πλευρές, με την καθεμιά να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν τα επιχειρήματα υπέρ της. Επίσης, δεν λείπουν και οι απαράδεκτες αποφάσεις όπως αυτή της ΠΕΔ Ηπείρου, η οποία ζητάει κέντρα-φυλακές. Στο ίδιο κλίμα διασπείρονται «ειδήσεις» από ακροδεξιούς κύκλους για δήθεν ληστείες από πρόσφυγες σε σπίτια της Κόνιτσας.