Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

16/3/16

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Καρδίτσας


Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες (Καρδίτσας) παραθέτει κείμενο της και τις δράσεις για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες μέχρι τώρα και προγραμματισμένες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η καπιταλιστική κρίση με τους περιφερειακούς πολέμους, την πολιτική των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών μέσω της υποδαύλισης των εμφύλιων συγκρούσεων και των θρησκευτικών ανταγωνισμών, για τον οικονομικό έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την πολιτική κηδεμονία των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο κύμα προσφύγων μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι λαοί των περιοχών αυτών γίνονται τα θύματα ενός πολέμου δίχως τέλος, δίχως σύνορα, δίχως όρια. Τα κύματα προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις.
Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αρχικές δηλώσεις για υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων, απαγορεύουν την ασφαλή και απρόσκοπτη είσοδό τους. Οι αποφάσεις τους απέναντι στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων γίνονται όλο και πιο σκληρές, με το κλείσιμο των εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και των χωρών του «βαλκανικού διαδρόμου». Αυτό οδηγεί στο να εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.
 
Έτσι:
Κρίνεται αναγκαίο να αντιταχθούμε απέναντι στη στρατιωτικοποίηση και την καταστολή, στον εγκλωβισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, στη μεθοδευμένη επιστροφή της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού.
Καθήκον μας είναι :
Να διεκδικήσουμε νόμιμη και ασφαλή είσοδο και έξοδο των προσφύγων από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στέγασης, σίτισης, περίθαλψης και μέριμνας για τους πρόσφυγες,
Να λειτουργήσουν δημόσιες δομές για τους προσφυγικούς πληθυσμούς
Να εξαφανιστούν οι μεσάζοντες και τα αρπακτικά, που εκμεταλλεύονται και κερδοσκοπούν στο δράμα των προσφύγων.

Ενάντια :
- στον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις, στους βομβαρδισμούς και τους πόλεμους.
- στον ξεριζωμό και την προσφυγιά
- στην πολιτική ευθυγράμμισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τα επιθετικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της περιοχής (άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και την ρατσιστική πολιτική της ΕΕ.
-  στην αντιδραστική, φιλοπόλεμη και ρατσιστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
- στις απελάσεις, τις επαναπροωθήσεις, τη διαλογή και τον εγκλεισμό των προσφύγων.

Με γνώμονα τα παραπάνω, δημιουργήθηκε
η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες(Καρδίτσας)

Δράσεις αλληλεγγύης μέχρι τώρα και προγραμματισμένες:

Ø   Συγκέντρωση  ειδών πρώτης
ανάγκης στο εργατικό κέντρο Καρδίτσας κάθε μέρα, χάρη στην σπουδαία ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα
Ø   Παρέμβαση στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, την Παρασκευή 20/11/15 με οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες, πανό και μοίρασμα κειμένου
Ø   Παρέμβαση μέσω ραδιοφωνικού Σποτ στην ΕΡΑ
Ø   Προβολή της ταινίας «Παράδεισος στην Δύση» στο Παυσίλυπο, στις 3/12/15 με παράλληλη συλλογή φαρμάκων στο χώρο
Ø   Παρέμβαση στην κεντρική πλατεία, Παρασκευή 18/12/15 στα πλαίσια της πανελλαδικής καμπάνιας αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες για την παγκόσμια ημέρα μετανάστη
Ø   Αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στην Κω, την Μυτιλήνη σε συνεργασία με γιατρούς, τον Πειραιά σε συνεργασία με την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών καθώς και στην Αθήνα σε συνεννόηση με την κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών (Νοταρά 26)
Ø   Διοργάνωση ανοιχτής συναυλίας αλληλεγγύης με την Φωτεινή Βελεσιώτου και τις ΧΟΕΣ, Δευτέρα 28/12/15 με παράλληλη συλλογή φαρμάκων, παιδικών τροφών ή προαιρετική οικονομική ενίσχυση
Ø   Διοργάνωση εκδήλωσης-συζήτησης,την Κυριακή 24/1/16, με θέμα «Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ» με ομιλητή τον καθηγητή σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., κο Γιώργο Μαργαρίτη
Ø   Αποστολή αναγκαίων υλικών στους εθελοντές της Μυτιλήνης
Ø   Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στο Νέο Μοναστήρι, από την πρώτη στιγμή με προσφορά ιατρικής βοήθειας από αλληλέγγυο γιατρό της πρωτοβουλίας ύστερα από την συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για συγκέντρωση πραγμάτων στο εργατικό κέντρο Καρδίτσας(κάθε μέρα)
Ø   Παρέμβαση αλληλεγγύης στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στο Σμόκοβο, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ø   Συγκέντρωση – παρέμβαση(μικροφωνική, φωτογραφίες από τις δράσεις μας ,βίντεο κλπ.) στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, ενάντια στον πόλεμο και τoν ιμπεριαλισμό ,την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, με ανοιχτή συζήτηση για το προσφυγικό .
Ø    
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ Καρδίτσας 21/3/ 2016   και ώρα 18.30 .