Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

18/3/16

Για το χώρο διαμονής προσφύγων στο Σούνιο- ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κώστας Σωτηρίου
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΑΠ 34/17-3-2016                           Προς:  Συλλόγους Διδασκόντων, τα μέλη


Θέμα:  Συγκρότηση ομάδας παρέμβασης-αλληλεγγύης  για τους πρόσφυγες στην περιοχή μας –21 Μάρτη ημέρα κατά του ρατσισμού
Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων  μας  για το προσφυγικό και συγκεκριμένα για τη δράση μας μαζί με άλλες συλλογικότητες του συντονισμού προσφυγικού-μεταναστευτικού  σας ενημερώνουμε ότι από την Δευτέρα 14/3 στην κατασκήνωση του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης στο Σούνιο φιλοξενούνται περίπου 400 πρόσφυγες πολέμου ανάμεσα τους και 70 παιδιά από τη Συρία που μεταφέρθηκαν στο Σούνιο  από τον Πειραιά.
Την επίβλεψη έχει το ναυτικό και φαγητό κυρίως μεσημεριανό φέρνουν έτοιμο σε μερίδες. Οι ανάγκες όμως είναι πάρα πολλές και τις υπόλοιπες ώρες, από την παρασκευή των παιδικών γαλάτων– κρεμών- φαγητών έως τη διανομή ρούχων –κουβερτών –ειδών προσωπικής υγιεινής.
Την οργάνωση και διανομή των πραγμάτων που φέρνει ο κόσμος τα διαχειρίζεται κυρίως το δίκτυο υποστήριξης Λαυρίου- Δ.Υ.Π.ΛΑ. Δεκάδες αλληλέγγυοι, από το Λαύριο, την Κερατέα, την Καμάριζα, την Ανάβυσσο, την Σαρωνίδα, το Λαγονήσι, τα Καλύβια, το Μαρκόπουλο, έχουν σπεύσει να συνδράμουν με την φυσική τους παρουσία και τη συνεισφορά τους σε τρόφιμα και άλλα.

Με βάση τα παραπάνω:
Προτείνουμε να επικεντρώσουμε την παρέμβασή μας  ως σύλλογος στο χώρο φιλοξενίας στο  χώρο υποδοχής προσφύγων στο Σούνιο.
Ø  Αρχικά συλλέγουμε
είδη πρώτης ανάγκης στα σχολεία μας και ειδοποιούμε τα μέλη του Δ.Σ. για την παραλαβή και μεταφορά τους       (αναλυτικός κατάλογος παρακάτω)
Ø  Συγκροτούμε ομάδα αλληλεγγύης –παρέμβασης στο χώρο με στόχο τη βοήθεια στη διαχείριση αγαθών αλλά και στην ανάληψη  πρωτοβουλίας για δημιουργική απασχόληση των παιδιών με εικαστικά, γυμναστική, παιχνίδια (επισυνάπτουμε πίνακα διαθεσιμοτήτων που μπορεί να σταλεί συμπληρωμένο στο mail του συλλόγου syllogosksotiriou@gmail.com  ανά σχολική μονάδα ή και  μεμονωμένες συμμετοχές).

Ø  Αξιοποιούμε εκπαιδευτικό υλικό  (Υλικό εναλλακτικής διδασκαλίας-Μιλώντας στους μαθητές μας για την μετανάστευση και την προσφυγιά)  που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του συλλόγου για το προσφυγικό γενικά αλλά και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ενάντια στο ρατσισμό 21 Μάρτη. Και από παλιότερες αναρτήσεις

 21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού -Αφορμή για εκπαιδευτικές δράσεις‏ – Εκπαιδευτικό υλικό για το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα

Ø  Συμμετέχουμε στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια το Σάββατο 21/3
Ø  Στηρίζουμε την εκδήλωση για το προσφυγικό «Όχι στην Ευρώπη φρούριο» Κοινή συνδιοργάνωση  Ε'ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής, Συλλόγου ΠΕ Αλ. Δελμούζος την Κυριακή 20 Μαρτίου στο 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης στις 7:00μμ

Κατάλογος ειδών πρώτης ανάγκης
Παρακαλούμε πολύ να ξεχωρίζετε τα είδη σε τρεις κατηγορίες (τρόφιμα-φάρμακα-ρούχα) γιατί είναι αδύνατον να ταξινομηθούν συνολικά και δεν μπορούν να διατεθούν αταξινόμητα. Ειδικά για τα ρούχα παρακαλούμε να έρχονται σε χωριστές σακούλες με βάση την παρακάτω κατηγοριοποίηση.
Ταξινόμηση Ρούχων
1. Γυναικεία πάνω
2.γυναικεία κάτω    
3. αντρικά πάνω
4. αντρικά κάτω,  
5. παπούτσια γυναικεία
6. παπούτσια  αντρικά  
7. παπούτσια παιδικά
8. παιδικά-βρεφικά πάνω- κάτω
9. εσώρουχα- κάλτσες
Τρόφιμα συγκεντρώνουμε:
Γάλα μακράς διαρκείας για ενηλίκους  Γάλα και κρέμες  για βρέφη Νερό
Ζάχαρη, μπάρες δημητριακών ,Τσάϊ, χυμούς
Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (μπισκότα, κρουασάν, κ.τλ.)
Απορρυπαντικά
Σαπούνι σκόνη ή υγρό για πλύσιμο ρούχων στο χέρι
Είδη προσωπικής υγιεινής ( σερβιέτες ,σαμπουάν και παιδικά, αφρόλουτρα, γάντια, οινόπνευμα, ξυραφάκια, πάνες για μωρά )
Φάρμακα συγκεντρώνουμε:
Αεροτσάμπερ για παιδιά
Tobrex - Tobratex (κολλύριο για τα μάτια)
Otrivin (για τη μύτη)
Zovirax (δερματικό)

Mucosolvan σιρόπι των 15 και των 30
Fenistil