Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

15/3/16

Ανακοίνωση προς τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους (σε πέντε γλώσσες)

Ανακοίνωση προς τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους σε ελληνικά, αραβικά, φαρσί, αγγλικά και γαλλικά.


Φίλοι και φίλες πρόσφυγες και μετανάστες,
 Είστε καλοδεχούμενοι. Ξέρουμε ότι  αναζητείτε ένα τόπο για να γλυτώσετε από τη φρίκη του πολέμου, το θάνατο, τις εμφύλιες συγκρούσεις, τη φτώχια και την καταστροφή, τη στέρηση ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.


Γνωρίζουμε ότι  στη διαδρομή σε αυτό το μακρύ ταξίδι σας, βρίσκεστε πάλι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους και ταλαιπωρίες. Ότι χιλιάδες άνθρωποι και μεταξύ τους παιδιά πνίγηκαν στο Αιγαίο στην προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα. Ο λαός της Ελλάδας, έχει υποστεί διωγμούς, προσφυγιά, πολέμους, κατοχή, επεμβάσεις, δικτατορία και καταλαβαίνουμε αυτά που βιώνετε. 
Είναι τραγικό ότι οι χώρες της Ευρώπης έκλεισαν τα σύνορα στους πρόσφυγες, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την «ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και την προστασία των εξωτερικών συνόρων από τους πρόσφυγες», λες και είστε εχθροί και εισβολείς. Για αυτό από κοινού με το ΝΑΤΟ φυλάνε τα σύνορα με πολεμικά πλοία και οργανώνουν επαναπροωθήσεις προσφύγων. Με την καταγραφή των προσφύγων ξεκίνησαν αρχικά να κάνουν διαλογή, για να παίρνουν όσους θεωρούσαν χρειαζούμενο, ευέλικτο και φτηνά εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό, ενώ τώρα χαρακτηρίζουν όλους τους πρόσφυγες παράτυπους μετανάστες και προχωρούν στο κλείσιμο των συνόρων, σε μέτρα εγκλεισμού και απελάσεις. 
Δυστυχώς, οι χώρες της Ε.Ε. ακολουθούν απέναντι στους πρόσφυγες όλο και πιο δεξιές- συντηρητικές πολιτικές εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών. Οι αποφάσεις της Δανίας και Ελβετίας για κατασχέσεις χρημάτων και προσωπικών ειδών των προσφύγων, το μαρκάρισμα στις πόρτες των προσφύγων στη Βρετανία, οι αποφάσεις για μαζικές απελάσεις από Σουηδία, Νορβηγία αποτελούν αντιδημοκρατικά μέτρα στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους» που παραπέμπουν σε πογκρόμ. Οι ξενοφοβικές, ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων, όπως Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας συμπληρώνονται και από τις επιθέσεις νεοναζιστικών ομάδων στους πρόσφυγες σε μια σειρά χώρες.
Εμείς, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και  συλλογικότητες περιοχών, δηλώνουμε ότι σας θεωρούμε ταξικά μας αδέλφια με κοινό εχθρό τον πόλεμο, την οικονομική ολιγαρχία, τα αντιδραστικά καθεστώτα και τις πολιτικές δυνάμεις που διχάζουν τους λαούς. Δυνάμεις που σπέρνουν το φανατισμό, καλλιεργούν φυλετικούς και θρησκευτικούς ανταγωνισμούς, ενισχύουν στρατιωτικές, εγκληματικές και φασιστικές οργανώσεις, όπως ο ISIS, με στόχο την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ολόκληρων περιοχών. Για αυτό οργανώνουμε αντιπολεμικές-αντιιμπεριαλιστικές πορείες και διαδηλώσεις και σας καλούμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί, οι θρησκευτικοί φανατισμοί, ο σκοταδισμός και η μισαλλοδοξία.
Μαζί με χιλιάδες άλλους αλληλέγγυους  οργανώνουμε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, για να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε σε σίτιση, περίθαλψη, στέγαση και μετακίνησή τους, καθώς και για να ανοίξουν χώροι για τη στέγαση των προσφύγων.  Ξέρουμε ότι αυτά δεν επαρκούν να βοηθήσουν όλους,  Ξέρουμε, επίσης,  ότι αντιμετωπίζετε έλλειψη πληροφόρησης για τα δικαιώματά σας και τις δυνατότητες χρήσης, έστω των λειψών υποδομών και υπηρεσιών προστασίας σας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στις αντιπροσφυγικές αντιλήψεις των δεξιών-συντηρητικών δυνάμεων και διεκδικούμε από την κυβέρνηση, που έχει ευθύνες για την κατάσταση και τη συμμόρφωση της στις εντολές της Ε.Ε., να πάρει μέτρα για την κάλυψη όλων των αναγκών των προσφύγων. 
Επειδή στη διαδρομή σας στην Ελλάδα μπορεί να βρεθείτε αντιμέτωποι  με την αυθαιρεσία αστυνομικών δυνάμεων, την αισχρή  κερδοσκοπία επιχειρηματιών και κυκλωμάτων,  την  έλλειψη από πλευράς της κυβέρνησης φροντίδας και υποδομών για τη διαμονή, τη σίτιση, την περίθαλψη, τη μετακίνηση, την υποστήριξη και την ενημέρωσή σας και μπορεί να συναντήσετε από μειοψηφικές ομάδες ρατσισμό και ξενοφοβία,  θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τι δικαιούστε με βάση τις διεθνείς συνθήκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Η αγωνιστική διεθνιστική ταξική αλληλεγγύη το όπλο μας. Καλή δύναμη


ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
1. Πρόσφυγας είναι αυτός/η που εγκαταλείπει τη χώρα καταγωγής του ή τον τόπο της τελευταίας ή συνήθους διαμονής του εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου δίωξης εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της συμμετοχής του σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ή των πολιτικών του πεποιθήσεων (πραγματικών ή αποδιδόμενων) και για τον λόγο αυτό, δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του. Εξαιτίας της δίωξης που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας/μία πρόσφυγας, δικαιούται να προστατευθεί από εξαναγκαστική επιστροφή στη χώρα καταγωγής του (αρχή της μη επαναπροώθησης).  Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η επιστροφή του στη χώρα καταγωγής του και ότι έχει δικαίωμα στη διεθνή προστασία βάσει της Σύμβασης της Γενεύης.

2. Οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να διώκονται για τυχόν παράτυπη είσοδο, ενώ μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης/αναγνώρισή τους δικαιούνται να λάβουν τριετή άδεια παραμονής στη χώρα υποδοχής (άσυλο) και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν προς άλλους προορισμούς, για συγκεκριμένη όμως χρονική περίοδο.

3. Όσοι εισέρχονται σε μια χώρα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου το οποίο εξετάζεται εξατομικευμένα. Έως ότου λάβουν την επίσημη αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα, διαθέτουν –σύμφωνα πάντα με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο- το δικαίωμα για προστασία από μια εξαναγκαστική επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους. Συνεπώς, οι αιτούντες άσυλο, όπως και οι επίσημα αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, έχουν δικαίωμα παραμονής στην χώρα υποδοχής και πρόσβασης σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σημειώνεται πως οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, στη δημόσια εκπαίδευση και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, στην εργασία. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος στον πρώτο βαθμό έχουν δικαίωμα να καταθέσουν προσφυγή για εξέταση στο δεύτερο βαθμό. Πληροφορίες σε όλες τις γλώσσες στο τηλέφωνο 210 69 88 660

4. Οι επαναπροωθήσεις και οι απελάσεις είναι παράνομες. Επαναπροώθηση είναι η βίαιη επιστροφή ενός ατόμου σε μια χώρα όπου θα διέτρεχε κίνδυνο να υποστεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση (μέσω τρίτης χώρας) επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη χώρα από την οποία διέφυγαν ή την απώθησή τους όταν φτάνουν στα σύνορα. Οι συλλογικές απελάσεις επίσης απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο. Συλλογική απέλαση είναι η απέλαση μιας ομάδας ανθρώπων, χωρίς να εξετασθεί η κάθε περίπτωση εξατομικευμένα και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ατομικές περιστάσεις του κάθε  ατόμου χωριστά. Η προστασία από συλλογική απέλαση ισχύει για κάθε άνθρωπο, περιλαμβανομένων των παράτυπων μεταναστών.

5. Η κράτηση των αιτούντων άσυλο είναι παράνομη. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η κράτηση αιτούντων άσυλο πρέπει να συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εάν έχουν αποδεδειγμένα κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα ή οι αρχές μπορούν να αποδείξουν σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ότι η κράτηση είναι απαραίτητη, σύμφωνη με το νόμο και ανήκει στις περιπτώσεις εκείνες που οι διεθνείς κανόνες δικαιολογούν μια τέτοια πρακτική.

6. Ο Κανονισμός του Δουβλίνου περιορίζει το δικαίωμα στο άσυλο και υποχρεώνει τους αιτούντες να υποβάλλουν αίτημα μόνο στην πρώτη χώρα εισόδου. Μετά την προσωρινή αναστολή του Κανονισμού το καλοκαίρι του 2015, οι χώρες της ΕΕ επανήλθαν σφραγίζοντας τα σύνορα, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, και οργανώνοντας με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Η πρακτική των χωρών της ΕΕ είναι παράνομη, το δικαίωμα στο άσυλο δεν αφορά μια συγκεκριμένη χώρα, είναι υποχρέωση κάθε χώρας σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Παρόλα αυτά, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, πρέπει να ξέρετε ότι αν ζητήσετε άσυλο σε μια χώρα, δεν έχετε δικαίωμα να ταξιδέψετε και να διαμείνετε σε άλλη χώρα και αν λάβετε τελικά άσυλο δεν μπορείτε πάλι παρά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.

7. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να σας πουλά σε ακριβότερη τιμή προϊόντα ή υπηρεσίες επειδή είστε από άλλη χώρα. Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη σε δημόσιο νοσοκομείο, να χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μπορείτε να μείνετε σε ξενοδοχεία και να ζητήσετε πληροφορίες για δωρεάν διαμονή σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων.
8. Να καταγγέλλετε αμέσως περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας από πλευράς των αρχών ή των ιδιωτών, την έλλειψη φροντίδας και υποδομών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων σας με όποιο διαθέσιμο τρόπο: σε δημοσιογράφους, στους αλληλέγγυους πολίτες, σε οργανώσεις, στους γιατρούς, στα σωματεία. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την είσοδο δημοσιογράφων στους χώρους διαμονής σας κι αυτό είναι παράνομο. Αξιοποιείστε κάθε ευκαιρία ώστε να μην πνίξουν τη φωνή σας και να είναι όλοι γνώστες στην Ελλάδα και αλλού των προβλημάτων σας.


ΑΡΑΒΙΚΑ أصدقائي وصديقاتي اللاجئين والمهاجرين،
انتم مرحب بكم. نحن نعلم انكم تبحثون عن مكان لإنقاذ نفسكم من اهوال الحرب، الموت، الصدامات الاهلية، الفقر والدمار، الحرمان من الحريات والحقوق الدمقراطية. نحن نعلم انه في الطريق في رحلتكم هذه الطويلة، تواجهون مرة اخرى مخاطر ومشاق جديدة. ان شعب اليونان عانى من الاضطهاد، اللجوء، الحرب، الاحتلال، التدخلات الاجنبية والدكتاتورية ونفهم هذا الذي تمرون به.  
انه لأمر مأساوي ان دول اوروبا اغلقت حدودها امام اللاجئين، ان الاتحاد الاوروبي قرر "وقف سريع لتدفقات اللاجئين وحماية الحدود الخارجية منهم" كما لو كنتم اعداء وغزاة. لهذا جنبا الى جنب مع حلف شمال الاطلسي يحرسون الحدود بسفن حربية وينظمون اعادة اللاجئين القسرية. مع تسجيل اللاجئين بدئوا اولا في عملية الفرز، للحصول على الذين اعتُبِروا من الضروريات، ايدي عاملة مرنة ورخيصة للاستغلال، في حين الآن يعتبرون كل اللاجئين مهاجرين غير قانونيين ويشرعون في اغلاق الحدود وفي اجراءات الاحتجاز والطرد.   
للاسف دول الاتحاد الاوروبي يتبعون باتجاه اللاجئين –على نحو متزايد- سياسه يمينيه محافظه تخدم الاقوياء اقتصاديا. قرارات الدانمارك والنمسا بشان مصادرة اموال واملاك اللاجئين الشخصيه، تعليم ابواب اللاجئين في انجلترا، القرارات بشان الابعادات الجماعية من السويد والنرويج  يعتبرون خطوات مناهضة للديمقراطية  باسم الامان من "الغرباء" الذين يشيرون الى مذابح "البوجروم". سياسات الحكومات العنصرية الكارهة للاجانب، مثلا جمهوريه التشيك، هونجاريا، بولونيا، سلوباكيا  يكمَلون بهجمات جماعات النازيين الجدد ضد اللاجئين في عده دول.
نحن -النقابات العمالية، الاتحادات الطلابية وتعاونيات الحارات- نعلن اننا نعتبركم اخوتنا الطبقيين وعدونا المشترك هو الحرب، الطغمة المالية، الانظمة الرجعية والقوى السياسية التي تفرق الشعوب. القوات التي تزرع التعصب، يزرعون النزاع العرقي والطائفي، يدعمون منظمات عسكرية، اجرامية وفاشية، مثل د.ا.ع.ش.، بهدف استغلال والتحكم على الموارد الطبيعية الغنية والسيطرة على مناطق بأكملها. لهذا ننظم مسيرات ومظاهرات ضد الحرب والامبريالية وندعوكم للنضال معاً لوقف الحرب، العداوات القومية، التعصبات الدينية، الظلامية والتعصب.
جنبا الى جنب مع الاف المتضامنين ننظم جمع المواد الضروريات الاساسية، لنساعد ونساهم في التغذية، الرعاية الصحية، السكن والتنقل وفضلا عن هذا من اجل فتح اماكن لتوطين اللاجئين. نحن نعلم ان هذا غير كافي لمساعدة الجميع، ونعلم ايضا انكم تواجهون نقص في الاعلام حول حقوقكم وامكانيات استخدام البنية التحتية –برغم كل النقص الموجود فيها- وخدمات حمايتكم. اننا نناضل ضد آراء القوى اليمينية-المحافظة، المناهضة للمهاجرين ونطالب الحكومة التي لها مسؤولية عن الوضع وكذلك بسبب امتثالها لأوامر الاتحاد الاوروبي، بأخذ التدابير اللازمة لتغطية كل احتياجات اللاجئون.  
بسبب انه من الممكن خلال مساركم في اليونان ان تجدوا نفسكم امام مواجهة الشرطة التعسفية وحلقات اصحاب اعمال في سعيهم وراء الربح الفاحش، وامام النقص من طرف الحكومة في العاية وفي البنية التحتية للإسكان، للتغذية، للرعاية الصحية، للتنقل، للدعم ولإعلامكم. ومن الممكن ان تواجهوا فِرَق اقلية عنصرية وكره الاجانب. لهذا نريد ان نبَلغكم عن حقوقكم بموجب المعاهدات الدولية وحقوق الانسان.
التضامن النضالي الطبقي الاممي، هو سلاحنا.
التنسيق من اجل اللاجئين – المهاجرين
لجان العمال – الطلاب – التعاونيات
http://syprome.blogspot.gr/
حقوق اللاجئون،
1.                        اللاجئ هو من يهجر بلد  المنشأ او بلد اخِر مكان اقامته او المعتادة مكان اقامته بسبب خوف مبرَر من الاضطهاد بسبب العرق، الديانة، الجنسية، لمشاركته في فئة اجتماعية معينة او بسبب اعتقاداته السياسية (الحقيقية او المفترضة) ولهذا السبب لا يستطيع او لا يرغب في العودة الى بلده. بسبب الاضطهاد الذي من الممكن ان يواجه اللاجئ او اللاجئة يحق لهم الحماية من الارجاع الاجباري الى بلد الاصل (مبدأ عدم الاعادة القسرية). هذا يعني انه ممنوع اعادته الى بلد اصله وانه يحق له الحماية الدولية بموجب اتفاقية جنيف.
2.                        لا ينبغي ان يحاكم اللاجئين في حال دخول غير قانوني، وبعد عملية تحديد الهوية/  الاعتراف بهم، لهم الحق الحصول على تصريح اقامة لمدة ثلاث سنوات في البلد المضيف (اللجوء) ووثائق سفر للسفر الى وجهات اخرى، ولكن لفترة زمنية محددة.
3.                         كل الذين يدخلون لأي بلد لهم الحق بتقديم طلب لجوء والذي يُبحث بشكل شخصي. حتى يحصولون على الاعتراف الرسمي بصفة اللاجئين،  ودائما وفقا لقانون المهاجرين الدولي- لهم الحق بالحماية من الاعادة الاجبارية لدولة الاصل. وبذلك، الذين يقدمون طلب لجوء والذين معترف بهم رسميا كلاجئين لهم حق البقاء في البلد المضيف والوصول الى كافة الاجراءات القانونية. جدير بالذكر ان الذين قدموا طلب لجوء لهم الحق بالوصول للخدمات الصحية، للتعليم العام والعمل -في حال تلبية شروط خاصة.  في حال رفض الطلب في الدرجة الاولى لهم حق  الاستئناف للفحص بدرجة ثانية. معلومات بكل اللغات تحت رقم 210 69 88 660.
4.                        ان الاعادة القسرية والترحيل غير قانونيون. ان الاعادة القسرية هي الاعادة بالعنف لأي شخص لبلد حيث يتعرض لخطر جدي لانتهاك الحقوق الانسانية. القانون الدولي، الاوروبي والوطني يمنعون الارجاع المباشر او الغير مباشر (عن طريق بلد ثالث)  للاجئين والطالبين لجوء، للبلد التي تركوها لينجوا او صدهم عند وصولهم للحدود. الطرد الجماعي يحظر ايضا بموجب القانون الدولي. الطرد الجماعي هو ترحيل مجموعة من الناس، بدون دراسة  كل حالة بشكل شخصي وبدون الاخذ بعين الاعتبار الظروف الفردية لكل فرد. الحماية من الطرد الجماعي ينطبق على كل شخص، بما في ذلك المهاجرين الغير شرعيين.
5.                        احتجاز طالبي اللجوء هو غير قانوني. بموجب القانون الدولي، احتجاز طالبي اللجوء يجب ان يحدث فقط في حالات استثنائية وفقط ان اُثبت اتهامهم بارتكاب جرائم جنائية او يمكن ان تثبت السلطات في كل حالة على حدة ان الاحتجاز هو ضروري وبموجب القانون وينتمي لتلك الحالات حيث القانون الدولي يبرر مثل تلك الممارسة.
6.                        اتفاقية دبلن تحدد من حق اللجوء وترغم طالبين اللجوء لتقديم الطلب فقط في اول بلد يدخلون. بعد تعليق مؤقت للاتفاقية في صيف 2015، عادت دول الاتحاد الاوروبي لإغلاق الحدود، انتهاكا للمعايير الدولية، ولتنظيم الاعادة الى تركيا بمساعدة حلف الشمال اطلسي (ناتو). ممارسات دول الاتحاد الاوروبي هي غير قانونية، حق اللجوء لا ينحصر فقط على بلد معين، بل هو التزام كل بلد وفقا للمعاهدات الدولية. بالرغم من هذا، وبموجب المعمول به حاليا، يجب ان تعلموا انه في حال طلب اللجوء في اي بلد، لا يحق لكم ان تسافروا وان تُقيموا في بلد اخر وفي حال الحصول على اللجوء، في نهاية المطاف، هذا ممكن ولكن فقط لفترة قصيرة.
7.                        ليس هناك حق لاحد ان يبيعكم منتوجات او خدمات بسعر اعلى فقط لأنكم من بلد اخر. لديكم الحق في طلب العلاج الصحي في المستشفيات العامة واستخدام وسائل النقل العام. بإمكانكم البقاء في الفنادق وطلب معلومات عن سكن مجاني في اماكن استضافة اللاجئين.
8.                        يجب الادانة الفورية لأي حادث عنف وتعسف من قبل السلطة او الافراد، للنقص في الرعاية او البنية التحتية ولانتهاك حقوقكم باي وسيلة تتاح لكم: للصحافيين، للمواطنين المتضامنين، للمنظمات، للأطباء وللجان. الحكومة منعت دخول الصحافيين لاماكن بقائكم وهذا غير قانوني.  استغلوا كل فرصة لكي لا يخنقوا صوتكم وليعلم الجميع في اليونان وكل العالم عن مشاكلكم.


ΦΑΡΣΙ


مهاجران و پناهندگان عزیز،
خوش آمدید! ما درک می کنیم که شما در پی جایی امن هستید که بتوان از وحشت جنگ، مرگ، جنگ داخلی، تخریب و محرومیت از آزادی و حقوق دموکراتیکتان فرار کرد. همچنین می فهمیم که در حین این مسیر، بار دیگر با خطرات و مشکلاتی حتی بزرگتر مواجه شدید. مردم یونان نیز از محاکمه، مهاجرت، جنگ، اشغال، مداخله خارجی و دیکتاتوری رنج برده اند. بنابراین، ما حقیقتاً در این تجربه با شما همدردی می کنیم.
اینکه کشورهای اروپایی مرزهای خود را به روی پناهجویان بستند، اینکه اتحادیه اروپا تصمیم بر «جلوگیری سریع از جریان مهاجرت و حفاظت از مرزهای خارجی در مقابل پناهجویان» گرفت، یک فاجعه است، گویی که شما دشمن و مزاحم هستید. به همین دلیل است که مشترکاً، با نیروهای ناتو، از مرزهای دریایی پاسداری می کنند. به همین دلیل است که تمرین های بازدارنده برای پناهندگان را سازماندهی می کنند. در ابتدا شروع کردند به دسته بندی پناهجویان از طریق ثبت نام، تا بتوانند همه آن هایی که می توانند به عنوان نیروی کار ِ محتاج، منعطف و ارزان برای استثماربه کار گرفته شوند را نگه دارند. اکنون، تمامی پناهندگان را مهاجران غیر قانونی نامیده، و در جهت مسدود کردن مرزها، اقدامات محدود کننده و اخراج گام بر می دارند.
متأسفانه، کشورهای اتحادیه اروپا، در مواجهه با معضل پناهندگان، بیش از پیش سیاست های راست افراطی و محافظه کارانه ، که در خدمت منافع قدرت های اقتصادی است را پی می گیرند. تصمیمات گرفته شده توسط دانمارک و سوئیس جهت مصادره پول و اموال شخصی پناهندگان، نشان گذاری درب هایشان در انگلیس، اخراج دسته جمعی توسط کشورهای سوئد و نروژ، اقداماتی غیر دموکراتیک هستند که به «دلایل امنیتی» علیه «بیگانگان و خارجی ها» در برنامه هایشان می گذارند. سیاست های بیگانه هراسی و نژادپرستانه ی دولت هایی چون چک، مجارستان، لهستان و اسلوواکی، با حمله های گروه های نئونازی علیه پناهندگان در شماری از کشورها نیز، تکمیل کننده ی همین اقدامات هستند.
همراه با بیان اراده ی طبقه کارگر و جوانان کشورمان – در امتداد با اتحادیه های کارگری و تعاونی های کارگران، انجمن های دانشجویی، تعاونی محلات و جنبش های مردمی- ما اعلام می داریم که دشمن ما جنگ و جنگ افروزان هستند، نه پناهندگان. ما شما را برادران و خواهران طبقاتی خویش می دانیم. دشمن مشترک ما، جنگ و نخبگان اقتصادی، رژیم های ارتجاعی و نیروهای سیاسی ای که مردم را طبقه بندی می کنند، هستند. آن ها بذر تعصب و بنیادگرایی، رقابت های نژادی، ناسیونالیستی و مذهبی را می کارند. آن ها از سازمان های نظامی فاشیستی و جنایتکاری همچون داعش - که تلاش دارند منابع مولده، منافع و مناطق را تحت کنترل بگیرند – حمایت مالی می کنند. به همین علت است که ما تظاهرات ضد جنگی و ضد امپریالیستی را سازمان دهی می کنیم. ما همبستگی طبقاتی انترناسیونالیستی خود را به پناهندگان اعلام می داریم. لذا از شما می خواهیم که با هم برای توقف جنگ، رقابت های ملیتی، فاشیسم مذهبی، تاریک اندیشی و تعصب مبارزه کنیم.
همراه با هزاران نفر دخیل در جنبش های همبستگی، ما سعی در جمع آوری ملزوماتی داریم که بتوان به نیازهای اولیه در مسکن و پناهگاه مناسب، تغذیه، خدمات درمانی و حمل و نقل یاری رساند. نیک می دانیم که این برای کمک به همه یا حداقل برای اطلاع رسانی حقوق شما و یا حتّی خدمات ناقص جهت حفاظت شما نیز کافی نیست. با این حال، ما با دولت برای انجام اقداماتی جهت پوشش نیازهای همه پناهندگان در حال مبارزه هستیم.
در سفر شما به یونان، ممکن است با خشونت و سوء استفاده از قدرت ِ نیروهای پلیس، سوء ظنّ صاحبان، تجّار و دسته های قاچاقچیان به دلیل نبود مقررات دولتی برای مسکن، تغذیه، خدمات درمان، حمل و نقل، آگاهی و پشتیبانی تان مواجه شوید. ممکن است با نژادپرستی و بیگانه هراسی گروههای اقلیتی مواجه شوید. به همین دلیل است که می خواهیم حقوق شما را مطابق تعهّدات بین المللی و بندهای حقوق بشر به شما اطلاع دهیم:
پایگاه اتحادیه های صنفی، انجمن های دانشجویی و گروهای دیگر
برای همبستگی با پناهندگان و مهاجرین
Περιγραφή: logoCoordination of trade unions, student unions and other groups
       For solidarity to refugees and immigrants
                  http://syprome.blogspot.gr/

1. عقاید سیاسی، در خارج از کشور محل تولد خویش بوده و قادر نیست خود را در پناه آن کشور دانسته و یا به دلایل مذکور خود را در پناه آن کشور نخواهد دانست. و یا، پناهنده کسی است که چون دارای هیچگونه ملیتی نبوده و به دلایل مذکور، خارج از کشوری که در آن اقامت داشته است زندگی می کند و یا قادرنبوده یا نمی خواهد به آن بازگردد. پناهندگان، به علت محاکمه ای که ممکن است با آن مواجه شوند، محقّ هستند که در مقابل بازداشت اجباری و انتقال تحت الحفظ به کشور مبداء خویش، محافظت شوند (اصول ضد اجبار). این بدان معناست که بیرون راندن یک پناهنده از کشور اصلی خویش ممنوع بوده و همه پناهندگان مشمول حقوق بین المللی حفاظت توسط قرارداد ژنو هستند.

2. پناهندگان نباید به هیچیک از دلایل ورود غیرقانونی مورد محاکمه قرار گیرند. تنها پس از مراحل اخذ هویت، ایشان حق کسب یک اقامت سه ساله در کشور میزبان (پناهگاه) و مدارک مورد نیاز برای سفر به مقاصد غیر از کشور خود، ولی برای یک برهه زمانی مشخص، را دارند.

3. تمامی کسانی که به این طریق به کشوری وارد می شوند حق دارند برای پناهندگی تقاضا دهند، که به طور انفرادی بررسی می شود (بررسی شخصی). تا زمانی که پناهندگی ایشان به رسمیت شناخته شود، حق دارند – مطابق با قانون بین الملل پناهندگی – در مقابل بازگشت به کشور مبداء خود تحت پوشش قرار گیرند. نتیجتاً، پناهجویان، همچون پناهندگان رسمی، حق اجازه اقامت در کشور میزبان و دسترسی به همه آیین های دادرسی را دارند. لازم به ذکر است که پناهجویان حق دسترسی به خدمات درمانی، آموزش عمومی و- در  شرایط خاص – اجازه کار را دارند. در صورت عدم پذیرش تقاضایشان، برای بار دوم حق درخواست تجدید نظر را دارند.

4. اجبار و اخراج غیر قانونی است. اجبار یعنی بازگرداندن جبری یک شخص به قلمروهایی که وی ممکن است در معرض جدی نقض حقوق انسانی خویش واقع شود.هنگامی که پناهجویان یا پناهندگان به مرزها می رسند، قانون بین المللی، اروپایی و ملی، به طور مستقیم یا غیر مستقیم (یعنی کشور سوم)، از بازگشت شان به کشوری که از آن فرار کرده یا تبعید شده اند، ممانعت می کند. تبعید یا اخراج گروهی نیز توسط قانون بین الملل ممنوع شده است. منظور از تبعید گروهی، اخراج ِ گروهی از مردم بدون بررسی انفرادی هر مورد و بدون در نظر گرفتن وضعیت شخصی هر فرد می باشد. صیانت از اخراج گروهی برای هر انسانی اعم از مهاجران غیر اصولی/غیر قانونی صادق است.

5. بازداشت پناهجویان غیر قانونی است. مطابق با قانون بین الملل، بازداشت پناهجویان تنها تحت شرایط استثنائی مطلوب است، شرایطی که در آن، ایشان آشکارا متهم به جرائم جنایی شده باشند و یا مقامات ذیصلاح بتوانند آشکار کنند که بازداشت، برمبنای قانون یا شیوه های قابل توجیه توسط مقررات بین الملل الزامی است.

6. مقررات دوبلین، حقوق پناهجویان را محدود کرده و ایشان را وادار به ارسال تقاضا نامه تنها به کشور میزبان اولیه می کند. بنابر این تعلیق ِموقت ِاین مقررات، در تابستان 2015، کشورهای اتحادیه اروپا، در نقض قوانین بین المللی و سازماندهی اجباری در ترکیه و با کمک ناتو، مرزهای خود را بستند. اعمال اتحادیه اروپا غیر قانونی است. حق پناهندگی مختص کشوری خاص نیست. بر طبق قانون بین الملل یک تعهد برای همه کشورهاست. حتی اگر اینطور نبود، شما باید بدانید که، بر مبنای آنچه که امروز در حال وقوع است، اگر در کشوری پناهجو هستید، حق اینکه به کشور دیگرسفر کرده و یا در آن اقامت داشته باشید را ندارید. حتی اگر پناهندگی گرفته اید، بازهم نهایتاً می توانید برای یک مدت محدودی به کشور دیگر سفر یا در آن اقامت کنید.

7. هیچ کس حق ندارد اجناس یا ارائه خدمات را به صرف اینکه از کشور دیگری می آیید با قیمتی بالاتر با شما حساب کند. شما مجاز هستید از خدمات درمانی در بیمارستان عمومی بهره مند شوید. شما حق استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی را دارید. می توانید در یک هتل ساکن شده و از اقامت رایگان ِ ارائه شده برای پناهندگان مطلع شوید.

8. هر گونه اقدام خشن و سوء از سوی مسئولین یا اشخاص، عدم مراقبت و ارائه امکانات و به هر طریق نقض حقوقتان را سریعاً به خبرنگاران، سازمان های همبستگی، تعاونی ها و شهروندان، پزشکان و اتحادیه های صنفی گزارش دهید. دولت از ورود خبرنگاران به کمپ های شما ممانعت می کند که این امری غیرقانونی است. از هر فرصتی استفاده کنید تا آنها شما را خاموش و ساکت نکنند، تا هر کسی در یونان و هر کجای دیگر از مشکلات شما آگاه شود.
پناهنده کسی است که از ترس یا نگرانی موجه از محاکمه به دلایل نژاد، مذهب، ملیت، عضویت در گروه اجتماعی خاص و 
Fellow immigrants and refugees,
You’re welcome. We understand that you seek for a place so that you can escape from the horror of the war, death, civil war, total destruction and the deprivation of your liberty and your democratic rights. We also understand that, through this long journey of yours, you’re once again faced with new -even greater- risks and troubles. The people of Greece have also suffered from persecutions, migration, war, occupation, foreign interventions and dictatorships. So we can truly feel what you experience.
It is a tragedy the fact that the European countries closed their borders to refugees, the fact that the European Union decided for “the rapid interception of the migrant flows and the protection of the external borders from the refugees”, as if you were enemies and intruders. That’s why they jointly patrol the maritime borders along with NATO forces. That’s why they organize deterrence practices for the refugees. At first they started sorting refugees through registration, so that they would keep all those considered to be needful, flexible and cheaply exploited labor force. Now they describe all of the refugees as illegal immigrants and they proceed to the closing of the borders, confinement measures and deportations.
Unfortunately, the E.U. countries follow increasingly far-right and conservative policies towards the refugees serving the interests of the economically powerful. Decisions made by Denmark and Switzerland to confiscate money and personal belongings of the refugees, marking their doors in England, mass deportations made by Sweden and Norway are undemocratic measures, for “security reasons” against “the strangers and the outlanders”, that they relegate to pogroms. Xenophobic and racist policies by governments -such as the Czech, the Hungarian, the Polish and the Slovakian- are complemented by the attacks of neo-Nazi groups against the refugees in a number of countries.
Expressing the will of the labor class and the youth of our country - along with our trade unions and workers collectives, the student associations, neighborhood collectives and solidarity movements - we manifest that our enemy is the war and those who conduct it. Not the refugees. We consider you to be our class brothers and sisters. Our common enemy is war and the economic elites, reactionary regimes and the political forces that divide the peoples. They’re harvesting fanaticism and fundamentalism, race, nationalistic and religious rivalries. They finance military, criminal and fascist organisations, such as ISIS, aiming to control productive resources, zones of interest and whole areas. That’s why we organize antiwar and anti-imperialist rallies. We are seeking to express internationalist class solidarity to the refugees. So, we call on you to fight together so to stop wars, nationalistic rivalries, religious fanaticism, obscurantism and intolerance.
Along with thousands of people involved in solidarity movements, we try to gather the essentials, so to help with the basic needs in housing and proper sheltering, catering, health services and safe transportation. We know that this is not enough to help everyone or at least to get you informed of your rights or even the defective services for your protection. We fight against  the anti-refugee attitudes of the right-wing, conservative forces and we fight for the government, who are responsible for this situation since they comply with the directives of the EU, to take measures to cater for the needs of all refugees.
On your journey in Greece, you may be faced with violence and abuse of power by the police forces, the appalling speculation by owners, merchant and trafficking circuits, lack of any government provision for your housing, catering, healthcare, transportation, support or briefing. You may be faced with racism and xenophobia by minority groups. That’s why we want to inform you on your rights in accordance to the international treaties and the human rights provisions:REFUGEES HAVE RIGHTS
1.      Refugee is a person who owing to a well-founded fear of being persecuted for reasons of race, religion, nationality, membership of a particular social group or political opinion, is outside the country of his nationality and is unable or, owing to such fear, is unwilling to avail himself of the protection of that country; or who, not having a nationality and being outside the country of his former habitual residence as a result of such events, is unable or, owing to such fear, is unwilling to return to it. Because of the persecution they may face, refugees are entitled to be protected by forcible return to the countries of their origin (principle of non-refoulment). This means that expel or return of a refugee to the country of his/her origin is prohibited and that all refugees are entitled to the rights of international protection by the Geneva Convention.

2.      Refugees must not be persecuted in any way for illegal entryJust after the identification process they are entitled to acquire a three-year residence permit in their host country (asylumand travel documents to travel to third-party destinations - but for a particular time period.

3.      All those entering a country have the right to submit application for asylum, which is examined individualy (personalised examination). Until they receive the official recognition of the refugee status, they are entitled –in accordance to the International Refugee Law- to the right of protection against any forcible return to the country of origin. Consequently, the asylum seekers, just like the recognised refugees, have the right of residence permit in the host country and access to all the legal procedures. It is noted that the asylum seekers have the right to access in health services, public education and -provided that certain conditions are fulfilled- in labor. In case of rejection of the application, they have the right to appeal against the decision, for examination in the second instance. Information from the Asylum Service in all languages, calling the number 210 69 88 660

4.      Refoulements and deportations are illegal. Refoulement is the forced return of a person to the frontiers of territories where he/she would be at risk to be subjected in serious violations of his/her human rights. The international, European and national law prohibit the direct or indirect (via third-country) return of refugees or asylum seekers to the country of which they fled or their expulsion when they reach to the borders. Collective expulsions are also prohibited by the international law. Collective expulsion is the deportation of a group of people without the personalized examination of each case individually and without taking into account the personal circumstances of each person.

5.       Detention of asylum seekers is illegal. In accordance to the International Lawdetention of asylum seekers could only be considered eligible under exceptional circumstances, provided only that they have demonstrably been accused of having committed criminal offence or competent authorities can demonstrate that detention is necessary, in accordance to the law and corresponds to the practices justified by the international rules.

6.      The Dublin Regulation restricts the rights of asylum seekers and compels them to submit an application to the initial host country, and only there. Following the temporary suspension of the Regulation, in the summer of 2015, EU countries sealed their borders, in violation of the international rules, and organize refoulements in Turkey with the help of NATO. The EU practices are illegalThe right to the asylum is not applied to a particular countryIt’s an obligation for every country, according to the international lawEven so, based to what happens nowyou have to know that if you seek asylum in a countryyou dont have the right to travel or stay in another country. Even if you are granted asylumfinally, you also can travel or stay in another country for limited period.

7.      No-one has the right to sell to you products or services at higher prices, just because you come from another country. You are entitled to medical treatment in public hospitalYou have the right to use public transportationYou can stay in hotels and get informed for accommodation free of charge provided to the refugees.

8.      Report immediately all violent and abusive acts of the authorities or private individualsthe lack of care and facilitiesyour rights violations, in any disposable way: to reporters, solidarity organisations, collectives and citizens, doctors and trade unions.
Coordination of trade unions, student unions and other groups
         For solidarity to refugees and immigrants

Amis et amies réfugié(e)s et migrant(e)s,

Vous êtes les bienvenu(e)s. Nous savons que vous êtes à la recherche d'un endroit sûr pour fuire l’horreur de la guerre, la mort, les guerres civiles, la pauvreté et la catastrophe, la privation des libertés et des droits démocratiques. Nous savons que sur le chemin de ce long voyage, vous êtes à nouveau confronté(e)s à de nouveaux risques et tracas. Que de milliers de personnes, parmi eux des enfants, se sont noyés dans la mer Égée, en tentant la traversée pour arriver en Grèce. Le peuple grec, tout au long de son histoire, a souffert de persécutions, de l'exil, la guerre, l'occupation, les ingérences, la dictature. Donc, nous comprenons bien ce que vous vivez.
Le fait que les pays de l’Europe ont fermé les frontières aux réfugiés et que l’Union Européenne a décidé l’arrêt rapide des flux des réfugiés et la protection des frontières extérieures, comme si vous étiez des ennemis envahisseurs, est une véritable tragédie... C’est pour cela qu’ils patrouillent conjointement avec les forces de l’OTAN. C’et pour cela qu’ils adoptent de pratiques de dissuasion vis-à-vis des réfugiés. Ils utilisent de bateaux de guerre pour garder les frontières et ils organisent de refoulements des réfugiés. En enregistrant les réfugiés, ils ont commencé à faire le triage, afin de garder ceux qu’ils considéraient être une force ouvrière nécessaire, flexible et bon marché. Maintenant, ils considèrent tous les réfugiés des migrants irréguliers et ils ferment les frontières, tout en appliquant de mesures d’incarcération et d’expulsion.
Malheureusement, les pays de l’Union Européenne, poursuivent de politiques d’extrême droite de plus en plus conservatrices vis-à-vis des réfugiés, tout en se mettant au service des intérêts financiers des puissants. Les décisions de Danemark et de Suisse de confisquer l’argent et les possessions personnels des réfugiés, le marquage des portes des réfugiés en Angleterre, les décisions d’expulsions massives des gouvernements de Suède et de Norvège, au nom de la sécurité menacée par les " étrangers", constituent de mesures racistes qui renvoient à des pogroms. Les politiques xénophobes et racistes de gouvernements comme celui de la République Tchèque, de la Hongrie, de la Pologne, et de la Slovaquie se complètent par des attaques de groupes néonazis contre les réfugiés, dans une série de pays européens.
Nous, syndicats ouvriers, associations d’étudiants, collectivités de quartiers et mouvements de solidarité, nous déclarons que nous vous considérons nos frères et soeurs de classe, ayant comme ennemi commun la guerre, les élites financières, les régimes réactionnaires et les forces politiques qui divisent les peuples. Les forces qui sèment le fanatisme, qui cultivent des rivalités raciales et religieuses, qui renforcent des organisations militaires, criminelles et fascistes, tels que ISIS, et qui ont comme but l'exploitation et le contrôle des ressources naturelles et des régions entièresPour cela, nous organisons des marches et des manifestations anti-guerre et anti-impérialiste et nous vous invitons à nous battre, tous ensemble, pour arrêter les guerres, les antagonismes nationalistes, le fanatisme religieux, l'obscurantisme et l'intolérance.
Avec de milliers de personnes organisées dans de mouvements de solidarité, nous faisons de collectes d’articles de secours pour aider et contribuer à l'alimentation, les soins, le logement et le déplacement des réfugiés et migrants qui se trouvent sur le sol de notre pays. Nous savons que ce n’est pas suffisant pour aider tout le monde. Nous savons aussi que vous rencontrez un manque d'information sur vos droits et les possibilités d'utilisation des infrastructures et des services de protection. Nous nous battons afin que l'Etat prenne de mesures pour couvrir tous les besoins de tous les réfugiés et migrants.
Durant votre trajet en Grèce, vous devrez éventuellement être confronté à l'arbitraire des forces de police, la spéculation d’hommes d'affaires, de marchands et  de circuits de profiteurs obscènes, au manquement de prévoyance du gouvernement en ce qui concerne votre logement, l'alimentation, les soins, le déplacement, le soutien et l'information. Vous pouvez encore rencontrer des groupes minoritaires racistes et xénophobes. C’est pour cela que nous voulons vous informer sur vos droits, en vertu des traités internationaux et des Droits de l’Homme.
Coordination de syndicats, d’associations d’étudiants et d’autres collectivités
pour la solidarité aux Réfugiés et aux Migrants
http://syprome.blogspot.gr
RÉFUGIÉS VOUS AVEZ DE DROITS
1. Réfugié est une personne qui se trouve hors du pays dont elle a la nationalité ou dans lequel elle a sa résidence habituelle, et qui du fait de sa race, de sa religion, de sa nationalité, de son appartenance à un groupe social déterminé ou de ses convictions politiques (réelles ou supposées) craint avec raison d’être persécutée et ne peut se réclamer de la protection de ce pays ou en raison de ladite crainte ne peut y retourner.  Un réfugié a le droit d'être protégé contre le retour forcé à des pays dans lesquels sa vie ou sa liberté est menacée (principe du non-refoulement), et il a droit à une protection internationale, en vertu de la Convention de Genève.

2. Les réfugiés ne devraient pas être poursuivis pour entrée irrégulière, alors qu’après le processus d'identification/reconnaissance ils ont le droit à un permis de séjour de trois ans dans le pays d'accueil (asile) et à de documents de voyage pour se rendre à d'autres destinations, mais pour une période de temps spécifique.

3. Ceux qui entrent dans un pays ont le droit de demander l'asile. Chaque demande est examinée à part. Jusqu'à ce qu'un demandeur d’asile ait reçu la reconnaissance officielle du statut de réfugié, il a toujours, selon le droit international pour les réfugiés, le droit d'être protégé contre un retour forcé dans son pays d'origine. Par conséquent, les demandeurs d'asile, ainsi que les réfugiés officiellement reconnus, ont le droit de rester dans le pays d'accueil et d'accéder à toutes les procédures légales. Notez que les demandeurs d'asile ont accès aux services de santé, à l'éducation publique, et sous certaines conditions, au travail. En cas de rejet de la demande d’asile en première instance, ils ont le droit de faire appel. Vous pouvez obtenir de renseignements dans toutes les langues au numéro de téléphone 210 69 88 660

4. Les expulsions et les déportations sont illégales. Refoulement est le retour forcé d'une personne vers un pays où il risque de graves violations des droits de l'homme. Le droit international, européen et national interdisent le retour direct ou indirect (par pays tiers) des réfugiés et des demandeurs d'asile dans le pays d'où ils ont fui ou leur répulsion quand ils arrivent à la frontière. Les expulsions collectives sont également interdites par le droit international. L'expulsion collective est l'expulsion d'un groupe de personnes, sans examiner chaque cas individuellement et sans tenir compte des circonstances propres à chaque individu. La protection contre l'expulsion collective est appliquée à toute personne, y compris aux migrants irréguliers.

5. La détention des demandeurs d'asile est illégale. En vertu du droit international la détention des demandeurs d'asile ne devrait se produire que dans des cas exceptionnels et seulement s'il a été prouvé qu’ils sont justement accusés d'infractions pénales ou si les autorités peuvent démontrer dans chaque cas que la détention est nécessaire, conformément à la loi, ou qu’il s’agit des cas pour lesquels les règles internationales justifient une telle pratique.

6. Le règlement de Dublin limite le droit d'asile et les demandeurs doivent appliquer une demande au premier pays d'entrée, uniquement. Après la suspension temporaire du règlement de Dublin en été 2015, les pays de l'UE ont scellé la frontière, en violation des conventios internationales, et ont organisé de répulsions des refugiés vers la Turquie, avec l'aide de l'OTAN. La pratique des pays de l'UE est illégale, car la responsabilité d’assurer le droit d'asile ne concerne pas un pays en particulier, il en est de la responsabilité de chaque pays, conformément aux traités internationaux. Cependant, vous devez savoir que, si vous demandez l'asile dans un pays, vous n’avez pas le droit de circuler et de résider dans un autre pays et si éventuellement vous recevez l'asile vous ne pouvez voyager et résider ailleurs que pour un temps limité.

7. Personne n’a le droit de vous vendre de produits ou de services à de prix plus chers, parce que vous venez d'un autre pays. Vous avez le droit de demander de soins médicaux dans un hôpital public, à utiliser les transports en commun. Vous pouvez séjourner dans des hôtels et demander de renseignements sur un hébergement gratuit aux centres d’accueil des réfugiés.

8. Signalez immédiatement des incidents de violence et d’arbitraire de la part des autorités ou des individuels, le manque de soins et d’infrastructures, ainsi que la violation de vos droits, de toute manière disponible: aux journalistes, aux citoyens solidaires, aux organisations, aux médecins, aux syndicats. Le gouvernement a interdit l'entrée des journalistes dans vos lieux d'habitation et ceci est illégal. Profitez de chaque occasion afin que votre voix ne soit pas étouffée, afin que tout le monde, en Grèce et ailleurs, soit informé de vos problèmes.