Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

25/9/16

Ενημέρωση από Ήπειρο


Φιλιππιάδα, «Ωραιόκαστρο νο 2» για τα προσφυγόπουλα

Σχετική ηρεμία επικρατεί στο μέτωπο του Κατσικά στα Γιάννενα, καθώς αρχίσαν οι μετακινήσεις προσφύγων προς διάφορα σημεία της χώρας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι διαγωνισμοί μίσθωσης ξενοδοχείων κ.λπ. Έτσι, οι πρόσφυγες δέχθηκαν να παραμείνουν στο στρατόπεδο μέχρι μέσα Οκτωβρίου, οπότε και τους έχουν πει ότι "δεν θα υπάρχουν σκηνίτες" και να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

Το βασικό θέμα των ημερών είναι η απαράδεκτη ανακοίνωση της Φιλιππιάδας που ακολουθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις συλλόγων γονέων (Ωραιόκαστρο, Ημαθία), οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν στα σχολεία τα προσφυγόπουλα. Η ανακοίνωση της Φιλιππιάδας γράφτηκε από μια ομάδα γονέων του 2ου δημοτικού, το οποίο είναι νεόδμητο σχολείο και η επιχειρηματολογία της είναι σχεδόν ακριβής αντιγραφή επιχειρημάτων της ακροδεξιάς για το θέμα. Πολιτική κάλυψη τους παρέχει ο δήμαρχος Ζηρού Καλαντζής, ο οποίος είναι στέλεχος της ΝΔ, ζητώντας και αυτός ουσιαστικά να φύγει ο καταυλισμός από το στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Άμυνας έδωσε γραπτή δέσμευση στο δήμο ότι ο καταυλισμός θα παραμείνει για «οκτώ μήνες», μέχρι δηλαδή τον Οκτώβριο του ’16. Άλλοι γονείς από τη Φιλιππιάδα, που έχουν παιδιά στο σχολείο, δεν συμμετέχουν όμως στον σύλλογο, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και έχουν καταγγείλει τα ρατσιστικά επιχειρήματα της ανακοίνωσης.

Είναι το τέταρτο ουσιαστικά κρούσμα κατά της παρουσίας προσφύγων από όταν ξεκίνησε η διαμονή τους εδώ: το πρώτο ήταν στα Δολιανά, το δεύτερο το καλοκαίρι με τους Γεζίντι και το τρίτο τώρα, στη Φιλιππιάδα. Το ενδιάμεσο, είναι ο τρόπος με τον οποίο προωθεί η Ένωση Στρατιωτικών Ηπείρου το θέμα της "φυματίωσης στο Τσεπέλοβο".