Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

6/9/16

Ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής Κίνησης Γρεβενών


7 Σεπ, 2016 

To Σάββατο 5/9/2016 Αντιπροσωπεία της Αντιρατσιστικής Αντιφασιστικής Κίνησης Γρεβενών επισκέφθηκε τους Σύριους Πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία του ορεινού όγκου στην περιοχή Πολυνερίου και Λάβδας Γρεβενών.

Πρόκειται περί τους 300 περίπου πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή εκ των οποίων το 70% είναι παιδιά κάτω των 15 ετων και γυναίκες. Επίσης υπάρχουν και 2 ετοιμόγενες γυναίκες. Το υπόλοιπο 20% είναι νεοι και το 10% ηλικιωμένοι. Οι συνθήκες εντός των ξενοδοχείων διαμονής είναι πολύ καλές, υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καταρχήν όπως οι ίδιοι μας ενημερώσαν πρόκειται για πρόσφυγες στην συντριπτική τους πλειοψηφία σύριους στην καταγωγή που τελούν υπό καθεστώς μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες. Το πρώτο πράγμα που ακούγαμε ήταν «μήπως ξέρετε πότε θα φύγουμε;».
Όπως μας έχει καταγγελθεί η ΜΚΟ που έχει αναλάβει και την διαχείριση των προσφύγων που εκτός της διαμονής περιλαμβάνει και την επικουρία τους, την διευκόλυνση τους για υπηρεσίες υγείας και την μετακίνηση τους σε αυτές – και για αυτά χρηματοδοτούνται – έως το Σάββατο. δεν είχε εμφανισθεί, και την αναζητούν όλοι, πρόσφυγες και ξενοδόχοι. Παντελής ήταν μέχρι σήμερα η απουσία άλλων κυβερνητικών ή αυτοδιοικητικών αρχών για την καταγραφή των προβλημάτων και την παροχή αλληλεγγύης στους προσφυγές, εκτός από τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού των ξενοδοχείων. Φαίνεται έχουν ,… άλλες δεσμεύσεις ή προτεραιότητες-όπως αναδεικνύεται από τις δηλώσεις τους στο τελευταίο Δ.Σ. Γρεβενών- που τις διεκπεραιώνουν ….άριστα.
Λάμπουν όλοι δια της απουσίας τους.
Τα κυριότερα άμεσα προβλήματα τους σε αυτή την φάση είναι η μετακίνηση τους στην πόλη μιας και βρίσκονται στην ερημιά χωρίς δυνατότητα στοιχειωδών αναγκών {super market, ανάληψη χρημάτων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).
Επίσης χρειάζονται νομική αρωγή επειδή βρίσκονται σε καθεστώς μετεγκατάστασης και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Μερικοί είναι και οικογένειες που είναι χωρισμένες σε άλλα camps. Επίσης επειδή ήρθαν από άλλα camps δεν τους άφησαν να πάρουν μαζί τους ρούχα χειμερινά με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα και να χρειάζονται ρούχα για την χειμερινή περίοδο, ειδικά για τα μωρά. Πολύ σοβαρό πρόβλημα κυρίως κοινωνικοποίησης έχουν τα μικρά παιδιά μιας και βρίσκονται απομονωμένα χωρίς εκπαιδευτική μέριμνα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παιδιά είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων.
Θα πρέπει να δείξουμε-και σε αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες των Γρεβενών-την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες γιατί τελικά οι πρόσφυγες είμαστε εμείς! Ο Εχθρός μας είναι κοινός και είναι αυτός που τους κάνει πρόσφυγες με τους πολέμους που σπέρνει και είναι ό ίδιος που εμάς μας ρίχνει-εργαζομένους και νεολαία- στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Είναι άνθρωποι που κάθε χτύπημα στα δικά τους δικαιώματα, θα αποτελεί τροχιοδεικτική βολή για τα δικά μας δικαιώματα. Κάθε παραβίαση των στοιχειωδών ακόμη, ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, αποτελεί ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό και απειλή για κάθε πολίτη.
Λύση είναι η ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία μας και η δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης και συντροφικότητας με τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους, τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας.
Τα συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο και οι συλλογικότητες να τους εντάξουν στο δυναμικό τους, να μην αφήσουν τους πρόσφυγες να μετατραπούν σε πειραματόζωα στυγνής εκμετάλλευσης και να αντιμετωπιστούν ως υπάνθρωποι από αετονύχηδες.


Μαζί με τους πρόσφυγες να οικοδομήσουμε αντιπολεμικό κι αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που να μιλήσει για τα αίτια και τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας. Γιατί υπάρχουν ένοχοι κι έχουν όνομα, κι ας χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για το προσφυγικό δράμα, που αυτοί με τους πολέμους και την εκμετάλλευση ολόκληρων χωρών και λαών, δημιούργησαν.
  • Αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, μετακίνηση, Νομική Αρωγή. Να αναλάβουν την βοήθεια και να στελεχωθούν οι κρατικές υπηρεσίες και όχι διάφορες ΜΚΟ. Η χρηματοδότηση από τους διεθνούς οργανισμούς για τις ανάγκες των προσφύγων να γίνει απευθείας στο υπουργείο και να ενισχυθούν οι κρατικές και αυτοδιοικητικές δομές στήριξης.
  • Ασυλο για όλους τους πρόσφυγες, άνοιγμα των συνόρων, νομιμοποίηση και δικαιώματα για όλους τους μετανάστες. “Οχι στο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.
  • Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Ένταξη τους με αλληλεγγύη στη τοπική κοινωνία για όσο χρόνο χρειασθεί να μείνουν εδώ.
  • Πρόσβαση των αλληλέγγυων ορνανώσεων και συλλογικοτήτων στους τόπους διαμονής των μεταναστών, για να ελέγχουν τις συνθήκες παραμονής. Οι ποόσφυνες είναι θύματα των ίδιων καταστάσεων και χειρότερων που επιβάλουν σε εμάς ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και μνημόνια διαρκείας και μας οδηνούν στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την μετανάστευση της νεολαίας μας. Κοινή δράση των εργαζόμενων και αλληλεγγύη στους μετανάστες. Αύξηση των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και όχι παραπέρα εξαθλίωση, από τον κρατικό προϋπολογισμό υγείας για όλους, Έλληνες και μετανάστες. Στελέχωση των υπηρεσιών και των κρατικών δομών για όλους και όχι χρηματοδότηση των ΜΚΟ που σκοπό έχουν το κέρδος και λειτουργούν ανεξέλεγκτα.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν μετατρέψει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων σε κόλαση πολέμου, πείνας και θανάτου. Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τις ξένες χώρες.
Σε συνεργασία με τις κινήσεις αλληλεγγύης, τα συνδικάτα και τις συλλονικότητες από όλη τη περιοχή, θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στον αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των προσφύγων, των φτωχών, των ανέργων, όλων των ανθρώπων που καταστρέφονται οι ζωές τους από τους πολέμους και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την όσο δυνατόν καλύτερη κάλυψη των παραπάνω αναγκών. Σκοπός μας φυσικά δεν είναι να αντικαταστήσουμε τις κρατικές δομές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να μην νιώσουν αυτοί οι άνθρωποι περιθωριοποιημένοι και αβοήθητοι.
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ