Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/10/16

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλωνΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

Εδώ και αρκετούς μήνες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, θύματα του πολέμου και των επεμβάσεων των ΝΑΤΟ – ΕΕ, της πολιτικής των χωρών της ΕΕ που υψώνουν φράχτες απέναντί τους, καθώς και της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης που έβαλε ταφόπλακα σε ό,τι περιγράφει ο όρος «δικαιώματα προσφύγων» και σύμβαση της Γενεύης.  Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς - γκέτο παραμένουν άθλιες,  ενώ αναμένεται η κατάσταση να γίνει ακόμη χειρότερη, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.  Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης, σίτισης και περίθαλψης για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για την καθυστερημένη και αποσπασματική διαδικασία ένταξης  των παιδιών των προσφύγων.

Στην εκπαίδευση των προσφύγων η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο των ξεχωριστών απογευματινών «δομών» υιοθετώντας τη λογική της γκετοποίησης και της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι βαθιά ρατσιστικές και επιβεβαιώνουν όλες τις ακροδεξιές, ξενοφοβικές και φασιστικές φωνές που εμφανίζονται μειοψηφικά στις τοπικές κοινωνίες˙ καθώς με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στις 29/8 τα προσφυγόπουλα που ζουν σε στρατόπεδα, δε θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης που γνωρίζουμε, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά σε ένα παραπρόγραμμα που προσχηματικά εντάσσεται διοικητικά στις σχολικές μονάδες.
Συνεπώς, τα τμήματα που δημιουργούνται είναι αμειγώς με προσφυγόπουλα και λειτουργούν στα σχολικά κτίρια τις ώρες που δε λειτουργούν τα σχολεία, "εκτός υφιστάμενου ωρολογίου προγράμματος", όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση! Όταν όμως, υπάρχουν "ανυπέρβλητες δυσκολίες" στη μετακίνηση (μεγάλες αποστάσεις και έλλειψη χρημάτων), τότε τα τμήματα αυτά θα ιδρυθούν μέσα στα στρατόπεδα. Φυσικά, η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι τα περισσότερα στρατόπεδα, που παραπλανητικά βαπτίζει "κέντρα φιλοξενίας", βρίσκονται μακριά από τον οικιστικό ιστό με αποτέλεσμα η πρόσβαση στα δημόσια σχολεία να έχει "ανυπέρβλητες δυσκολίες" και τη δημιουργία εν τέλει τμημάτων μέσα στα στρατόπεδα με ευθύνη των ΜΚΟ.
Ως Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες θεωρούμε ότι η ένταξη των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, με τη βοήθεια όλων των φορέων της σχολικής κοινότητας, μπορεί να αξιοποιηθεί για να  διευρύνει τον μορφωτικό και πολιτιστικό ορίζοντα όλων των παιδιών. Μπορεί να εμπλουτίσει τον ψυχικό τους κόσμο με τις αξίες της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης, της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Μπορεί να συμβάλλει στο να προετοιμαστούν οι επόμενες γενιές στην προάσπιση της ειρήνης και της φιλίας των λαών ως υπέρτατο αγαθό.
Τέλος, χαιρετίζουμε τους γονείς, τους κηδεμόνες και τους δασκάλους του 11ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών για την θερμή υποδοχή των τεσσάρων προσφυγόπουλων που εδώ και ένα μήνα παρακολουθούν κανονικά το σχολικό πρόγραμμα, καθώς και όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων στη χώρα που καλοδέχτηκαν τα παιδιά των προσφύγων και έδειξαν στην πράξη τι σημαίνει αλληλεγγύη. 
Το επόμενο διάστημα τα παιδιά των προσφύγων που διαβιούν στο “κέντρο φιλοξενίας” του πρώην ΚΕΓΕ πρόκειται να  ενταχθούν σε πέντε Δημοτικά Σχολεία του ν. Σερρών που μόνο ένα από αυτά βρίσκεται στην πόλη ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα βρίσκονται αρκετά μακριά1. Η επιλογή αυτών των σχολείων δεν είναι τυχαία. Στόχος αποτελεί ο κοινωνικός αποκλεισμός αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους με συνέπειες τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Από τη μεριά μας, καλούμε όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα (Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’Βάθμιας, ΕΛΜΕ) να ανοίξουν την αγκαλιά τους, να υποδεχτούν και να στηρίξουν έμπρακτα τα παιδιά των προσφύγων.
 Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και πρέπει να παρέχεται δημόσια και δωρεάν σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, είτε Ελληνόπουλα είτε όχι, σε όλα τα παιδιά που η πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ ψάχνει ευκαιρία να τα "πετάξει" έξω από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης. Όπως ο φασισμός πρώτα έρχεται για τους άλλους και μετά για εμάς, έτσι χθες ήταν τα παιδιά με αναπηρίες, σήμερα είναι τα προσφυγόπουλα και αύριο τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν το κόστος λειτουργίας των σχολείων!

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε:

·    Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών να πραγματοποιηθεί μέσα στα δημόσια σχολεία, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, με συνθήκες συνεκπαίδευσης. 
·    Τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών να ενταχθούν στους παιδικούς  και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις.
·    Την ίδρυση ολομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού.
·    Δωρεάν μεταφορά των  προσφυγόπουλων στα σχολεία, δωρεάν σίτιση και δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη (ιατρικές βεβαιώσεις, εμβόλια, βοηθητικό προσωπικό κ.ά.)  για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
·    Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, κεντρική μέριμνα και ευθύνη για τα ασυνόδευτα παιδιά.
·    Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ένταξη τους στο δημόσιο σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια μέσα στον κοινωνικό ιστό.
·     Τα παιδιά αυτά έχουν στερηθεί την επαφή με το σχολείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν ιδιαίτερα τραυματικές εμπειρίες.  Γι’ αυτό απαιτείται η οικοδόμηση σταθερής εκπαιδευτικής σχέσης και επομένως εκπαιδευτικοί με σταθερές σχέσεις εργασίας μέσα από διορισμούς μόνιμου προσωπικού, καθώς και ψυχολογική στήριξη των παιδιών από εξειδικευμένο προσωπικό.
·    Μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες τώρα!

1. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3270/11.10.2016 [file:///C:/Users/USER/Downloads/document.pdf] ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΔΗΜΗΤΡΙΤΣΙΟΥ, 2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΝΤΙΣΜΕΝΟΥ,  1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Στοιχεία επικοινωνίας:
Blog:    https://solidarityserres.blogspot.gr/
Email: serressolidarity@gmail.com
Διεύθυνση γραφείων: Ραιδεστού και Κοσμά Αλεξανδρίδη γωνία, στο βόρειο πέταλο του γηπέδου, πίσω από το πάρκινγκ

Σέρρες, 24/10/2016