Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

27/10/16

H Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Καρδίτσας για το camp AtlanticΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
 
Στις 16/10  αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Καρδίτσας βρέθηκε στο camp Atlantic για τους πρόσφυγες στα Τρίκαλα ,όπου μεταφέραμε διάφορα είδη ένδυσης. Μαζί με αλληλέγγυους από την ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με τους πρόσφυγες, σε φιλική αλληλέγγυα ατμόσφαιρα, όπου μας εξέθεσαν τα προβλήματα τους και τις ανάγκες τους. Σήμερα 25/10/2016  ολοκληρώσαμε τη συνεννόηση  για τα πράγματα που χρειάζονται και για τα διάφορα προβλήματα.
Αναφέρουμε ενημερωτικά ότι εκεί «στοιβάζονται» 300  άνθρωποι ,εκ των όποιων  πάνω από 110 ανήλικα παιδιά. Επίσης 10 γυναίκες εγκυμονούν.
Οι ίδιοι διαπιστώσαμε ότι τόσο ο περιβάλλον χώρος είναι απαράδεκτα απάνθρωπος, όσο και το εσωτερικό των κοντέινερ. Δεν υπάρχει κανένας διαμορφωμένος χώρος για συνεύρεση, παιχνίδι κλπ.
 Φαίνεται ότι η  υψηλή χρηματοδότηση  για την κατασκευή όλων των ανωτέρω  κάπου χάνεται στο δρόμο .
Οι ίδιοι μας είπαν και μείς τα καταγγέλλουμε στους πολίτες .
1/  τεράστιο πρόβλημα με την διατροφή , χθες για παράδειγμα δεν τους έφτασε το ψωμί ,από το πρωινό κόπηκε ο χυμός στα πόδια και δίνεται μονό τσάι.
2/Ελλειπης ιατρική φροντίδα και περιθαλψη.Πολλοι χρειάζονται  βοήθεια από ειδικούς γιατρούς ,παιδιάτρους ,οφθαλμίατρους κλπ.Μας αναφέρθηκε ότι πολλά έκτακτα περιστατικά δεν εξυπηρετούνται από ‘’αμέλεια’’ των υπεύθυνων του στρατοπέδου.
3/ δεν μπορούν να επισκεφτούν και να συνευρεθούν στην πόλη γιατί η πλειοψηφία τους δεν έχει χρήματα.
4/ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ
Μας ζητήσαμε τα εξής πράγματα ,η συλλογή θα γίνεται στο εργατικό κέντρο καθημερινά τις πρωινές ώρες .
Στρώματα κρεβατιών για τις 10 εγκυμονούσες. Πράγματα για νεογέννητα.
Ποδηλατάκια ,Καροτσάκια για παιδάκια
Σαμπουάν ,Απορρυπαντικά για πλύσιμο.
Παντελόνια  ,μπουφάν ανδρικά. ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ,γυναικεία και ανδρικά !!!!
Αλεύρι ,αλάτι , λαδί (από καλαμπόκι και ελαιόλαδο) ,ρύζι ,Ρεβίθια ,φακές ,μακαρόνια .
Καταγγέλλουμε την τραγική απουσία και την σιωπή, η οποία μετατρέπεται σε συνυπευθυνότητα όλων των αρμόδιων υποστηρικτικών φορέων και των μελών τους (Δήμοι , Περιφέρεια,  Ύπατη Αρμοστεία, κλπ), οι οποίοι έχουν επιτρέψει να υφίστανται οι παραπάνω απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης μέσα στον χώρο του camp, χωρίς να έχουν αναφέρει τίποτα μέχρι σήμερα ή να πιέσουν την κυβέρνηση για την βελτίωση των συνθηκών. Είναι αξιοθρήνητο το γεγονός, ότι υπό την επίβλεψή τους,  σπαταλούνται  εκατομμύρια για δράσεις υποστήριξης (τα οποία καταλήγουν σε εργολάβους , ημετέρους και ΜΚΟ) και από την άλλη οι πρόσφυγες δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη της επιβίωσης. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη όμως για τον ρόλο τους.
Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε  και σε αυτή την κατεύθυνση της αλληλεγγύης .Το ξανάλεμε όμως ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κρατικές δομές, οι υπεύθυνοι  πολύπλευρης ανθρώπινης φροντίδας είναι άλλοι και σε αύτη την κατεύθυνση τους καταγγέλλουμε και διεκδικούμε μαζί με τους προσφυγές τα πλήρη δικαιώματα τους. Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι .
 ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.
Τελευταία είδηση πριν  αποσταλεί το Δ.Τ.
Οι πρόσφυγες στα Τρίκαλα διαμαρτύρονται από το μεσημέρι  έκλεισαν την είσοδο του καταυλισμού, απέχουν από το φαγητό . Ζητούν να βρεθεί μία λύση για το ζήτημα του φαγητού .την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση των παιδιών.
Καλούμε  σε παράσταση διαμαρτυρίας ,αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έξω από το camp ATLANTIC στα Τρίκαλα όπου θα το επισπευτεί κυβερνητικό στέλεχος  ΑΥΡΙΟ  ΣΤΙΣ 14,00 .Ραντεβού στις 13.00 στο εργατικό κέντρο.
Η  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ.