Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

17/2/17

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των απλήρωτων συμβασιούχων της Υπηρεσίας ΑσύλουΣυντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

Ενώ βρέχει χρηματοδοτήσεις για τις ΜΚΟ, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αφήσει απλήρωτους από τον Νοέμβριο τους περίπου 370 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου, επειδή υπάρχουν γραφειοκρατικά κωλύματα σχετιζόμενα με τη σύσταση του νέα φορέα.
Τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, το σωματείο των συμβασιούχων πραγματοποίησε πανελλαδική απεργία με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ με αίτημα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Η απεργία τους είχε επιτυχία με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής πανελλαδικά (70%). Μετά την παράστασή τους στο Υπουργείο, ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου έως τις 22/2 και δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Θεωρούμε τον αγώνα τους δίκαιο και συμπαραστεκόμαστε.
Πέρα από το απαράδεκτο των καθυστερήσεων πληρωμών υπαλλήλων που δουλεύουν με υπερεντατικούς όρους, πολλαπλές καθημερινές δυσκολίες και ανελαστικές διοικητικές εντολές, καταγγέλλουμε το
υπουργείο για την τακτική πρόσληψης υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι με  συμβάσεις ξεπερνούν κατά πολύ τους μόνιμους υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου κι ότι πρόκειται για συστηματική τακτική που εφαρμόζεται στο όνομα της αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών. Κάθε άλλο παρά έκτακτη και παροδική όμως μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που δημιουργούν οι συνεχείς προσφυγικές ροές και η παραμονή 60.000 προσφύγων στην Ελλάδα.
Πιστεύουμε ότι όχι μόνο χρειάζεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις που να καλύπτουν τις ανάγκες για τη γρήγορη εξυπηρέτηση των αιτημάτων των προσφύγων και να σταματήσει η ταλαιπωρία τους, αλλά κι ότι είναι απαραίτητη η ανεξαρτησία των υπαλλήλων αυτών των υπηρεσιών απέναντι στις πολιτικές και διοικητικές πιέσεις να υπηρετηθούν οι αντιπροσφυγικές επιταγές της ΕΕ, του EASO και της κυβέρνησης.
Απαιτούμε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την κατάργηση του καθεστώτος εργασιακής ομηρίας.

Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων

Παρακάτω το δελτίο τύπου των εργαζόμενων


Αθήνα, 14/2/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 13/02/2017, οι εργαζόμενοι/ες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) της Υπηρεσίας Ασύλου λάβαμε μέρος στην απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, με ποσοστό συμμετοχής σε πανελλαδική κλίμακα 70%. Στην Αττική, εργαζόμενοι/ες από την Κεντρική Υπηρεσία, από τα Αυτοτελή Κλιμάκια και από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου, πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο όπου εδρεύει το Γραφείο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με αίτημα να συναντηθούμε με τον κ. Μουζάλα. Επειδή αυτό δεν κατέστη δυνατό, και κατόπιν αιτήματός μας, πραγματοποιήθηκε τελικά συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού –κ. Μπαλάφα– και εκπροσώπων των Συμβασιούχων Εργαζομένων, του Συλλόγου της Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.
Κατά την συζήτηση οι εκπρόσωποι των Εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου έθεσαν εκ νέου ενώπιον του κ. Υφυπουργού τα ζητήματα που μας απασχολούν :
Ø Άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων και συγκεκριμένη ημερομηνία πραγματοποίησής της με ρητή και σαφή δέσμευση εκ μέρους του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ø Σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων ΣΟΧ χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Ø Ανάδειξη των καθημερινών δυσχερειών, των βιοποριστικών προβλημάτων και των μη αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα νησιά και αίτημα για την αντιμετώπισή τους.
Ø Περιγραφή της ιδιαίτερης φύσης του έργου της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία απαρτίζεται περίπου κατά το ήμισυ από ΣΟΧ, τονίζοντας τις αυξημένες απαιτήσεις και τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζουν οι εργαζόμενοι στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Ø Διεκδίκηση σταθερής εργασίας και ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Καμία απόλυση συναδέλφων. Διορισμοί μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των σταθερών και πάγιων αναγκών, λαμβάνοντας ως προϋπόθεση –σε επικείμενες προκηρύξεις θέσεων εργασίας– την προϋπηρεσία στον ίδιο φορέα.
Από την πλευρά του ο κ. Υφυπουργός επανέλαβε την προφορική υπόσχεση της Διευθύντριας του Γραφείου του Υπουργού κ. Μουζάλα, όπως είχε διατυπωθεί την Παρασκευή 10/02/2017 εκ μέρους του Υπουργού, δηλαδή ότι θα καταβληθούν οι μισθοί μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2017, καθώς και ότι θα υπάρξει κανονικοποίηση των πληρωμών, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί ως προς το ότι θα καταβληθεί ως τότε το σύνολο των δεδουλευμένων. Ειδικότερα, και σε σχέση με τα προβλήματα των εργαζομένων ΣΟΧ που απασχολούνται σε δομές της Υπηρεσίας Ασύλου στα νησιά, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε ότι πρόσφατα ορίστηκαν διοικητές στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στους οποίους θα μπορούν πλέον να απευθύνονται. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, ο κ. Υφυπουργός επιφυλάχθηκε να λάβει περαιτέρω γνώση και αυτά να συζητηθούν διεξοδικά σε επόμενη συνάντηση.
Στη συνέχεια, έλαβε χώρα συνέλευση των εργαζομένων ΣΟΧ Αττικής, κατά την οποία αποφασίσαμε ομόφωνα την επιδίωξη νέας συνάντησης εκπροσώπων μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες από κοινού έως τις 22/02/2017, με σκοπό την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Τέλος, αποφασίσαμε ομόφωνα ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων.
Συνέλευση Εργαζομένων Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου των δομών της Αττικής