Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

6/2/17

Ενημέρωση από την επίσκεψη στα καμπ Φρακαπορτ κα Σόφτεξ


Φωτογραφία από προηγούμενη απεργία πείνας προσφύγων στη Σόφτεξ

Από Θεσσαλονίκη
Την Κυριακή 5/2/2017 μέλη της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης επισκεφτήκαμε  μαζί με άλλους συναγωνιστές στα καμπ Φράκαπορτ και Σόφτεξ στα δυτικά, με στόχο να δούμε την κατάσταση που επικρατεί εκεί και να ενημερώσουμε για την πορεία στις 18/02 και να μοιράσουμε προηγούμενη ανακοίνωσή μας στα αγγλικά και στα αράβικα.
Ήμασταν αρκετοί συναγωνιστές και πήγαμε αρχικά Φράκαπορτ όπου δεν μας επέτρεπαν την είσοδο, λέγοντας μας ότι έπρεπε να χουμε πάρει άδεια από το Υπουργείο κτλ κτλ. Το συγκεκριμένο καμπ το διαχειρίζεται η αεροπορία και ο υπεύθυνος του απαγορεύει την είσοδο σε όλους.
Μετά από κάποια ώρα  μπήκαμε, χωρίς να μας έχει δοθεί άδεια. Η κατάσταση εκεί έχει ως εξής:
Έχουν μείνει γύρω στα 100 άτομα (οικογένειες από τη Συρία κυρίως) οι οποίοι πολύ άμεσα θα φύγουν από κει. Ένας εθελοντής από μια ΜΚΟ μας είπε ότι θα πάνε να μείνουν σε σπίτια με house projects,  αλλά πρόσφυγες από την άλλη μας ενημέρωσαν ότι κάποιοι που έχουν φύγει από κει έχουν πάει σε καμπ στο Κιλκίς και κάπου σε βουνά κοντά στην Αλβανία. Πολλοί από αυτούς θα δώσουν συνέντευξη για άσυλο μέσα σ αυτόν τον μήνα. Το φαγητό τους εκεί το διαχειρίζεται ο στρατός. Οι τουαλέτες είναι σε άθλια κατάσταση και το φαγητό αρχικά ήταν πολύ κακό αλλά μετά από διαμαρτυρίες των μεταναστών βελτιώθηκε. Οι άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές που είναι τοποθετημένες σε κλειστό χώρο, αλλά όταν είχε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πάγωναν. Κάθε μέρα ο εθελοντής τους κάνει μια ώρα ''μάθημα'' αγγλικών ( μαζεύονται απο έφηβους μέχρι πιο μεγάλους και μιλάνε στα αγγλικά). Το καμπ θα αδειάσει πάρα πολύ άμεσα, κάποιοι μας είπαν ότι είναι θέμα λίγων ημερών. Βγαίνοντας από εκεί, μας περίμεναν στην έξοδο αρκετές μηχανές ΔΙΑΣ, που δεν έκαναν τίποτα.

Μετά, πήγαμε στην Σόφτεξ. Μπήκαμε αλλά ένας αστυνομικός που ήταν εκεί, όταν μας ρώτησε τι θέλουμε και του είπαμε ότι να μοιράσουμε κείμενα και να μιλήσουμε με τους μετανάστες, μας είπε ''όταν βγείτε θα συλληφθείτε''.
Η κατάσταση εκεί είναι πάρα πολύ κακή. Έχουν μείνει πολύ λίγες οικογένειες μεταναστών από τη Συρία , και πολλοί μετανάστες από Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία κτλ. Μιλήσαμε με 2 μετανάστες από την Αλγερία , που μας είπαν ότι τους αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά από τους υπόλοιπους μετανάστες. Τους βάζουν να κοιμούνται σε βαγόνια τρένων, υπάρχουν λίγα κοντέινερ στα οποία μένουν ορισμένοι, ενώ οι περισσότερες/οι μένουν σε σκηνές σε ένα κλειστό χώρο, αλλά και σε σκηνές που βρίσκονται εξωτερικά. Τρώνε μία φορά την ημέρα αργά το απόγευμα και η αστυνομία δε τους συμπεριφέρεται με καλό τρόπο. Το φαγητό δεν είναι καλό και δεν έχουν ζεστό νερό. Στους τοίχους είχε συνθήματα γραμμένα όπως ''no water, no food, we are not happy here, open the borders''. Δεν τους έχουν ενημερώσει ούτε πόσο θα κάτσουν εκεί, ούτε αν θα τους μεταφέρουν κάπου. Φεύγοντας, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.
Το  επόμενο ΣΚ θα πάμε πάλι επίσκεψη στα καμπς  παρά την απαγόρευση εισόδου μας από το Υπουργείο