Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

10/4/17

Το σωματείο συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου για την απεργία τους



Αθήνα, 06/04/2017

Δελτίο Τύπου

Στις 5 και 6 Απριλίου 2017, οι εργαζόμενοι/ες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου συμμετείχαμε στη 48ωρη πανελλαδική απεργία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, στην οποία το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 80% πανελλαδικά. Οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου προχωρήσαμε σε δεύτερη κατά σειρά κινητοποίηση, μετά την 24ωρη απεργία της 13/02/2017, έπειτα από τις κενές δεσμεύσεις που είχαμε λάβει από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων συμβασιούχων μέχρι την 02/03/2017 και για ομαλοποίηση των πληρωμών. Από τους/τις περίπου 350 συναδέλφους και συναδέλφισσες που απασχολούνται σε δομές της Υπηρεσίας Ασύλου σε όλη την Ελλάδα -εκ των οποίων οι περισσότερες είναι στελεχωμένες κυρίως από προσωπικό ορισμένου χρόνου - οι μεν 60 παραμένουν απλήρωτοι/-ες επί τέσσερεις συνεχόμενους μήνες, ενώ οι 250 ήδη αντιμετωπίζουν νέες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους.


Για τους ανωτέρω λόγους, την Τετάρτη 05/04/2017, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου από όλες τις δομές της Αττικής πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο που εδρεύουν τα Γραφεία του κ. Υπουργού και κ. Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Κατόπιν αιτήματός μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Μουζάλα, του Υφυπουργού κ. Μπαλάφα, μελών του Δ.Σ. του Σωματείου των Συμβασιούχων Εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου και ενός εκπροσώπου της ΑΔΕΔΥ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εγγυήθηκε ότι οι οφειλόμενοι μισθοί των μηνών Δεκεμβρίου 2016, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017 θα καταβληθούν το αργότερο μέχρι την Μ. Πέμπτη 13/04/2017 στο σύνολο των συμβασιούχων, ωστόσο διατήρησε επιφύλαξη όσον αφορά την αποπληρωμή του μισθού του μηνός Μαρτίου έως την ανωτέρω ημερομηνία. Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι οι καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες δεν οφείλονται σε έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά σε προκύπτουσες αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της σύστασης της νέας κεντρικής οικονομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν επίσης στον κ. Υπουργό οι προβληματισμοί των παρόντων μελών του Δ.Σ. του Σωματείου σχετικά με τις νέες ρήτρες που τίθενται στη σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου που έχουν κληθεί να συνάψουν προσληφθέντες/-είσες συνάδελφοι/-ισες προκειμένου να ξεκινήσουν να εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου ή να συνεχίσουν να παρέχουν την εργασία τους, μετά από παράταση της πρόσληψής τους. Ενώ στην πρώτη σύμβαση εργασίας που είχαν συνάψει συνάδελφοι/-ισες προσδιορίζεται συγκεκριμένα το είδος της παρασχετέας εργασίας, στην ανανέωσή της εν λόγω σύμβασης η Υπηρεσία Ασύλου προέβη σε μονομερή μεταβολή των όρων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους/τις εργαζόμενους/-ες. Εν προκειμένω, καλούμαστε να συμφωνήσουμε σε μια σχέση εργασίας όπου δεν περιγράφονται σαφώς τα καθήκοντά μας και η ανάθεση των οποίων επαφίεται στην κρίση του εκάστοτε υπηρεσιακού προϊσταμένου. Η εν λόγω τακτική προσβλέπει στην ανάθεση διαφόρων ειδών καθηκόντων στην κατηγορία Π.Ε., δηλαδή και αυτών που ανατίθεντο στους/ις Δ.Ε. Διοικητικού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλεψη για νέες προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου κατηγορίας Δ.Ε. και να υποκαθίστανται οι Δ.Ε. από Π.Ε.. Ο κ. Υπουργός αν και δε διαπιστώνει κάποιο τυπικό πρόβλημα με την εν λόγω τακτική της Υπηρεσίας, ανέφερε ότι θα επανεξετάσει το εν λόγω ζήτημα συνομιλώντας με την Διευθύνση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Εν συνεχεία, στη Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα την 06/04/2017, συμφωνήθηκε ότι εάν δεν εκπληρωθούν οι ανωτέρω δεσμεύσεις του Υπουργείου έως την 13/04/2017 και δεν υπάρξει ομαλοποίηση των πληρωμών, θα προχωρήσουμε συντονισμένα σε περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Το Δ.Σ.

του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων

Υπηρεσίας Ασύλου (Σ.Ε.Σ.Υ.Α.)