Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

10/4/17

Αυξάνεται ο αριθμός των πνιγμένων προσφύγων

Τα πτώματα που ξεβράστηκαν κοντά στο Κουσάντασι
Δύο ακόμα πολύνεκρα ναύγια καταγράφηκαν στο τέλος του Μαρτίου με πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να γλυτώσουν από τους πολέμους και τη δυστυχία. ΄Ηδη, πριν από τα δύο αυτά ναυάγια ο αριθμός των προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2017 είναι τουλάχιστον 590 πρόσφυγες στην θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με έναν απολογισμό του ΔΟΜ.
Την Τρίτη 21/3/2017  ναυάγησε σκάφος ανοιχτά των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο που μετέφερε 22 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δώδεκα πρόσφυγες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά. Τέσσερεις αγνοούνται, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες στο σκάφος διασώθηκαν.
Σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, το ναυάγιο σημειώθηκε μόλις 25 μέτρα ανοικτά του Σεφερίχισαρ, επαρχίας της Σμύρνης, από όπου είχαν αποπλεύσει με προορισμό τη Σάμο.
Στις 23/3/2017  ένας νεαρός άνδρας από τη Γκάμπια, που διασώθηκε χθες στη Μεσόγειο, αφηγήθηκε ότι έφυγε από τη Λιβύη με μια λέμβο η οποία άρχισε να βάζει νερά, ενώ οι υπόλοιποι 146 πρόσφυγες αγνοούνται.


Ο 16χρονος αναχώρησε την Κυριακή ή τη Δευτέρα από τη Σαμπράτα (βορειδυτικά). Τον περισυνέλεξε πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση Σοφία κατά των διακινητών. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο στη Λαμπεντούζα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως περιέγραψε ο νεαρός πρόσφυγας από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, στην βάρκα επέβαιναν 5 παιδιά και πολλές έγκυες γυναίκες, ενώ οι περισσότεροι επιβάτες ήταν από τη Νιγηρία, την Γκάμπια και το Μάλι.

Λίγες ώρες μετά τον απόπλου, η λέμβος άρχισε να βάζει νερά. Οι επιβαίνοντες κατέληξαν στην θάλασσα, σύμφωνα με τον έφηβο πρόσφυγα, ο οποίος αφηγήθηκε πως γλύτωσε καθώς κατάφερε να κρατηθεί από ένα μπιντόνι βενζίνης.