Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

23/9/17

Οι εκπαιδευτικοί του ΣΕΠΕ Αριστοτέλη οργανώνουν την Τετάρτη 27/9 κινητοποίηση για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
 
“Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι βρεθήκανε ξαφνικά έξω από την προγονική τους γη. Παράτησαν σκοτωμένα παιδιά και γονιούς άταφους. Παράτησαν περιουσίες, τον καρπό στα δέντρα, το φαΐ στη φουφού, τη σοδειά στην αποθήκη, το κομπόδεμα στο συρτάρι, τα πορτρέτα των προγόνων στους τοίχους. Και βάλθηκαν να τρέχουν, να φεύγουν κυνηγημένοι απ’ τη φωτιά του πολέμου. Και λογίζονταν τυχεροί που αντάλλαξαν το έχει τους, τη χώρα τους, το παρελθόν τους με μια στάλα σιγουριά... Άρπαξαν βάρκες, καΐκια, σχεδίες, βαπόρια και πέρασαν τη θάλασσα σ’ έναν ομαδικό, φοβερό ξενιτεμό. Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, άστεγοι, άποροι, αλήτες και ζητιάνο στα λιμάνια του Πειραιά, της Σαλονίκης, της Καβάλας, του Βόλου, της Πάτρας.»
Διδώ Σωτηρίου Μέσα στις φλόγες- 1922


Τεράστιες είναι οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών των Δημόσιων Σχολείων να εντάξουν τα προσφυγόπουλα και τα μεταναστόπουλα στα πρωινά σχολεία, μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες και ουσιαστικά σε συνθήκες εγκατάλειψης από το Υπουργείο Παιδείας.
Για εμάς τους εκπαιδευτικούς, οι πρόσφυγες είναι τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας
Ο ίδιος εχθρός που φέρνει μνημόνια και εκμετάλλευση, καταργεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, δημιουργεί φτώχεια και πολέμους, κρατά τα σύνορα κλειστά, αρνείται χαρτιά και δικαιώματα στους πρόσφυγες. Αυτός που φέρνει τη φτώχεια και την ανεργία σε εμάς, αλλού σπέρνει βόμβες και θάνατο! Όλα γίνονται για το κέρδος!
Οι εργαζόμενοι και οι λαοί θυσιαζόμαστε ως σύγχρονες Ιφιγένειες για να πνεύσει ούριος άνεμος στα πανιά των κερδών. Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες οι εχθροί μας! Τα σχολεία μας θέλουμε να είναι πάντα ανοιχτά και φιλόξενα για τα φτωχά παιδιά του κόσμου, Ελληνόπουλα, Προσφυγόπουλα, Μεταναστόπουλα!
Ο αγώνας μας αφορά όλα τα παιδιά, Ελληνόπουλα και Αλλοδαπά, όλα τα παιδιά που η πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, ψάχνει ευκαιρία να τα «πετάξει» έξω από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης. Σήμερα είναι τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αμέσως μετά τα παιδιά που οι γονείς τους δεν έχουν να πληρώσουν τη συντήρηση των σχολείων!


Σε αυτά τα πλαίσια απαιτούμε (απόφαση ΓΣ Αριστοτέλη Μάιος 2016/Μάιος 2017):

- Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών οπουδήποτε κι αν διαμένουν (σπίτια, στρατόπεδα κ.λπ.), στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης στα πρωινά τμήματα μαζί με τα άλλα παιδιά, καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις
-Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού
-Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα
-Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες
-Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες
-Μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών
-Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία

Ενώ όλα τα παραπάνω είναι απολύτως απαραίτητα, στα σχολεία μας επικρατούν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.
-Τμήματα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων με 26 μαθητές/τριες και πάρα πολλά τμήματα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων με 22-25 μαθητές/τριες, με μεγάλο αριθμό μαθητών/τριών μέσα σε αυτά που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα
-9 τμήματα υποδοχής σε ολόκληρη την Α’ Διεύθυνση
Στην Α’ Διεύθυνση χρειάζεται ΤΩΡΑ:
Να χωριστούν όλα τα τμήματα που είναι άνω των 20 μαθητών και έχουν υψηλό ποσοστό παιδιών που δεν γνωρίζουν την ελληνική
Να δημιουργηθούν 100 τμήματα υποδοχής
Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις δασκάλων και ειδικοτήτων
Το Υπουργείο Παιδείας με την πολιτική του ενισχύει τις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και φασιστικές φωνές. Το κράτος οφείλει να διαθέσει κονδύλια για να στηρίξει τα σχολεία και γενικά τις κοινωνικές δομές. Τα κονδύλια υπάρχουν, αλλά νόμιμα πια κτίζεται ένα κανάλι μέσα από το οποίο αυτά περνούν σε ΜΚΟ (Μη κυβερνητικές οργανώσεις) με αντάλλαγμα κοινωνικές υπηρεσίες. Το κράτος δεν λειτουργεί ως εγγυητής και πάροχος του κοινωνικού αγαθού όπως θα όφειλε, αλλά το εκχωρεί ως άλλος «εργολάβος» σε ΜΚΟ που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια καθημερινά. Φτάνει μια ματιά σε ιστοσελίδες με τίτλους όπως « Φτιάξε τη δική σου ΜΚΟ σε 5 λεπτά» για να καταλάβουμε ότι οι ΜΚΟ δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μια νέα μορφή κερδοσκοπίας. Υπό αυτήν την έννοια διαμορφώνεται μια νέα μορφή ιδιωτικής επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το κοινωνικό αγαθό και μεγιστοποιεί το κέρδος της μέσα από την απλήρωτη εργασία των μελών εθελοντών της, τη μερική ή παντελή απουσία φορολόγησής της και την μείωση του κόστους της κοινωνικής φροντίδας που οδηγεί στην υποβάθμισή της. Αυτή τη στιγμή οι ΜΚΟ ανθούν ιδιαίτερα στο ζήτημα του προσφυγικού στο οποίο ενεργούν ως «κράτος εν κράτει», ενώ έχουν δημιουργηθεί ήδη ΜΚΟ πολυεθνικού τύπου που λειτουργούν ως ομπρέλα για μικρότερες ΜΚΟ.
Η διείσδυσή τους σε όλους τους τομείς του κοινωνικού κράτους αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη διάλυσή του μέσω της διαχείρισης, για ίδιον όφελος, χρημάτων που θα μπορούσαν να είναι πολύτιμα και σωτήρια για την κοινωνία αν δινόντουσαν κατευθείαν από τον κρατικό προϋπολογισμό με την ευθύνη και τον έλεγχο του κράτους.           
Καλούμε σε κινητοποίηση στην Α’ Διεύθυνση (Δώρου 9, Ομόνοια), την Τετάρτη 27/9/2017, στις 2.00 μμ και κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας
Συντονιζόμαστε με τα εκπαιδευτικά σωματεία ώστε να οργανώσουμε κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Αττικής και στο Υπουργείο στις αρχές Οκτώβρη για να γραφτούν όλα τα παιδιά στα πρωινά σχολεία και για να καλυφθούν όλες οι υποστηρικτικές δομές!
Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας Ελλήνων, Προσφύγων και Μεταναστών!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η πρόεδρος                                   Ο γραμματέας
           Ρέππα Ντίνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος