Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

7/9/17

Πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης

103 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 21 παιδιά, εντοπίστηκαν ανατολικά της Κρήτης στις 5/9 και οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου. Εκεί οδηγήθηκαν για διανυκτέρευση στην αίθουσα των λιμενεργατών.
Τέσσερις γυναίκες που είναι σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και ένας άνδρας που είχε τραυματιστεί στο χέρι, μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Οι πρόσφυγες είναι από τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.
Επίσης, άλλοι 70 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν νότια της Σαντορίνης μεταφέρθηκαν την Πέμπτη 7/9 στο ίδιο χώρο στο λιμάνι του Ηρακλείου.  
Ανήλικα παιδιά και πρόσφυγες από το Ιράν μεταφέρθηκαν και κρατούνται  στο αστυνομικό τμήμα από την Πέμπτη 7/9. 
Αλληλέγγυοι, που πήγαν άμεσα στο χώρο και προσπάθησαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, καταγγέλουν τις συλλήψεις των ιρανών προσφύγων και την κράτηση των ανηλίκων και ότι παρεμποδίζονται στην επικοινωνία μαζί τους.

Παρακάτω ενημέρωση από την Πρωτοβουλία Ηρακλείου σε πρόσφυγες και μετανάστες. 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κατόπιν δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο ενημερωθήκαμε για την διάσωση 105 περιπου προσφύγων ανοιχτά του Ηρακλείου, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονται σε χώρους του λιμεναρχείου για την πραγματοποίηση αρχικής καταγραφής τους και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ο συντονισμός της "επιχείρησης" πραγματοποιείται ακόμα μία φορά κεκλεισμένων των θυρών σε περιορισμένο χώρο του λιμεναρχείου όπου, κατά το σύνηθες παράδοξο, δεν υπάρχει πρόσβαση σε όλους.
Επιτρέπονται μονο συγκεκριμένοι φορείς (λιμενικό, αστυνομία, ΔΥΠΕ, Ερυθρος Σταυρός, κλπ οι οποίοι ως γνωστό λειτουργούν με "ωράριο"). Στο χώρο δεν μπορούν να κυκλοφορούν ακόμη και μέλη της ΠΡΟΤΕΚΤΑ ή και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου (φορέα διαχείρισης του προγράμματος στέγασης προσφυγων της Υπάτης Αρμοστείας στο Ηράκλειο), παρά μόνο έπειτα απο συνεννοήσεις και έξτρα πιέσεις.
Παρατηρούμε οτι, σε γενικές γραμμές έχουν δοθεί τα αυτονόητα (τροφή, φαρμακα, ρουχισμός, κλπ), με προβλήματα να δημιουργούνται για αλλη μία φορά στην νομικη ενημέρωση για την παροχή ασύλου, στην παρουσία δικηγόρου κατά τη διάρκεια της καταγραφής, και η μετάφραση στις απαιτούμενες γλώσσες να πραγματοποιείται με την ύπαρξη εθελοντών μεταναστών που διαμένουν στην πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως, τους δόθηκε γραπτή ενημέρωση για τα δικαιώματα τους σε γλώσσα που δεν μπορούν να διαβάσουν και μονο μετα απο πίεση επιτράπηκε στο διερμηνέα να το μεταφράσει προφορικά απο τα αραβικά στα σουρανι.
Ο υπεύθυνος του γραφείου αλλοδαπών, ενημέρωσε οτι βάσει του νόμου, θα πρέπει οι ιδιοι οι εμπλεκόμενοι να προχωρήσουν αυτοβούλως σε αίτημα ασύλου και τότε θα ενημερωθεί η αρμόδια Υπηρεσία.
Γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί ή και να γίνει κατανοητό από ανθρώπους που έχουν βιώσει τόση ταλαιπωρία και που βρίσκονται απομονωμένοι σε μια "ξένη χώρα".
Ως αλληλέγγυοι απαιτούμε να ενημερωθούν αμεσα για τα δικαιώματα τους οι πρόσφυγες, να μεταφερθούν σε διαφορετικό χώρο διαμονής όπου δεν θα βρίσκονται στιβαγμένοι και περιορισμένοι, και να επικοινωνουν ελευθερα με τους Αλληλεγγυους.
Για ακόμα μία φορά απαιτούμε, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ.
ΠΟΥΘΕΝΑ η προσφυγιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ποινικο αδίκημα.
- SOS -
Χρειάζεται κόσμος όλη μέρα κάθε μέρα για τις επόμενες δυο μέρες για ψυχολογικη κυρίως στηριξη
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
.