Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/9/17

Κάλεσμα από τους πρόσφυγες του Λαυρίου για την Παρασκευή 29/9



Στις 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00 θα συκεντρωθούμε στο Συνταγμα με πορεία προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ανακοίνωση προς την Κοινή Γνώμη και τα ΜΜΕ σχετικά με το καμπ Λαυρίου
Το Καμπ Λαυρίου, στο οποίο διαμένουν εδώ και πάνω από 30 χρόνια Κούρδοι και πολιτικοί πρόσφυγες έχει μεγάλη συμβολική σημασία για μας τους Κούρδους. Αυτά τα 30 χρόνια, το Κέντρο  φιλοξένησε δεκάδες χιλιάδες Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες. Με τη στήριξη και του Ελληνικού Λαού, παρ΄ όλες τις πίεσεις που γίνοτανε κατα διαστήματα  για να κλείσει το Κέντρου κατάφερε να συνεχίσει τη λειτουργία υου.  Ιδιαίτερα πιέσεις γίνονταν από τοΤουρκικό Κράτος.
Όμως αυτές τις μέρες βλέπουμε, ότι υπο την ηγεσία του δικτάτορα Ερντογάν έχει ξεκινήσει μια πολιτική εξαφάνησης του Κουρδικού Λαού. Η πολιτή αυτη έγινε εμφανής με την σύλληψη των συμπροέδρων  του HDP  Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκεν Γιουκσενταγ και 13 βουλευτών. Επίσης  εκαντοντάδες Δήμαρχοι, κούρδοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί, οι πόλεις SUR, CIZRE, NUSAYBIN  και πολλές άλλες πόλεις κάηκαν και γκρεμίστηκαν από το Τουρκικό κράτος, και χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η ίδια πολιτική συνεχίστηκε και στις οργανώσιες μας στην Ευρωπη, συνέλλεβαν πολλους Κούρδους πολιτικούς και μέσω της MIT  εγίναν σχέδια δολοφονίας Κούρδων.Στην Ελλάδα απόφασίστηκε το κλείσιμο του Καμπ Λαυρίου όπου διαμένουν Κούρδοι πρόσφυγες.
Το 2016 με τη μέγαλη ροή προσφυγων προς την Ελλάδα, Διεθνείς επιτροπές ήρθαν στην Ελλάδα για να ελέγξουν τα κάμπτ. Οι επιτροπές αυτές επισκέφθηκαν και το κάμπ Λαυρίου και διαπίστωσαν οτι και η κατάσταση των κτιρίων και οι συνθήκες στις οποίες ζουσαν οι πρόσφυγες ήταν ελλιπής. Για τις συνθήκες αυτές ενημερώθηκαν ο Ερυθρός Σταυρός και πολλές άλλες οργανώσεις. Το Φλεβάρη κα Μάρτη του 2017 επισκέφθηκαν το κάμπ Λαυρίου ο Ερυθρός Σταυρός της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου και απόφασηστηκε η αναστήλωση των κτιρίων. Σχετικά με αυτό ενημερώθηκε η Διοίκηση του Κέντρου και η επιτροπή των προσφύγων. Ενημερωθήκαμε οτι το Απρίλη θα ξεκινούσαν τις διαδικασίες για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Κέντρο. Στη συνεύλεση που  έγινε δεχτηκαμε να βοηθήσουμε και εμείς. Το Απρίλη έγινε αλλαγή των παλιών κρεβατιών και ντουλαπιών. Έγινε επίσης απολύμανση από κορίους και άλλα έντομα.  Την στιγμή που ήταν να γίνει αναστήλωση των κτιρίων ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο της διοίκησης του καμπ και από τον Ερυθρό Σταυρό ότι το Υπουργείο Μεταναστευτής πολιτικής απαφασίσε στις 31 Ιουλίου  το κλείσιμο του καμπ.

Στις 31 Ιουλίου οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού σταμάτησαν να εργάζονται στο κάμπ  και οι άνθρωποι που ζουν εκεί εγκαταλείφθηκαν στην μοίρα τους. Δεν τους παρέχεται αυτή την στιγμή ούτε φαγητό ούτε υπηρεσία υγείας. Οι συναντήσεις που κάναμε με την Κυβέρνηση, τον Ερυθρο Σταυρό και  την Υπατη Αρμαστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ήταν χωρίς αποτέλεσμα.  Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών ήταν να μην βρεθεί καποια λύση. Αυτη την στιγμη στο Κέντρο Λαυρίου διαμένουν 300 Κούρδοι πρόσφυγες στην πλειοψηφια Παιδια και γυναίκες. Και επειδή δεν υπάρχει καποια οργάνωση Αρρωστοι άνθρωποι δεν μπορούν να θεραπευτούν ούτε να αγοράσουν τα φάρμακα που είνα πολύ ακριβά.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει εδώ λόγου πολέμου, οι περισσότεροι έχουν χάσει τις οικογένειες τους.  Κατα πόσο είναι σωστό να ζουν τα ίδια στην χώρα όπου έχουν έρθει ως πρόσφυγες; Αφήνουμε στην κοινή γνώμη έαν θεωρούνε σωστό να ζούμε όλα αυτά από την Κυβέρνηση. Δεν δεχομαστε την απανθρωπη αυτη συμπεριφορά και για αυτό το λόγο θα αντισταθούμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιωματά μας.  Ξέρουμε ότι όπως πάντα ο Ελληνικός Λαός θα είναι μαζί μας και κάλουμε όλους να αγωνιστούν μαζί μας.
Στις 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 17:00 θα συκεντρωθούμε στο Συνταγμα με πορεία προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Καλούμε όλους να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.
Η Επιτροπή του Καμπ Λαυρίου