Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη
5/4/2016, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, συνέντευξη τύπου του Συντονισμού για το
Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων, και
Συλλογικοτήτων.
Το πρώτο μέρος της συνέντευξης αφορούσε τη στοχοποίηση του Συντονισμού και της ανεξάρτητης, ταξικής, λαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες και την κλήση σε προανάκριση του Παύλου Αντωνόπουλου για ανακοίνωση που μοιράζει ο Συντονισμός στους πρόσφυγες.
Στο δεύτερο μέρος πήραν το λόγο μέλη από τοπικές συλλογικότητες παρουσιάζοντας την κατάσταση από χώρους συγκέντρωσης προσφύγων, τις απαγορεύσεις προσέγγισης σωματείων και συλλογικοτήτων στους χώρους, τη στάση των προσφύγων και τη δράση του κινήματος αλληλεγγύης.
Το πρώτο μέρος της συνέντευξης αφορούσε τη στοχοποίηση του Συντονισμού και της ανεξάρτητης, ταξικής, λαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες και την κλήση σε προανάκριση του Παύλου Αντωνόπουλου για ανακοίνωση που μοιράζει ο Συντονισμός στους πρόσφυγες.
Στο δεύτερο μέρος πήραν το λόγο μέλη από τοπικές συλλογικότητες παρουσιάζοντας την κατάσταση από χώρους συγκέντρωσης προσφύγων, τις απαγορεύσεις προσέγγισης σωματείων και συλλογικοτήτων στους χώρους, τη στάση των προσφύγων και τη δράση του κινήματος αλληλεγγύης.
Τη συνέντευξη άνοιξε η Ντίνα Ρέππα, από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», που αναφέρθηκε στη συντονισμένη επίθεση στο Συντονισμό λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ελληνική κυβέρνηση. Αφορμή ήταν η προκήρυξη του Συντονισμού προς τους πρόσφυγες σχετικά με τη συμφωνία, τα δικαιώματα των προσφύγων και τις διεκδικήσεις του Συντονισμού. Ο Συντονισμός εμφανίστηκε ως φαντομάς, μυστική οργάνωση, ύποπτη ΜΚΟ και ταυτόχρονα ξεδιπλώθηκε επίθεση και σε άλλους αλληλέγγυους με χαρακτηρισμούς για ύποπτους αντεθνικών σχεδίων, διακινητές και άλλα, όπως στην Ειδομένη κ.α. Η κλήση του Π. Αντωνόπουλου σε προανάκριση για διασπορά ψευδών ειδήσεων αποτελεί σοβαρή όξυνση της καταστολής, απευθείας από την κυβέρνηση αυτή τη φορά, μια και η ασφάλεια του Λιμενικού ανήκει στον κρατικό μηχανισμό. Αυτή η μεθόδευση σχετίζεται με την εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ της συμφωνίας που προβλέπει απελάσεις, φυλακίσεις των προσφύγων και δεν έχει τη συναίνεση του κινήματος. Ενώ, αναφέρθηκε και στις διεκδικήσεις του Συντονισμού για τα δικαιώματα των προσφύγων στην ελεύθερη μετάβαση στις χώρες που επιθυμούν και στις συνθήκες διαμονής. Δήλωσε ότι ο Συντονισμός θα συνεχίσει να διακινεί προκηρύξεις προς τους πρόσφυγες με ακόμα περισσότερα τηλέφωνα.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και του Δ.Σ. του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, που κλήθηκε σε προκαταρκτική εξέταση από την ασφάλεια του Λιμενικού με βάση εισαγγελική παραγγελία. Ο Π. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στην ενιαία δράση των σωματείων για τα δικαιώματα ντόπιων και προσφύγων ενάντια στα μνημόνια, την ανάγκη να μπορούν οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες που θέλουν, τη στοχοποίηση από την κυβέρνηση και το κράτος του Συντονισμού. Δήλωσε ότι θεωρεί τιμή του που το κράτος τον καλεί ως εκπρόσωπο των τουλάχιστον 40 σωματείων που στηρίζουν το Συντονισμό. Θεωρεί το γεγονός πρόκληση και ανέλυσε το σχεδιασμό να αποτελέσουν οι πρόσφυγες φτηνό εργατικό δυναμικό για εκμετάλλευση. Κάλεσε στις διαδηλώσεις για την ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά και στις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά-φορολογικά μέτρα.
Μετά μίλησαν οι δικηγόροι του Παύλου Αντωνόπουλου. Η Αντωνία Λεγάκη αναφέρθηκε στις διατάξεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την άσκηση των διώξεων για διέγερση και διασπορά ψευδών ειδήσεων, στα προβλήματα ντόπιων και προσφύγων και την ανάγκη κοινών αγώνων. Στις χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. που στο όνομα των προσφύγων διοχετεύονται σε ΜΚΟ και εταιρείες, αντί να βοηθούνται πρόσφυγες και ντόπιοι.
Ο δικηγόρος Τάκης Τσίτσος χαρακτήρισε τη δίωξη πολιτική και φρονηματική και δήλωσε ότι δεν είναι τυχαία το ποιος στοχοποιήθηκε και από ποιον. Στοχοποιήθηκε ο Συντονισμός που καταγγέλλει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την πολιτική της Ε.Ε., η ριζοσπαστική αριστερή αλληλεγγύη, που αντιστρατεύεται την πολιτική της κυβέρνησης και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των προσφύγων, και όχι μια οποιαδήποτε αλληλεγγύη. Το κίνημα πρέπει να απαιτήσει και στα δικαστήρια και στους δρόμους να σταματήσει εδώ ,κάθε περαιτέρω προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις για το θέμα από τους δημοσιογράφους και ακολούθησε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης.
Στο δεύτερο μέρος πήραν το λόγο κατά σειρά είτε μέσω skype, είτε με ζωντανή παρουσία.
Η Ευδοκία Ψύλλου από την Εργατική Λέσχη Λέσβου μίλησε για το στρατόπεδο στη Μόρια που έχει περίπου 3.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 1.500 είναι στο Καρά Τεπέ. Είπε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κρατά φυλακισμένους τους πρόσφυγες και να αλωνίζουν οι ΜΚΟ.
Ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε ρούχα και παπούτσια και τα είδη αυτά υπάρχουν στις αποθήκες, δεν μοιράζονται στους πρόσφυγες. Δεν υπάρχει ζεστό νερό και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες. Ο χώρος είναι μικρός για τόσο κόσμο και υπάρχουν ανήλικα παιδιά, που είναι κλειδωμένα εδώ και 2 μήνες, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την απασχόλησή τους. Αποτέλεσμα, τα παιδιά εξεγείρονται και αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με βία, χημικά, καταστολή. Μετά από αυτό άρχισαν να μεταφέρουν ασυνόδευτους ανήλικους στη Λέρο. Ο κόσμος είναι αλληλέγγυος και συμπαρίσταται. Η κυβέρνηση, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, η περιφέρεια και ο δήμος επιχειρούν να κλείσουν όλες τις ανεξάρτητες δομές αλληλεγγύης, όπως το ΠΙΚΠΑ που συνεχίζει να λειτουργεί και να περιθάλπει ευάλωτες ομάδες προσφύγων. Η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει το λαϊκό κίνημα αλληλεγγύης και τους διαύλους επικοινωνίας των κατοίκων και των προσφύγων.
Ο Νίκος Κωνσταντίνου από την Επιτροπή Κατοίκων Κηφισιάς μίλησε για την εμπειρία επίσκεψης στο στρατόπεδο στη Μαλακάσα, που παρέδωσαν είδη στους πρόσφυγες. Αναφέρθηκε ότι όσοι κάνουν κριτική ότι κάνουμε πράγματα για τους πρόσφυγες και όχι για τους Έλληνες, είναι αυτοί που δεν έχουν κουνήσει το δαχτυλάκι τους και για τα προβλήματα που βιώνουμε οι ντόπιοι, σε αντίθεση με εμάς που συνεχίζουμε να δίνουμε αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα. Αναφέρθηκε στην προσφορά που είχαν αλληλέγγυοι, για την οργάνωση της διαμονής των προσφύγων, την απουσία ουσιαστικής πρόνοιας από το κράτος και την κυβέρνηση. Την προσπάθεια της κυβερνητικής υπεύθυνης να παρεμποδίσει τους αλληλέγγυους και τη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου να διώξει όσους ανεξάρτητους αλληλέγγυους βοηθούν σε μόνιμη βάση. Για το ότι μια ισπανική ΜΚΟ που υπάρχει μέσα δίνει μόνο τσάι με υλικά του στρατού. Για τους 1.200 πρόσφυγες υπάρχουν μόνο 10 τουαλέτες και οι 2 ήταν χαλασμένες και 6 ντουζ. Δεν υπάρχει επαρκής ιατρική περίθαλψη. Περιμένουν στην ουρά να πάρουν τις μερίδες τους και δεν υπάρχει ούτε τραπέζι για να φάνε και κάθονται πάνω στο χώμα. Δεν έχουν τίποτα να κάνουν μέσα στο χώρο. Έγιναν 5 συλλήψεις Αφγανών μόλις βγήκαν από το στρατόπεδο επειδή είχαν λήξει τα χαρτιά τους.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Ουρανία Τσαπάρα, πρόεδρος του Συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που μίλησε για τρισάθλιες συνθήκες στον Κατσικά, τη συνεχή βροχή και το νερό που μπαίνει στις σκηνές και βρέχει τα στρώματα. Τις 25 χημικές τουαλέτες για 1.150 άτομα, μεταξύ τους 52 θηλάζουσες και 400 παιδιά. Τις μολύνσεις που έχουν πάθει οι γυναίκες. Ντουζ δεν υπάρχει, μόνο 2 αυτοσχέδια με κουβέρτες γύρω και χωρίς ζεστό νερό. Ρεύμα και φως στις σκηνές δεν υπάρχει. Διαμαρτυρήθηκαν και οι ίδιοι για την κακή ποιότητα του φαγητού. Δεν έχουν πρόσβαση στις αιτήσεις ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία έχει εμφανιστεί μόνο 2 φορές, το 99% των προσφύγων έχουν συγγενείς στο εξωτερικό και θέλουν να φύγουν. Πολλούς από αυτούς έχουν φιλοξενήσει στα σπίτια τους οι αλληλέγγυοι. Σε διαμαρτυρία τους στην Εγνατία συνελήφθησαν 30 άτομα και απειλήθηκαν με απέλαση και έκτοτε είναι φοβισμένοι, χωρίς να ξέρουν τι θα γίνει. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να απαγορευτεί η είσοδος στο στρατόπεδο στους αλληλέγγυους. Δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να είναι εκεί αλληλέγγυοι σε όποιον υποφέρει, αντιμέτωποι με το κράτος, για να μετριάσουν το φόβο των προσφύγων και να μπορέσουν να κατοικήσουν σε κτίρια.
Η Ελένη Πούλου από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Λειβαδιάς μίλησε για το στρατόπεδο στη Ριτσώνα. Μένουν σε σκηνές 850 Σύριοι, Ιρακινοί και Παλαστίνιοι, ανάμεσά τους πολλοί ανάπηροι και 350 παιδιά, πολλά ασυνόδευτα, χωρίς καμιά ενημέρωση και διαδικασία για πρόσβαση στο άσυλο. Υπάρχουν μόνο 25 τουαλέτες και ντουζιέρες. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Γενικά οι συνθήκες είναι άσχημες. Το σημαντικότερο είναι ότι με επιλογή του κράτους παραμένουν χωρίς ενημέρωση για τα δικαιώματα τους. Στο χώρο λειτουργούν ΜΚΟ.
Ο Χρήστος Πρεκατές από τη Λέσχη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο, οι οποίοι καταγγέλλουν την ύπαρξη ποντικών, αρουραίων και σκορπιών. Το τελευταίο διάστημα στο Κουτσόχερο απαγορεύτηκε η εισόδος των συλλογικοτήτων. Την τελευταία φορά, δεν τους επέτρεψαν οι υπεύθυνοι να παραδώσουν τα είδη πρώτης ανάγκης που είχαν συγκεντρώσει.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο αλληλέγγυοι που προσφέρουν επί δύο μήνες καθημερινά χρόνο και δυνάμεις για τους πρόσφυγες στη Μαλακάσα με τους 1.200 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 360 παιδιά, πολλές έγκυοι και ανάπηροι, που μεταφέρθηκαν εκεί άρον-άρον. Μετέφεραν την εμπειρία τους από τη λειτουργία της αποθήκης που διεκδίκησαν και πήραν για να συγκεντρώνουν και να τακτοποιούν τα είδη που πρόσφεραν σωματεία, αλληλέγγυοι και φορείς. Επιδιώκοντας οι ίδιοι οι πρόσφυγες να αναλαμβάνουν το μοίρασμα, παρέδωσαν σε αυτούς τη διανομή και τη δίκαιη διαχείριση των ειδών. Αλλά με το πέρασμα της ευθύνης του στρατοπέδου από το στρατιωτικό διοικητή σε υπεύθυνη από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η αποθήκη κλειδώθηκε και από τότε η υπεύθυνη δεν επιτρέπει το μοίρασμά τους στους πρόσφυγες και στους αλληλέγγυους την πρόσβαση. Δεν μας θέλουν, κατήγγειλαν γιατί καταγγέλλαμε την ποιότητα του φαγητού και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην αποθήκη. Από τότε, η διοίκηση του στρατοπέδου δεν μοιράζει τίποτα στους πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα με τις ανάγκες για βρεφικό γάλα και πάνες για ένα νεογέννητο μωρό δυο ημερών , που δεν καλύπτονται ενώ στις αποθήκες υπάρχουν όλα τα είδη. Καταγγέλθηκε επίσης, ότι πήγε φορτηγό και πήρε πράγματα από την αποθήκη στις 12 τη νύχτα, ενώ οι άνθρωποι έχουν τεράστιες ανάγκες.
Ο Σκάρλος Χρήστος από την Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στις συνθήκες στο Σκαραμαγκά που είναι κάπως καλύτερα με τα κοντέινερ και το εσωτερικά μπάνια, αλλά είναι πολύ πυκνά τοποθετημένα και είναι για 8 άτομα, χωρίς να υπάρχουν εξωτερικοί χώροι για άλλες ανάγκες. Στο Σχιστό στριμώχνουν όλο και περισσότερους και έχουν καταργηθεί οι κοινόχρηστοι χώροι. Στο Λιμάνι οι συνθήκες είναι άθλιες, έχουν στριμωχθεί οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ε1 και στο Πέτρινο ενώ άνθρωποι που αναφέρονται στην Παμπειραϊκή προσπαθούν να δημιουργήσουν εμπόδια στη δράση των συλλογικοτήτων στο λιμάνι. Η πρόσβαση δεν είναι πια απρόσκοπτη μια και το Λιμενικό καταγράφει τους αριθμούς των αυτοκινήτων και ζητά τα στοιχεία των αλληλέγγυων.
Η Μαρία Μπικάκη αναφέρθηκε στις συνθήκες στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού που μένουν 4.200 πρόσφυγες σε 3 χώρους. Οι συνθήκες είναι πολύ κακές. Υπάρχει συνωστισμός ακόμα και στους χώρους που δεν εξαερίζονται, όπως στις αφίξεις, που κάποιοι μένουν σε μια κουβέρτα πάνω στο πάτωμα και άλλοι σε σκηνές, η μια σκηνή σε επαφή με την άλλη. Ενώ, θεωρητικά είναι χώρος υπό την ευθύνη της κυβέρνησης, δεν υπάρχει ούτε επαρκής ιατρική κάλυψη με αποτέλεσμα το θάνατο της 17χρονης, ούτε δυνατότητα για ενημέρωση και πρόσβαση στην αίτηση ασύλου, παρά τις αντίθετες γραπτές αναφορές της κυβέρνησης. Στην αίθουσα αφίξεων, το φαγητό μοιράζεται από μια ΜΚΟ και δεν δίνεται σε όλους, εξαιρούνται τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι του χώρου κάλεσαν την αστυνομία όταν έγινε προσπάθεια να μοιραστεί ανακοίνωση του Συντονισμού και πρόσφατα απαγόρευσαν πάλι την είσοδό των συλλογικοτήτων μετά από πορεία που έγινε από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα Νότια και το Συντονισμό. Οι δήμαρχοι της περιοχής δεν ενδιαφέρονται για να έχουν τρεχούμενο και ζεστό νερό οι πρόσφυγες, αλλά για να φύγουν γρήγορα ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για τα συμφέροντα του Λάτση. Μάλιστα από τη δημοτική αρχή του Ελληνικού έφτασαν να δηλώσούν ότι τα σκουπίδια έμειναν αμάζευτα στην πόλη το Πάσχα, για να πάει απορριμματοφόρο να μαζεύει στο πρώην αεροδρόμιο.
Ο Τσούρος Σιδέρης από τη Χίο αναφέρθηκε στο πόσο άλλαξε δραματικά η κατάσταση μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις 20/3. Η ΒΙΑΛ φτιάχτηκε για να μένουν 1.200 άτομα για 48 ώρες και μετά βρέθηκε να έχει άνω των 2.000 πρόσφυγες. Πάνω από 200 κοιμόταν σε χαρτόκουτες ή σε παλέτες, χωρίς καμιά ενημέρωση από κανένα, αφού οι οργανώσεις αποχώρησαν από τα Κέντρο Κράτησης καταγγέλλοντας τη συμφωνία. Οι πρόσφυγες έμειναν ξεχασμένοι και για κάποιες ημέρες δεν τους πήγαν ούτε φαγητό. Έτσι, την 1η Απρίλη οι πρόσφυγες αποφάσισαν να αποδράσουν. Η αστυνομία τους κατεύθυνε στο Λιμάνι και οι ακροδεξιοί δραστηριοποιήθηκαν. Έγινε ακόμα και λιντσάρισμα αλληλέγγυου. Την επόμενη μέρα όχλος με ρόπαλα, γροθιές, κυνηγετικά σκυλιά έκανε βίαιη εκκένωση του Λιμανιού. Οι απειλές, οι ξυλοδαρμοί, τα απειλητικά τηλεφωνήματα συνεχίζονται, αλλά υπάρχει ατιμωρησία από τις διωκτικές αρχές και την εισαγγελία. Χθες πρόσφυγες στη ΒΙΑΛ ξεκίνησαν απεργία πείνας. Πρόσφυγες υπάρχουν επίσης, σε δύο άλλες περιοχές στη Χίο. Το φαγητό δεν είναι καλό και είναι χαμηλής διατροφικής αξίας.
Η Κωνσταντίνα Γκόντρα από τον αντίστοιχο Συντονισμό της Θεσσαλονίκης μίλησε για την κατάσταση στην Ειδομένη που μένουν 11.230 πρόσφυγες και αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες, αλλά ακόμα και επιθέσεις με πλαστικές σφαίρες από τα σύνορα. Ενώ μόνο οι ΜΚΟ επιτρέπεται να είναι εκεί. Στα Διαβατά που μένουν 2.265 άνθρωποι, βρίσκουν φίδια, υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, δεν υπήρχε ούτε πυροσβεστήρας για να σβήσουν τη φωτιά που έπιασε. Στο Λιμάνι δεν είναι ελεύθεροι να μπουν και να βγουν ορισμένες ώρες. Και όλες αυτές οι δομές θεωρούνται ανοικτές. Τις συλλογικότητες του Συντονισμού τις εμπόδισαν σε μια από τις επισκέψεις τους στην Ειδομένη ακόμα και με ΜΑΤ και κλούβες. Το ίδιο συμβαίνει και στο Λιμάνι, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Στοχοποιούν, όπως και αλλού, και εδώ την αλληλεγγύη. Αυτή είναι η καταστροφική πολιτική τη κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κράτους των κλειστών συνόρων, των φρακτών, των πνιγμών στο Αιγαίο, της κοινωνίας των ανθρώπων χωρίς μέλλον σε όλη την Ελλάδα.
Στη συνέντευξη, επίσης, μίλησαν και δήλωσαν την αλληλεγγύη τους από την ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την ΑΔΕΔΥ ο Σταύρος Κουτσουμπέλης, και ο Γρηγόρης Καλομοίρης, από το ΕΕΚ ο Σάββας Μιχαήλ και από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό" ο Θανάσης Κούρκουλας. Παραβρέθηκαν πολλοί αγωνιστές από σωματεία και συλλογικότητες, ανάμεσά τους ο Ν. Αργυρίου από τη Διεθνιστική Αντιπολεμική Κίνηση και το Δίκτυο Σπάρτακος, ο Αδαμόπουλος Ν., ο Βαϊνάς Π. και η Κουτσούμπα Δ. από την ΑΔΕΔΥ, ο Μ. Μηλτσακάκης από το ΔΣ της ΔΟΕ, ο Στ. Μαρίνης από την Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, η Αγ. Βάσιλα από την Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας, η Κική Βάσσου από τη Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων, Κολωνού, Ακ. Πλάτωνα, η Έφη Γαννιάρη από τη Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, η Λίτσα Φρυδά από την Ε' ΕΛΜΕ, ο Κ. Τουλγαρίδης από το Σύλλογο εκπ/κών ΠΕ "Κ. Σωτηρίου", η Ντ. Γκαρανέ από τη Γ' ΕΛΜΕ, ο Μπ. Συριόπουλος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολλοί ακόμα αγωνιστές του κινήματος.
Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων