Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

18/5/16

Ανακοίνωση για την απαγόρευση εισόδου στο Ελληνικό του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό



ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙ

Η ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το Σάββατο 14/5 οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι απαγόρευσαν την είσοδο της αντιπροσωπείας του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και της Πρωτοβουλίας αγώνα και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα Νότια Προάστια, στους τρεις χώρους διαμονής προσφύγων στο Ελληνικό, για να παραδώσουν είδη και να επικοινωνήσουν με τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του χώρου η εντολή απαγόρευσης της προσέγγισης στο χώρο προερχόταν από το Υπουργείο και τον αρμόδιο κ. Καραγιαννάκη. Για αυτό το λόγο υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων με περιπολικά από νωρίς (προφανώς παρακολουθούν τα ιστολόγια μας) έξω και από τους χώρους διαμονής, ισχυρή παρουσία ασφαλιτών με πολιτικά και έλευση ομάδων ΔΙΑΣ, όταν φτάσαμε. Μάλιστα ο ένας ασφαλίτης κατέγραψε τους αριθμούς των αυτοκινήτων και σε σχετική μας παρατήρηση δήλωσε ότι κάνει τη δουλειά του.. Την ίδια ώρα ελεύθερη ήταν η είσοδος για μέλη και αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων που συνόδευαν βουλευτές των Podemos και πήγαν την ίδια μέρα ή για τον αρχηγό του Ποταμιού, που πήγε 3 μέρες μετά και στη συνέχεια έκανε δηλώσεις ότι «γκετοποιείται η περιοχή εξαιτίας της παρουσίας προσφύγων»… Επίσης, μπροστά μας επιτρεπόταν η είσοδος σε άλλους αλληλέγγυους. 

Το γεγονός αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ενημέρωσης, της επικοινωνίας, της διάδοσης ιδεών και δεν είναι μεμονωμένο, ούτε αφορά μόνο το συγκεκριμένο χώρο. Είναι η τρίτη φορά που εμποδίζεται να μπει ο Συντονισμός στους χώρους διαμονής προσφύγων στο Ελληνικό και καλούνται αστυνομικές δυνάμεις. Στο χώρο που οι συνθήκες είναι άθλιες και οι πρόσφυγες έκαναν αποχή από το συσσίτιο τη Δευτέρα 9/5. Παρόμοιες απαγορεύσεις εισόδου σε καταυλισμούς και στρατόπεδα διαμονής προσφύγων έχουν συναντήσει αντιπροσωπείες σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, επίσης, στο Κουτσόχερο, στη Μαλακάσα, στα Διαβατά, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην Ειδομένη, στο Σκαραμαγκά κ.α. Επιπλέον, κυβερνητικοί επιχειρούν να απομακρύνουν και να εκδιώξουν αλληλέγγυους που μήνες τώρα βοηθούν σε χώρους διαμονής προσφύγων στη Μαλακάσα και αλλού. Συνδυάζεται με τη στοχοποίηση του Συντονισμού από τα ΜΜΕ και την κλήση από την αστική δικαιοσύνη για προανακριτική εξέταση του Π. Αντωνόπουλου με την κατηγορία και της διέγερσης, γιατί το τηλέφωνο του Συντονισμού είναι στο όνομά του, καθώς και την ποινικοποίηση και τη στοχοποίηση από την κυβέρνηση της ανεξάρτητης «μη πιστοποιημένης» αλληλεγγύης. 

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και όλες οι καθεστωτικές και ξενοφοβικές δυνάμεις ενοχλούνται από τη την αγωνιστική, λαϊκή, διεκδικητική αλληλεγγύη που εκφράζουμε στους πρόσφυγες, γιατί :

·Είναι αλληλεγγύη λαϊκή του οργανωμένου λαού, από τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες των γειτονιών, τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αποτελεί αντιπαράδειγμα στη δράση των κερδοσκοπικών ΜΚΟ, των παραγόντων και των φιλανθρωπικών συλλόγων της οικονομικής ελίτ. Προτάσσει μια αλληλεγγύη, που δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση, ένταξής της στους σχεδιασμούς για να καλυφτούν οι κρατικές ευθύνες και να μπαλωθούν όπως- όπως οι ανάγκες, γιατί δεν σιωπά απέναντι στις τραγικές ελλείψεις και τις απαράδεκτες συνθήκες στους χώρους διαμονής των προσφύγων, αλλά αποκαλύπτει, απαιτεί και διεκδικεί. Είναι αλληλεγγύη συλλογική και όχι κατακερματισμένη μεμονωμένων εθελοντών και εύκολα διαχειρίσιμη και ενσωματώσιμη. 

·Είναι αλληλεγγύη που εντάσσεται σε μια συνολικότερη δράση για την ανατροπή όλης της βάρβαρης πολιτικής κυβερνήσεων, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, πλουτοκρατών ενάντια σε ντόπιους και πρόσφυγες, πολιτικής των πολέμων, των επεμβάσεων, των μνημονίων, του σφαγιασμού εργατικών, ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Που βάζει στο στόχαστρο τα αίτια της προσφυγιάς, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου, το κλείσιμο των συνόρων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις αντιπροσφυγικές πολιτικές των κυβερνήσεων, αντιπαλεύει, τους υπαίτιους και τις συνέπειες των πολιτικών τους. 

·Είναι αλληλεγγύη που συμβάλλει στην ενημέρωση των προσφύγων για τα δικαιώματά τους και για τη συνολική κατάσταση. Συγκρούεται με την απομόνωση, τον εγκλεισμό, τις φυλακίσεις, τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις των προσφύγων. Δεν αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με υπεροψία και ως αντικείμενα φιλανθρωπίας, αλλά ως ίσους προς ίσους, ως πολιτικά δρώντα υποκείμενα, δεν τους θέλει άβουλους, χωρίς ενημέρωση και υποταγμένους, όπως επιχειρεί το σύστημα για να τους έχει πειθήνιους και φοβισμένους, ευάλωτους και φυλακισμένους. 

Δεν συμβιβαζόμαστε με το καθεστώς απομόνωσης, περιθωριοποίησης και γκετοποίησης

των προσφύγων, τις απαγορεύσεις επικοινωνίας τους με κινηματικές συλλογικότητες.

Σπάμε το άβατο των χώρων διαμονής με μαζικές κινητοποιήσεις