vial-strike
Πρόσφυγες έραψαν το στόμα τους και προχώρησαν σε απεργία πείνας από την Τρίτη 3/5, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στη ΒΙΑΛ και την αδιαφορία των αρχών. Θα εισακουστούν;
Πρόσφυγες ράβουν το στόμα τους, ξεκινώντας απεργία πείνας στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, 3/5/2016
Στην έσχατη μορφή διαμαρτυρίας, όπου διακινδυνεύεις την υγεία σου για να παλέψεις για το δίκιο σου, προέβησαν από την Τρίτη 3/5 τουλάχιστον 3 πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ.
«Προχωράμε σε αυτή τη διαμαρτυρία, λόγω της κακής μεταχείρισης και της έλλειψης προσοχής προς εκείνους που χρειάζονται ειδική φροντίδα και προς τους ανθρώπους με αναπηρίες [που κρατούνται στη ΒΙΑΛ], αλλά και για το κακό φαγητό που μας παρέχεται», αναφέρουν σε μήνυμα που έστειλαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι απεργοί πείνας, δημοσιοποιώντας και βίντεο όπου ένας τουλάχιστον από τους απεργούς πείνας ράβει το στόμα του με κλωστή:
Όπως προσθέτουν: «Υπάρχουν άνθρωποι εδώ με χρόνιες ασθένειες και άλλοι με αναπηρίες. Διαμαρτυρόμαστε για τις ενέργειες και τον έλεγχο του στρατού και την έλλειψη ενδιαφέροντος από τις οργανώσεις που βρίσκονται εδώ. Κάνουμε έκκληση προς τις αρχές,  την κυβέρνηση και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις» για να παρέμβουν, καταλήγουν οι απεργοί πείνας.
Μερικές από τις φωτογραφίες που έστειλαν μέσα από τη ΒΙΑΛ οι πρόσφυγες που προχώρησαν σε απεργία πείνας:

Η κατάσταση στη Χίο

Υπενθυμίζεται πως οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στη Χίο μετά τις 20/3, κρατήθηκαν αρχικά επί 40 ημέρες έγκλειστοι στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ, διάστημα κατά το οποίο καταγγέλθηκαν σοβαρότατες ελλείψεις, ανάμεσά τους και βρεφικού γάλακτος για τα μωρά. Η κράτηση ήρθε ως συνέπεια της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 18/3.
Την Πρωταπριλιά, ύστερα από σοβαρά επεισόδια μεταξύ των προσφύγων που προκάλεσαν αναπόφευκτα ο συνωστισμός και οι κακές συνθήκες διαβίωσης, μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες έφυγαν από τη ΒΙΑΛ και προχώρησαν σε ολιγοήμερη κατάληψη διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Χίου, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί. Κατάληψη που «έσπασε» μετά τα επεισόδια που προκάλεσε ακροδεξιός όχλος την Πέμπτη 7/4 στο λιμάνι. Εκτοτε, οι πρόσφυγες διαμένουν στους χώρους της Σούδας (περίπου 800) και του ΔΗΠΕΘΕ (περίπου 300) στην πόλη, ενώ στη ΒΙΑΛ παραμένουν περισσότεροι από 1.000
Από τα τέλη του Απρίλη, η ΒΙΑΛ μετατράπηκε εν μέρει σε ανοιχτό κέντρο, με τους πρόσφυγες που έχουν συμπληρώσει 25ήμερο κράτησης να μπορούν να φεύγουν από το κέντρο για λίγες ώρες. Οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου προχωράνε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, πολλαπλασιάζοντας την αγωνία των προσφύγων αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την πολυήμερη παραμονή τους σε καθεστώς αβεβαιότητας (απραξία, τελειώνουν τα χρήματα που έχουν μαζί τους, τα παιδιά δεν έχουν καμιά διέξοδο απασχόλησης κ.λπ.).