Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

15/3/17

ΕΛΜΕ Λέσβου : Να απελευθερωθεί και να μην απελαθεί μαθητής

Δένδρο στη Μυτιλήνη με τις ευχές προσφύγων
ΕΛΜΕ Λέσβου :
  • Ο Ιρφάν Μουχαμάντ,18 χρονών, μαθητής του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης, Πακιστανής καταγωγής, την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μέρες αφότου είχε ενηλικιωθεί, συνελήφθη από την Αστυνομία και κρατείται στη Μόρια καθώς βρίσκεται σε διαδικασία απέλασης.
  • Ο Ιρφάν διέμενε αρκετούς μήνες σε δομή φιλοξενίας της Μυτιλήνης, παρακολουθούσε μαθήματα στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης και ήταν άλλη μία τυπική περίπτωση νέου παιδιού που προσπαθούσε με συνέπεια και σοβαρότητα να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.
  • Ως εκπαιδευτικοί δε θα επιτρέψουμε οι άνθρωποι (και μάλιστα όταν τυγχάνουν και μαθητές μας) να μετατρέπονται σε αριθμούς και όρους εφαρμογής της επαίσχυντης συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που συνυπέγραψε και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ..
Ζητάμε να αρθούν όλες οι προφάσεις, τα προσχήματα και τα εμπόδια  για την εγγραφή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα δημόσια σχολεία. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα η εκπαίδευση και η μόρφωση δεν μπορούν να παρέχονται πουθενά αλλού, παρά μόνο μέσα στο Δημόσιο Σχολείο. Είναι  λοιπόν αποκλειστική ευθύνη του κράτους να διαμορφώσει όλους εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν ομαλά όλα τα προσφυγόπουλα μέσα στα δημόσια σχολεία.
Να στελεχώσει τα σχολεία με το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές (τάξεις υποδοχής κλπ) για την  ένταξη τους.
Να εξασφαλίσει επίσης: α) απρόσκοπτη και ακώλυτη πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία (μεταφορά από και προς τον τόπο διαμονής), β) ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση στους πρόσφυγες
Ζητάμε ΑΜΕΣΑ  να κινηθούν οι διαδικασίες για να αφεθεί ελεύθερος  ο Ιρφάν, μέχρις ότου επανεξεταστεί η αίτηση αναστολής της απόφασης απέλασης και της κράτησής του, και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοίτησή του.