Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

31/3/17

Πριμ απόσυρσης από το δικαίωμα έφεσης

Με 500 ευρώ το άτομο και 1.000 ευρώ για όσους βρίσκονται στα νησιά θα "πριμοδοτούνται" οι πρόσφυγες και οι μετανάστες των οποίων απορρίπτεται το πρώτο αίτημα ασύλου, ώστε να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την απόφαση και να μην ασκήσουν έφεση.

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

Με το δέλεαρ των 500 ευρώ το άτομο, αυξημένο στα 1.000 ευρώ για όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά, συν τις άλλες διευκολύνσεις που παρέχει το πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τις "εθελούσιες επιστροφές", το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχειρεί να πείσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες απορρίπτονται στον πρώτο βαθμό ασύλου να μην ασκήσουν το δικαίωμα προσφυγής στον δεύτερο βαθμό, αλλά να δεχτούν αδιαμαρτύρητα την απόρριψη και να συμφωνήσουν στην απέλασή τους.


Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη τύπου του ΔΟΜ, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου και εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύντομα θα βγει εγκύκλιος που θα δίνει διορία πέντε ημερών από την επίδοση της απορριπτικής απόφασης της υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι αν θα προσφύγουν στον δεύτερο βαθμό ή αν θα ενταχθούν στα προγράμματα "εθελουσίας επιστροφής", στην ουσία επιδοτούμενης απέλασης.

Για το ξεμπλοκάρισμα

Η εγκύκλιος, που στην ουσία καθιστά τον δεύτερο βαθμό ασύλου αντικείμενο συνδιαλλαγής και αφήνει ανολοκλήρωτη τη διαδικασία ασύλου, αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, προσπάθεια "να ξεμπλοκάρει αυτό το παιχνίδι της κατάχρησης του ασύλου" και να μειωθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας. "Νομίζουμε ότι αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν όλα τα νομικά εχέγγυα να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η χορήγηση ασύλου και η διεκπεραίωση του αιτήματός τους", είπε ο υπουργός.

Μίλησε για έντιμη και καθαρή διαδικασία, ωστόσο δεν δίστασε να μιλήσει για το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα ασύλου με όρους "προτίμησης" της Ελλάδας. "Υφιστάμεθα τις συνέπειες, παρ' όλα αυτά προτιμάμε να συνεχίσουμε την εξέταση του ασύλου με βάση το διεθνές δίκαιο, και αυτό βραχυπρόθεσμα αποβαίνει σε βάρος της χώρας μας, αλλά μακροπρόθεσμα σε όφελός της", είπε, παρ' όλο που έχει εισηγηθεί μέτρα για τον περιορισμό των δικονομικών εγγυήσεων των προσφύγων και της ανεξαρτησίας του δεύτερου βαθμού.

"Πρωτοτυπία"

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Δανιήλ Εσδράς είπε ότι θα προτιμούσε να ισχύει σε όλους τους βαθμούς ασύλου το δικαίωμα της επιστροφής, που θεμελιώνεται, όπως είπε, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ο περιορισμός του δικαιώματος στον πρώτο βαθμό αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης βασισμένη στην ευρωτουρκική συμφωνία, όπως είπε, χωρίς να διευκρινήσει πώς μπορεί μια πολιτική συμφωνία, μη δεσμευτική νομικά, να υπερτερεί της Οικουμενικής Διακήρυξης.

Η εγκύκλιος δεν θα αφορά τους Σύρους, οι οποίοι μέχρι τώρα απορρίπτονται συλλήβδην στην ταχεία διαδικασία που κρίνει απαράδεκτα τα αιτήματά τους στην Ελλάδα. Σε όσους έχουν κάνει ήδη προσφυγή, θα δοθεί διορία ως τις 9 Απριλίου προκειμένου να την αποσύρουν, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης απέλασης. Σε αυτό θα μπορούν να εντάσσονται και όσοι έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό, αλλά έχει αρνηθεί να τους δεχτεί η Τουρκία.

Δημήτρης Αγγελίδης