Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

24/3/17

Θάνατος πρόσφυγα στη Φιλιππιάδα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς 57χρονος πρόσφυγας από τη Συρία που έμενε με την οικογένειά του στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας. Ο πρόσφυγας που είχε ιστορικό με την καρδιά του, πράγμα που γνώριζαν στο καμπ, ζήτησε το πρωί της Τρίτης 21/3 από τους εργαζόμενους του ΚΕΕΛΠΝΟ να μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς δεν ένοιωθε καλά. Οι νοσοκόμοι του είπαν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και αυτός επέστρεψε στο κοντέινερ που διέμενε. Μετά από κάποια ώρα επέστρεψε στο κοντέινερ των νοσοκόμων και τους είπε εκ νέου ότι η κατάστασή του χειροτερεύει. Τότε καλέσανε ασθενοφόρο το οποίο πήγε μετά από 20'-30' και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο 57χρονος πρόσφυγας ζούσε μαζί με την σύζυγο και την κόρη του για μήνες στο στρατόπεδο της Φιλιππιάδας περιμένοντας να συνεχίσει το ταξίδι του στη Γερμανία και να επανενωθεί με τον γιο του και άλλους συγγενείς του που βρίσκονται εκεί.


Μετά από το γεγονός του θανάτου του πολλοί πρόσφυγες εξοργισμένοι από την απουσία γιατρών στο καμπ και την καθυστέρηση ανταπόκρισης στο αίτημά του να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, συγκεντρώθηκαν έξω από το κοντέινερ του ΚΕΕΛΠΝΟ και ξεκίνησαν να πετούν πέτρες. Μετά από λίγη ώρα επενέβει η αστυνομία για να τους σταματήσει και προφανώς να τους τρομοκρατήσει για να μην οξυνθεί η κατάσταση. Μέχρι το απόγευμα η κατάσταση στο καμπ γενικά ήταν ήρεμη.

Οι πρόσφυγες εκφράζουν έντονα παράπονα για την απουσία γιατρών και για το ότι όποιος χρίζει ιατρικής βοήθειας θα πρέπει είτε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Άρτας ή των Ιωαννίνων, είτε να περιμένει τις επισκέψεις των Γιατρών του Κόσμου, αφού από τότε που ανέλαβε η Ύπατη Αρμοστεία την ευθύνη για το στρατόπεδο της Φιλιππιάδας, έδιωξε τους όποιους γιατρούς υπήρχαν.