Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

22/6/16

Ενημέρωση από την Ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων Μαλακάσας



Το Σάββατο 11/6 επισκεφθήκαμε το στρατόπεδο ως μέλη της μέλη της ομάδας αλληλεγγύης προσφύγων Μαλακάσας. Όπως μας ανακοίνωσαν τα αστυνομικά όργανα, η είσοδός στον χώρο απαγορεύεται για εμάς. Ζητήσαμε το έγγραφο που ορίζει κάτι σχετικό. Τίποτα. Σε επικοινωνία μας με την υπεύθυνη από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής Χαρα Στάγκου, μας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία γραπτή οδηγία, παρά μόνο ότι εκείνη αποφασίσει και όποτε. Δεν μας φάνηκε περίεργο αυτό, καθότι είχαμε και παλαιότερες εμπειρίες από την αυθάδικη συμπεριφορά της, από την στιγμή που παρουσιάστηκε ως ηγέτης του καταυλισμού.

Επιβεβαιώσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι και προς αστυνομικούς, στρατιωτικούς αλλά το χειρότερο και προς τους ίδιους τους πρόσφυγες, ειδικά μετά από την πρόσφατη διαμαρτυρία τους 8/6/16.

Επιστρέψαμε περισσότεροι και πιο οργανωμένοι την Κυριακή 12/6. Περάσαμε.


Βρήκαμε μέσα ανθρώπους φοβισμένους. Εγκλωβισμένους και ανήσυχους για το μέλλον τους. Υποχρεωμένους να ζούνε σε σκηνές στο ντάλα ήλιο και δίπλα σε σκουπίδια.

Είδαμε έργα εγκατάστασης για νέες τουαλέτες ενώ τα νερά να συνεχίζουν να λιμνάζουν γύρω από τις παλαιότερες που εγκατέστησε ο στρατός στις 11 Μάρτη, ημέρα άφιξης των πρώτων προσφύγων στον καταυλισμό.

Το φαγητό που τους παρέχεται: μία μερίδα, ένα ψωμάκι και δύο χυμοί την ημέρα κατ άτομο. Ακόμα και για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συμμετέχουν στο ραμαζάνι. Και για όποιον δεν προλάβει, το περίσσευμα θα πεταχτεί στα σκουπίδια. Ούτε σκέψη να διατεθεί σε άπορους ή άστεγους της περιοχής.

Οι στρατιωτικοί γιατροί σταμάτησαν να παρέχουν πρώτες βοήθειες γιατί ανέλαβαν οι «Γιατροί του κόσμου»(ΜΚΟ) να εξετάζουν δέκα άτομα την ημέρα εκτός Κυριακής!

Υπάρχει και μια σκηνή των «Γιατρών χωρίς σύνορα»(ΜΚΟ) που θα αναλάβουν ψυχολογική υποστήριξη!

Μιλάμε για πληθυσμό 1.300 ατόμων. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 15 μέρες στην ουρά για φάρμακα ή για εξέταση την ίδια ώρα που διάφορες άλλες ΜΚΟ ροκανίζουν κεφάλαια.

Κανείς δεν ήρθε για να μείνει. Εγκλωβίστηκαν εδώ όταν έκλεισαν τα σύνορα και κινδυνεύουν με απέλαση στην «ασφαλή» Τουρκία με την επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας-Ελλάδος.

Η κυβέρνηση μπορεί να περηφανεύεται ότι άδειασε ειρηνικά την Ειδομένη χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, όμως η κοινωνία ξέρει ότι όπου ακούς πολλή ησυχία και τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει.

Ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων Μαλακάσας                                   12/06/2016