Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

1/6/16

Ενημέρωση από την επίσκεψη του Συντονισμού στο Σχιστό στις 29/5



Στις 29 Μαϊου μέλη του Συντονισμού από συλλογικότητες επισκεφθήκαμε το Σχιστό όπου μας απαγορεύτηκε για δεύτερη φορά από το Υπουργείο η είσοδος στο χώρο διαμονής των προσφύγων, όπως έχουμε αναφέρει και στην καταγγελία μας στις 30/5. Οι υπεύθυνοι του χώρου μας είπαν ότι δεν είχαν λάβει ενημέρωση για την άφιξή μας και πως έχουν πάγια εντολή να μην επιτρέπουν σε κανένα να εισέλθει στον χώρο αν δεν έχει λάβει άδεια από το Υπουργείο. Μας ζήτησαν να μάθουν ποιοι είμαστε και τι ακριβώς θέλαμε να κάνουμε εκεί. Τους ενημερώσαμε ποιοι είμαστε και τους εξηγήσαμε ότι θέλαμε να δούμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, να μιλήσουμε μαζί τους και να τους μοιράσουμε έντυπο υλικό. Μας είπαν να μοιράσουμε τις ανακοινώσεις μας έξω από το στρατόπεδο, και όταν το κάναμε φαίνεται τους φάνηκε πιο ενοχλητικό και μας είπαν να μπούμε μέσα και να μας γυρίσουν στο χώρο να μας δώσουν στοιχεία για τις συνθήκες, αλλά χωρίς να επικοινωνούμε με τους πρόσφυγες ή να μοιράζουμε ανακοινώσεις μας. Τον χώρο επιβλέπει ο στρατός και υπάρχει με βάρδιες και ένας υπεύθυνος από την υπηρεσία υποδοχής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο χώρος, παλιό στρατόπεδο που έχει κλείσει, είναι απομακρυσμένος και απομονωμένος εντελώς από τον οικιστικό ιστό και με δύσκολη συγκοινωνία. Σύμφωνα με το δελτίο της Κυβέρνησης την Κυριακή που πήγαμε διέμεναν εκεί 1810 πρόσφυγες, αυτό τον αριθμό δίνει και η Ύπατη Αρμοστεία και μας είπε και ο υπεύθυνος. Είναι στην πλειοψηφία τους Αφγανοί και ανάμεσα τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, βρίσκονται και 540 παιδιά. Ο υπεύθυνος μας μίλησε και για 10-15  ασυνόδευτα που κάποια από αυτά έχουν τοποθετηθεί από οργανώσεις σε ξενώνες και κάποια παραμένουν ακόμα εκεί. Μας μίλησε επίσης για 20 εγκύους και 5 που γέννησαν το διάστημα που μένουν εκεί, η μια δίδυμα. 
Στο χώρο βρίσκονται 3 μεγάλα υπόστεγα που μέσα διαμένουν από 80 άτομα,  σκηνές μεγάλες και σκηνές μικρότερες, που θεωρητικά οι μικρές είναι δίχωρες και ανά οικογένεια. Τα υπόστεγα είναι με χώμα και μέσα έχουν πολλές και άβολες κουκέτες,  που δεν μπορείς να κάτσεις, γιατί είναι χαμηλές (φωτογραφία 1). Στις μικρές σκηνές που υποτίθεται πως έχουν πάτο, μάλλον μέσα δεν υπάρχουν παρά στρώματα. Στο χώρο συναντήσαμε έγκυες, μητέρες με νεογέννητα και μια καρδιοπαθή νέα γυναίκα που είχε χειρουργηθεί λίγες μέρες πριν και είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την προηγούμενη μέρα. Όλες αυτές κοιμούνται σε στρώματα καταγής (φωτογραφία 2).
Οι τουαλέτες είναι σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία 28 και τα ντους 26 (ο υπεύθυνος μας μίλησε για 50 αλλά μάλλον εννοούσε αθροιστικά). Δεν υπάρχει σύνδεση ίντερνετ, μόνο ένας χώρος για φόρτιση κινητών που είναι πάντα γεμάτος, γιατί οι πρόσφυγες φοβούνται να τα αφήσουν μην τα χάσουν. Ο υπεύθυνος μας είπε ότι η Υπηρεσία για το άσυλο δεν έχει περάσει και η Ύπατη έχει να εμφανιστεί 10 μέρες. Ωστόσο, με άδεια του Υπουργείου έχουν τοποθετηθεί στο χώρο 2 κοντέινερ, ένα της Action Aid, όπου εθελοντές συγκεντρώνουν τα παιδιά και κάνουν μαζί τους δραστηριότητες, και ένα κοντέινερ μιας ΜΚΟ όπου πηγαίνουν οι μωρομάνες για να θηλάσουν.  
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο, οι πρόσφυγες έκαναν μια επιτροπή για να προωθούν τα ζητήματά τους, αλλά θεωρήθηκε ότι αποκτούν δύναμη και δεν την αναγνωρίζουν πια οι υπεύθυνοι και απ’ ότι φαίνεται έχει αδρανήσει. Ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για την απεργία πείνας που έγινε από πρόσφυγες και ο υπεύθυνος παραδέχθηκε το γεγονός, είπε ότι δεν είχε μεγάλη διάρκεια γιατί βελτιώθηκε η σίτιση τους και ζήτησε από έναν πρόσφυγα να μας δώσει το έντυπο με τα αιτήματά τους, και πράγματι μας τα προωθήσανε με μέηλ.


Τέλος, παρά τις απαγορεύσεις καταφέραμε και μοιράσαμε αρκετές ανακοινώσεις και βρήκαμε επαφή και με δύο πρόσφυγες.