Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

8/6/16

Στη Χίο οι ρατστιστές οργανώνουν νέες προκλήσεις


Νέο γύρο προκλήσεων και ρατσιστικού παραληρήματος, σε συνέχεια των εκτρόπων της Δευτέρας στη Σούδα και στα πρότυπα της προ διμήνου επέλασης στο λιμάνι της Χίου, ετοιμάζουν τα γνωστά ακραία στοιχεία, με αφορμή την σημερινή (Τετάρτη) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Διοργανωτές χωρίς ταυτότητα και με εμφανή τον στόχο τους καλούν τους πολίτες του νησιού σε συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Βουνακίου, την ώρα ακριβώς που θα συνεδριάζει σε τακτική του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Χίου.

Η εν πολλοίς αναμενόμενη κίνησή τους, με κεντρικό σύνθημα «Λέμε όχι στην κατάληψη (sic) του νησιού μας από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», θέτει προ των ευθυνών τους τις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα την αστυνομία και την εισαγγελία, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής για τα γεγονότα που ακολούθησαν την πυρκαγιά της Δευτέρας, στον καταυλισμό της Σούδας.

Τα γεγονότα από το λιμάνι τις Χίου, στις 7 προς 8 Απριλίου 2016, καθώς και της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που προηγήθηκε, αλλά και της Σούδας, την περασμένη Δευτέρα, είναι εξόχως διδακτικά για το τι δεν έκαναν οι αρμόδιες αρχές για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών και των πολιτών της Χίου και πώς αυτά δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Θέτει, όμως, προ των ευθυνών της και την δημοτική αρχή, η οποία απέφυγε να πάρει θέση για τα έκτροπα που συνέβησαν την Δευτέρα σε δικό της χώρο, στον καταυλισμό της Σούδας, όπου εκτός από τους πρόσφυγες και μετανάστες υπάρχουν και εργαζόμενοι και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έχουν εργασιακή σχέση με τον δήμο Χίου.

Προ των ευθυνών τους, όμως, τίθενται και οι πολίτες της Χίου, οι οποίοι πρέπει να πουν όχι στα ρατσιστικά κηρύγματα μίσους, που οδηγούν στην αναστάτωση και στον διχασμό της χιακής κοινωνίας, η οποία πρέπει με ενότητα και σύμπνοια να αντιμετωπίσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Με δεδομένες – φυσικά – τις κυβερνητικές ευθύνες και ανεπάρκειες, που κρατούν εγκλωβισμένους στο νησί 2.500 ανθρώπους, που επιθυμούν να φύγουν, αλλά δεν μπορούν, ο ρόλος της κοινωνίας και των φορέων της είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται και κυρίως στην διαφύλαξη της ειρήνης στο νησί.