Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

16/6/16

Ενημέρωση από τη συνέλευση του Συντονισμού για το Προσφυγικό την Τετάρτη 15/6






Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/6/2016 στην αίθουσα της ΔΟΕ, νέα συνέλευση του Συντονισμού για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων.

Στη συνέλευση συμμετείχαν πρόσφυγες, εκπαιδευτικά σωματεία, σωματεία του ιδιωτικού τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικές λέσχες, συλλογικοτήτες αλληλεγγύης, αλληλέγγυοι, ενώ μέσω skype πήραν μέρος και πρόσφυγες, συλλογικότητες, αλληλέγγυοι από την περιφέρεια.

Στη συνέλευση κυκλοφόρησαν οι επικαιροποιημένες με βάση τις εξελίξεις θέσεις για το Προσφυγικό του Συντονισμού και μοιράστηκαν τα στοιχεία από την καταγραφή για τις συνθήκες στους καταυλισμούς και τον αριθμό των προσφύγων.

Στο άνοιγμα παρουσιάστηκαν από τον Παύλο Αντωνόπουλο, μέλος του ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας ένας πρώτος απολογισμός των δράσεων του Συντονισμού και μετά από τη Ντίνα Ρέππα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης» εκτιμήσεις για το πώς διαμορφώνεται η νέα κατάσταση για τους πρόσφυγες με την πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σκέψεις για τη συνέχιση των δράσεων. 

Στη συνέχεια από τη Βάντα Τσέλιου από το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ έγινε παρουσίαση θέσεων για την εκπαίδευση των προσφύγων και από την Κική Βάσσου από τη Λ.Σ. Κολωνού-Ακ. Πλάτωνος, για το θέμα της στέγασης των προσφύγων. 

Η πλούσια συζήτηση εξελίχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόσφυγας δάσκαλος στη χώρα του από τον καταυλισμό του Ελληνικού, ανάμεσα στα άλλα, μετέφερε την αγωνία για το μέλλον, το φόβο που βιώνουν, το αδιέξοδο της ζωής τόσων μηνών χωρίς δυνατότητα να οργανώνουν τη ζωή τους, να διδάσκουν, να μορφώνονται, να δουλεύουν.

Μέσω skype από τη Λάρισα παρακολούθησε τη συνέλευση πρόσφυγας από τη Ροζάβα και έγιναν παρεμβάσεις από μια προσφυγοπούλα και ένα νεαρό πρόσφυγα που μένουν στο εφιαλτικό στρατόπεδο του Κουτσόχερου στη Λάρισα. 


Η φόρτιση ήταν μεγάλη καθώς είναι άλλο να τα διαβάζεις και άλλο να σου περιγράφουν τις συνθήκες οι ίδιοι οι πρόσφυγες που τα ζουν, με τα φίδια και τους σκορπιούς, την παραπλάνηση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες που θα έβρισκαν φεύγοντας από τον Πειραιά και να διατυπώνουν με ωριμότητα τη θέση τους για την ανάγκη κινητοποιήσεων. Συνέχισαν 3 καθηγητές από την Επιτροπή αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας μεταφέροντας και την εμπερία τους από συγκέντρωση και διανομή ειδών και τις δράσεις για την εκπαίδευση των προσφύγων μέσα στο Κουτσόχερο. Από τη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγα που μένει στο στρατόπεδο των Γιαννιτσών περιγράφηκαν οι άσχημες συνθήκες ζωής στις σκηνές, δηλητηρίαση από φαγητό, έλλειψη περίθαλψης, κ.α. Πρόσφυγας από το Σχιστό μετέφερε το αίτημα να υπάρξει εκπαίδευση για τα παιδιά των προσφύγων και τη θέση για απόρριψη των διαχωρισμών ανάμεσα στις εθνικότητες που κάνει η Ε.Ε.. Αντίστοιχη τοποθέτηση έγινε από πρόσφυγες που μένουν στους καταυλισμούς στο Σκαραμαγκά. Ο πρόσφυγας από το χώρο διαμονής προσφύγων στο 5ο Λύκειο της Αθήνας, χαρακτήρισε φυλακές τα στρατόπεδα, ήταν επικριτικός απέναντι στην Ε.Ε., είπε ότι είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να επιλέξει που θα μείνει, ότι οι πρόσφυγες έρχονται από τον πόλεμο που η ανθρώπινη ζωή δεν αξίζει ούτε ένα βαρέλι πετρέλαιο ή ένα γραμμάριο ναρκωτικών και ότι τα κλειστά σύνορα ευννοούν τις μαφίες των διακινητών.

Ακόμα, αλληλέγγυος περιέγραψε το ξενοφοβικό κλίμα στην περιοχή της Ειδομένης, τις συνθήκες στον καταυλισμό γύρω από ένα βενζινάδικο που εκεί οι πρόσφυγες κάπως οργάνωναν τη ζωή τους, σε αντίθεση με τον αυταρχισμό και τις άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδο στη Νέα Καβάλα. Αλληλέγγυοι από τη Μαλακάσα περιέγραψαν τις απάνθρωπες συνθήκες στο στρατόπεδο, τον αποκλεισμό τους, τις απαγορεύσεις και την αυταρχική στάση της κυβερνητικής υπεύθυνης και κάλεσαν σε συντονισμό και υποστήριξη των δράσεων για να σπάσει το κλίμα απομόνωσης των προσφύγων. Ενώ, αλληλέγγυος από τη Χίο περιέγραψε την άθλια κατάσταση για τους κρατούμενους πρόσφυγες και τη δραστηριοποίηση ομάδων της Χ.Α..

Πλούσια εμπειρία μεταφέρθηκε επίσης από την Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας με τις απαγορεύσεις που συναντούν αλληλέγγυοι και την τρομοκρατία σε πρόσφυγες σε Λιμάνι και Σκαραμαγκά. Ενώ, σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν από την ΚΕΕΡΦΑ, την Αντιπολεμική Κίνηση, την Κατάληψη του City Plaza, τη Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων, κ.α. αλληλέγγυοι. 

Στην κατάληξη της συνέλευσης, ανάμεσα σε πολλά, αποφασίστηκαν να συνεχιστούν και να μονιμοποιηθούν από τις συλλογικότητες του Συντονισμού σε σταθερή μέρα οι παρεμβάσεις στα στρατόπεδα των περιοχών για ενημέρωση, επικοινωνία των προσφύγων και σπάσιμο της απομόνωσης τους και των απαγορεύσεων επικοινωνίας. Να κατατεθούν άμεσα αιτήσεις για την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία. Να συμβάλλουμε στον κοινό αγώνα ντόπιων και προσφύγων, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των προσφύγων και στην δική τους οργάνωση. Να ανανεωθεί το ραντεβού για μια νέα συνέλευση αρχές του φθινοπώρου για αναβάθμιση της πανελλαδικής δράσης του Συντονισμού και το Σεπτέμβρη να οργανωθεί μεγάλη κινητοποίηση. 

Κόντρα στη ξενοφοβία, τις ρατσιστικές δράσεις και την αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. συνεχίζουμε την αγωνιστική μας αλληλεγύη στους πρόσφυγες.