Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

24/6/16

Τα γεγονότα στο Κυψελοχώρι (βίντεο και φωτογραφίες)

Εχθές το βράδυ (22/6) υπήρξε η πληροφορία για την μεταφορά ορισμένων προσφύγων από τον καταυλισμό του Κουτσόχερου, στο στρατόπεδο του Ζώγα στο Κυψελοχώρι (χωριό κοντά στο Συκούριο Λάρισας). Οι πρόσφυγες στο Κουτσόχερο ενημερώθηκαν ότι πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο camp, διότι του Κουτσόχερου θα έκλεινε ως δομή προσωρινά για εργασίες εγκατάστασης containers. Οι πρόσφυγες αντέδρασαν, αλλά τελικά 130 από αυτούς, αφγανικής καταγωγής, ανέβηκαν στα λεωφορεία. Σήμερα το πρωί μάθαμε ότι όταν έφτασαν στον προορισμό τους στο Κυψελοχώρι (στρατόπεδο Ζώγα) αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία όταν είδαν το χώρο. Η αστυνομία τους ανάγκασε με βίαιο τρόπο να κατέβουν και υπήρξε επίθεση των ΜΑΤ κατά των προσφύγων, τόσο λεκτική όσο και σωματική. 

Εμείς φτάσαμε στο στρατόπεδο Ζώγα το μεσημέρι, ζητήσαμε να περάσουμε μέσα, αλλά δε μας επέτρεψαν την είσοδο, έτσι ήρθαν κάποιοι πρόσφυγες έξω να συνομιλήσουν μαζί μας. Μας είπαν ότι το μέρος είναι γεμάτο σκορπιούς και φίδια , ότι το νερό στις βρύσες που υπήρχαν εκεί είναι ζεστό και δεν πίνεται , ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν φαγητό και ότι όταν αντέδρασαν σε αυτές τις συνθήκες, τα ΜΑΤ τους έβριζαν και χτυπούσαν γυναίκες και παιδιά. Διέψευσαν ότι έβαλαν μεγάλης έκτασης φωτιά με σκηνές και στρώματα.

Οι πρόσφυγες πήραν την απόφαση να φύγουν από εκεί στις 5 το απόγευμα διότι, όπως είπαν χαρακτηριστικά : "θέλουμε να φύγουμε από αυτή την φυλακή". Στις 17:30 ξεκίνησαν να φεύγουν όλοι από το στρατόπεδο με τα πόδια και εμείς κινηθήκαμε μαζί τους.
Οι αστυνομικοί δε δημιούργησαν κανένα πρόβλημα καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας προς τη Λάρισα, η οποία απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από τη τοποθεσία του στρατοπέδου.

Περπατήσαμε γύρω στα 8 χιλιόμετρα, ώσπου να φτάσουμε στο κεντρικό δρόμο που θα ερχότανε ένα αστικό λεωφορείο για να πάρει τους ανθρώπους, που είχαν ταλαιπωρηθεί ήδη πάρα πολύ. Πήγαμε στο σταθμό των τραίνων, γιατί οι μετανάστες θέλουνε να πάνε όλοι στην Αθήνα. Έφυγαν όλοι μαζί με το νυκτερινό τραίνο για την Αθήνα.

23/6/216 αργά τη νύκτα
Μπορείτε να κατεβάσετε περισσότερες φωτογραφίες από εδώ
Mπορείτε να δείτε σχετικά βίντεο παρακάτω